Breaking News

SYIAH

SUNNAH

SAJAK

MAHASISWA

Friday, 2 August 2013

FATWA PENGHARAMAN SYIAH DI NEGERI PERLIS DARUL SUNNAH

Tarikh Keputusan :  20 Febuari 2012

Keputusan: 

Ajaran dan fahaman Syiah adalah suatu ajaran yang bercanggah dan menyalahi ajaran Islam yang sebenar. Para penganutnya dikira sesat dan boleh terkeluar dari Islam. Fahaman ini perlu disekat keseluruhannya daripada berkembang.

Oleh itu, umat Islam adalah dilarang mengamal ajaran, pegangan dan fahaman ajaran dan fahaman Syiah, menjadi ahli, mengetuai, memimpin, member ceramah, mengadakan kelas pendidikan dan pembelajaran, mengadakan apa-apa aktiviti ekonomi, social, program persembahan kesenian dan kebudayaan serta aktiviti-aktiviti lain yang bertujuan untuk menghidup, menyebar dan mengembangkan ajaran ini.

Orang-orang Islam adalah dilarang memiliki, menyimpan, mencetak, menjual termasuk mengedarkan filem, rakaman audio, pamphlet, buku-buku, majalah atau apa-apa terbitan, risalah dan apa-apa dokumen, menggunakan sebarang bentuk lambing, rajah atau tanda-tanda yang boleh mengaitkan ajaran atau fahaman Syiah dengan ajaran Islam yang sebenar”.

Status Penwartaan : Diwartakan
Tarikh Diwartakan : 7 Aug, 2012
Akta/Enakmen : Enakmen Pentadbiran Agama Islam 2006 (Enakmen 4 Tahun 2006)
Sumber rujukan : http://www.e-fatwa.gov.my

4 comments:

  1. Saya baru hantar surat pasal ini kat JAKIM!

    Lihat kat K'tan ni! Pemimipin Melayu/Islam PAS yang asyik beriya nak sokong Syiah tu, kenapa tak bantu orang miskin kat K'tan ni, yang di bawah PAS dah BERDEKAD. Lihatlah anak-anak yatim Melayu/Islam malang ini dibantu oleh peniaga CINA - tak tahu latarbelakangnya; dari nama Kristian ‘Sunny’nya, takut dia ini Kristian Zionis!). Dahlah puak Kristian CINABIAWAK DAP/PKR makin mengKRISTIANkan Orang Asli dan Bumiputera miskin Sabah/S'wak, juga Bumiputera Melayu liberal! Saya juga risau kalau tanah anak yatim ini diambil atau dijual kat si 'penderma' Cina ini, kerana nak pindahkan anak-anak yatim kat rumah yang hanya bernilai 20, 000! Di P. Pinang, kpg-kpg PUSAKA Melayu habis TERGADAI - bermula dari beli satu lot tanak kpg - kemudian si Cina buka kilang, habis rosak seluruh sawah padi kat kpg - jadi yang lain, turut jual kat Cina ini! Jadi, sepatutnya yg membantu umat Islam miskin dan anak yatim perlu dari pertubuhan ISLAM sendiri seperti JAKIM/YADIM/TABUNG HAJI dsbnya. Lihat ini di http://www.nst.com.my/nation/general/orphan-siblings-to-get-new-home-1.330527, Orphan siblings to get new home, By Sharifah Mahsinah 01 August 2013Abdullah,:

    KOTA BARU: A TEENAGER, who raises his four younger brothers and sisters single-handedly, will have something to cheer about this Hari Raya Aidilfitri.

    After their plight was highlighted by the New Straits Times, a businessman pledged to build a home for them next week.

    Muhamad Zulhairie Zainudin, 17, who works in a foodstall, and his brothers and sister also receive assistance and aid from donors, who had been touched by their plight.

    Businessman Datuk Sunny Ung said it was heart-wrenching to see the living conditions of the children and felt moved to provide the five children a better home.

    He said their home in Kampung Chekok here was not suitable for them.

    "I hope the children will be more cheerful and comfortable, especially the girls, when celebrating Hari Raya Aidilfitri in their new house."

    Ung had allocated RM20,000 to replace the old house.

    Their new home is expected to be ready by next week.

    "I was inspired to donate and get involved in charity work as Kelantan has a high poverty rate.

    He said many people were forced to live in similar conditions as the five children and had no one to turn to for aid.

    "In this case, the elder brother is forced to find work to support his younger siblings."

    Zulhairie thanked Ung and other donors for the aid, especially when they were making preparations to celebrate Hari Raya Aidilfitri.

    The children been supporting themselves since their parents' death in 2008 and last May......

    MAKCIK Tempurung – PERTAHAN Islam dan umatnya, UMNO/PM/Raja-Raja Melayu/Bahasa Melayu/K‘jaan BN, hak BUMIPUTERA Melayu dan BUMIPUTERA lain; dan hak orang miskin dari semua bangsa yang hormat Islam, dan bangsa dan hak Bumiputera.

    ReplyDelete
  2. Salam Perjuangan Kembali, pautan link blog tuan juga telah saya jalinkan di blog saya. Selamat Maju Jaya :)-UnReportedNews™® http://theunreportednews.blogspot.com/

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum,

    Kami memohon jasa baik agar dapat linkkan Rakyat News di blog anda.

    Sekian, Selamat Menyambut Hari Raya Aidilfitri. Maaf Zahir dan Batin.


    Ikhlas dari,

    Rakyat News

    http://www.rakyatnews.my/

    ReplyDelete
  4. Syiah sesat dan bukan Islam, mk jauhilah dan mintalah perlindungan Allah swt drnya dan dr segala kesesatan. Anyway, mlm ni 25 Ramadhan, salah satu mlm ganjil dr 10 mlm terakhir Ramadhan yg terdpt pdnya Lailatul Qadr, cuba perhatikan tanda tandanya mlm ini ! Selamat beramal !

    ReplyDelete

Pandangan yang dilontarkan di dalam ruangan komen adalah milik pihak yang menghantar. Pena Minang / Pena Minang Return tidak akan bertanggungjawab ke atas komen-komen yang dihantar.

Segala caci maki, kutukan, fitnah adalah antara anda dengan ALLAH Azza Wa'jal. Berilah komen dan kritikan yang membina. Insyallah kami akan cuba membalas komen-komen anda.

(c) 2014 Pena Minang Inc by