Terkini

HARAM MENGGUNAKAN GELATIN DARI BAHAN YANG DIHARAMKAN SEPERTI KHINZIR - MAJLIS FIQH ISLAM ANTARABANGSA

قرار مجلس الفقه الإسلامي بشأن استفادة المسلمين من عظام الحيوانات وجلودها في صناعة الجيلاتين

Keputusan Majma' Al-Fiqh Al-Islami (Islamic Fiqh Council) Jeddah Arab Saudi tentang Umat Islam mengambil manfaat daripada tulang dan kulit haiwan dalam pembuatan gelatin.


Perjumpaan ke 15

11-7-1419H bersamaan 31-10-1998


أولاً: يجوز استعمال الجيلاتين المستخرج من المواد المباحة، ومن الحيوانات المباحة، المذكاة تذكية شرعية، ولا يجوز استخراجه من محرم: كجلد الخنزير وعظامه وغيره من الحيوانات والمواد المحرمة. 

Pertama: Dibenarkan menggunakan gelatin yang dibuat daripada bahan yang mubah (dibenarkan/halal) dan daripada haiwan yang mubah (dibenarkan/halal) dan disembelih dengan cara Islamik. Tidak dibenarkan membuat gelatin daripada bahan yang haram seperti kulit khinzir, tulangnya dan selainnya daripada haiwan dan bahan-bahan yang diharamkan.


ثانياً: يوصي المجلس الدول الإسلامية، والشركات العاملة فيها، وغيرهما أن تتجنب استيراد كل المحرمات شرعاً، وأن توفر للمسلمين الحلال الطيب. 

Kedua: Majlis ini mewasiatkan negara-negara Islam dan syarikat-syarikat yang beroperasi di situ dan selain keduanya (negara-negara Islam dan syarikat yang beroperasi di situ) agar menjauhi daripada mengimport semua benda yang haram dalam agama; serta menyediakan benda yang halal dan suci untuk umat Islam.


وصلى الله على سيدنا محمد وعلى آله وصحبه وسلم تسليماً كثيراً، والحمد لله رب العالمين. 

Ditandatangani oleh:
1- Abdul Aziz bin Abdullah Bin Baz
2- Dr Abdullah bin Salih Al-Ubaid
3- Muhammad bin Jubair
4- Abdullah Al-AbdurRahman Al-Bassam
5- Dr Bakr Abdullah Abu Zaid
6- Muhammad bin Abdullah Al-Subayyil
7- Muhammad Salim bin Abdul Wadud
8- Dr Yusuf Al-Qaradawi
9- Dr Muhammad Al-Habib Ibn Al-Khujah
10- Abul Hasan Ali Al-Hasani Al-Nadawi
11- Dr Ahmad Muhammad Al-Muqri

Rujuk : http://www.themwl.org/Common/Forms/Download.aspx?aid=7&fid=20&atid=162&cname=PDF_AR

No comments

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

PenaMinang.com tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui ruangan ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Segala caci maki, kutukan, fitnah adalah antara anda dengan ALLAH Azza Wa'jal. Berilah komen dan kritikan yang membina. Insyallah kami akan cuba membalas komen-komen anda.