Terkini

INSIDEN LAHAD DATU : PANDANGAN KAMI


Kami melihat kejadian di Lahad Datu dari 2 aspek :

1. Konflik Sejarah.

- Sultan Sulu masih menganggap SABAH masih dibawah kekuasaannya, walaupun mereka gagal memberikan bukti bertulis atau membawa kes ke Mahkamah Antarabangsa (ICJ)

2. Memancing campur tangan Kuasa Luar.

- Sepertimana yang diketahui, negara asing memang berminat mewujudkan satu keadaan tidak aman di Malaysia. Ini ditambah lagi dengan agen-agen asing yang dilantik dengan saluran dana-dana berjuta-juta dolar kepada pertubuhan NGO yang diragukan identiti mereka.

Kesimpulan : Pertumpahan darah bukanlah satu jalan terbaik. Kerajaan Malaysia melalui ATM dan PDRM serta Majlis Keselamatan Negara pastinya mempunyai tatikal yang mempunyai beberapa option seperti

a) Rundingan
b) Pujuk rayu
c) Diplomasi antara negara
d) Serangan bersenjata.

Ingat, peristiwa di Bukit Jenalek Perak (Kes Al-Maunah), PDRM dan ATM telah menggunakan pelbagai kaedah sebelum tindakan senjata dilaksanakan.

Perlu diberi perhatian, yang MULA melakukan PENCEROBOHAN adalah kumpulan TENTERA SULTAN SULU. Dan mereka telah diajak dan dipujuk untuk keluar. Dan perlu diberi perhatian mereka BUKAN RAKYAT MALAYSIA.


P/S : ANWAR BUKANKAH ADA KENALAN DI FILIPINA. JIKA DIA SEORANG YANG PENTINGKAN KEAMANAN, DIA AKAN MENAWARKAN DIRINYA UNTUK MENJADI ORANG TENGAH DALAM KRISIS INI....TAPI FAKTANYA??? ANWAR DAN KUNCU-KUNCUNYA TERUS MENIKUS....  APA PUN TERIMA KASIH KEPADA KERAJAAN MALAYSIA YANG MENGGUNAKAN PELBAGAI KAEDAH SEBELUM MELAKSANAKAN TINDAKAN BERSENJATA!!!

2 comments:

  1. kegiatan pengganas di Bukit Jenalik dulu dan insiden di Lahad Datu ini memang mempunyai kaitan dengan seorang individu pengkhainat negara.

    Semuanya dirancang untuk mencetuskan huru-hara ala Arab Spring apabila diberi arahan. Di Jenalik dulu, pemberontak cuba mensabotaj lawatan PM Mahathir di Ipoh. Di Lahad Datu, pengganas cuba mensabotaj lawatan PM dan TPM ke Sabah.

    Semuanya ada kaitan dengan seorang pengkhianat ini. Semuanya dirancang dengan rapi, tetapi Allah masih sayangkan dan selamatkan Malaysia. Semua onar dipatahkan seperti mana celarunya pemikiran pengkhianat itu dan manifesto-manifestonya.

    ReplyDelete
  2. kipas, jangan tak kipas,moga dapat jadi calon, umno tengah cari caln macam ni......kecek balauk ba ulam patai....

    ReplyDelete

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

PenaMinang.com tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui ruangan ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Segala caci maki, kutukan, fitnah adalah antara anda dengan ALLAH Azza Wa'jal. Berilah komen dan kritikan yang membina. Insyallah kami akan cuba membalas komen-komen anda.