ARTIKEL TERKINI

SUNNAH

SYIAH

SASTERA

EBOOK

Monday, 30 November 2015

GARA-GARA VAPE "USTAZ" TAK KETAHUAN KENA "BASUH" DENGAN DOKTOR PERUBATAN

Oleh : Jebat

Kat Malaysia ni ada dua spesis manusia yang rajin berdebat. 

1. Berdebat untuk dapatkan kebenaran.

2. Berdebat sebab nak menang.

Semalam aku meneliti setiap hujjah yang dikemukakan oleh Ustaz Salman Ali dengan Dr. Aznil. Nampaknya di pihak Dr. Aznil, dia hanya menyentuh kepentingan kesihatan. Yang tang Ustaz Salman Ali ni, pusing macam-macam. Takpa lah dia cakap isu vape ini isu politik pun, tapi bila Aznil menyatakan ada dikalangan Menteri UMNO sendiri pun yang sokong Vape, dia diam. Dan aku selaku orang awam sendiri pun tak apa untungnya UMNO kat situ? Walhal yang putuskan VAPE ni tak diharamkan adalah keputusan majoriti Kabinet Malaysia dimana Menteri Kesihatan sendiri ada dalam mesyuarat tu.

Kesimpulannya aku nak tanya... Yang hang dok marah sangat Vape kena ban ni, hang isap Vape ka? Wakakakakah. Dan ayat akhir tu memang padu!

-------------

Dipetik dari FB Dr. Aznil :

Ini adalah sebahagian diskusi antara saya dengan Salman Ali. Selebihnya, boleh lihat di sini.

https://www.facebook.com/story.php?_rdr=p&comment_id=10206963989074133&id=1110984153&notif_t=like&pnref=story&ref=bookmarks&story_fbid=10206962037265339 (kami tak pasti sama ada link boleh digunakan lagi atau tidak)

Apa yg saya dapat rumuskan adalah :

1. Beliau tak faham isu vape. Di tolak bahawa vape ini isu kesihatan tetapi isu politik. Namun saya katakn padany bhw ada menteri dan pemuda umno membantah pengharaman vape. Jika ianya isu politik, mengapa mereka ini membantah dan kabinet berjaya mengelakkan pengharaman vape.

✔ Hingga kini dia tak menjawab.

2. Melihat beliau tersalah langkah, beliau cuma katakn isu ini hanya melibatkan kenyataan Tuanku Sultan Johor. Saya faham jika beliau mahu kaitkan dgn kerajaan sebab conflict of interest (cukai). Tapi apa faedah yg tuanku perolehi kepada pengharaman vape?

✔ Hingga kini dia tak menjawab

3. Beliau kelihatan cuba mengalih perbincangan ke arah kajian PHE. Adalah satu kesilapan besar apabila berhujah ttg kajian dgn saya. Malah saya siap bagi warning usah berhujah guna saintific study, kelak anda kelihatan lebih jahil.

4. Segala percubaan beliau tampak tak berhasil. Kini beliau berbalik hujah asal bahawa kerajaan tidak konsisten dalam memerangi rokok dan vape. Jika vape di haramkan, kenapa rokok tidak?

a. Dia tak faham isu walaupun dah di jelaskan berkali2. Sejak bila kerajaan haramkan vape? Kerajaan cuma haramkan penjualan cecair nikotin secara terbuka. Sama seperti rokok, kerajaan kawal penjualan rokok. Di mana yg tidak konsisten?

5. Banyak persoalan saya beliau gagal menjawab. Hanya berpaksi kepada istilah "inconsistent".

...

#‎Kesimpulan


Payah berbicara dgn golongan Ruwaibidhah bila cakap pasal kemaslahatan perubatan sedangkan diri sendiri SPM hanyalah sastera.
Read more ...

Sunday, 29 November 2015

[VIDEO PANAS] SENATOR AMERIKA MENGAMUK DENGAN STRATEGI KETENTERAAN AMERIKA DI SYRIA



“This is a half-assed strategy at best.” U.S. Senator Lindsey Graham concludes his questioning of Defense Secretary Ashton Carter and Joint Chiefs of Staff Chair Gen. Joseph Dunford at Senate Armed Services Committee hearing on U.S. Middle East military strategy.

Lindsey Graham Biography :

Lindsey Graham has earned a reputation as a conservative problem-solver and one of the strongest proponents of a robust national defense.

A frequent visitor to American troops stationed overseas for on-the-ground assessments, Graham has consistently pushed for outcomes in the War on Terror which protect our long-term national security interests. One leading conservative recently wrote that when it comes to defending America, "[Lindsey] Graham has been right about more things on foreign policy for longer than just about anyone…if anyone has bragging rights on foreign policy, it is Graham."

Graham is also a leader in cutting spending, reforming entitlements, and getting government out of the way so businesses can create jobs. One national conservative organization called him a Taxpayer Hero who puts "the interests of the taxpayer ahead of politics by consistently voting to cut wasteful spending, reduce the tax burden, and make government more accountable to taxpayers."

Graham was elected to the United States Senate in 2002 and was re-elected in 2008 and 2014. He became - and remains today - the top vote-getter in South Carolina history by garnering over one million votes in the 2008 general election.

Prior to serving in the Senate, Graham was elected to the U.S. House of Representatives in 1994 as the first Republican from the Third Congressional District of South Carolina since 1877.

Before being elected to Congress, Graham compiled a distinguished record in the United States Air Force as he logged six-and-a-half years of service on active duty as an Air Force lawyer. From 1984-1988, he was assigned overseas and served at Rhein-Main Air Force Base in Germany. Upon leaving active duty Air Force in 1989, Graham joined the South Carolina Air National Guard where he served until 1995. During the first Gulf War in the early 90's, Graham was called to active duty and served state-side at McEntire Air National Guard Base as Staff Judge Advocate where he prepared members for deployment to the Gulf region.

In 1995, Graham joined the U.S. Air Force Reserves. During American military operations in Iraq and Afghanistan, Graham put his experience in military law to use pulling numerous short-term Reserve duties in both countries over congressional breaks and holidays.

Graham retired from the Air Force Reserves in June 2015 having served his country in uniform for 33 years. He retired at the rank of Colonel.

A native South Carolinian, Graham grew up in a blue collar family in the small town of Central where his parents ran a restaurant and pool hall. The first member of his family to go to college, Graham earned his undergraduate and law degrees from the University of South Carolina. He lives in Seneca and is a member of Corinth Baptist Church.

Sources : http://www.lgraham.senate.gov/public/index.cfm/biography
Read more ...

Saturday, 28 November 2015

[FAIL LAMA] PETRONAS FP1 : MOTOSIKAL RAKYAT?




Oleh : Jebat

Korang maybe terlupa yang pada satu masa dahulu Petronas pernah terlibat secara langsung dalam pembinaan motosikal berkuasa tinggi. Petronas sebelum ni ada bercita-cita nak keluarkan motorsikal superbike. Maka Petronas pun mulalah berkerjasama dengan Sauber Petronas Engineering AG

Sesapa yang tak kenal dengan Sauber Petronas Engineering AG (singkatan : SPE) ni, meh aku nak story sikit latar belakang syarikat ni. Syarikat ni adalah syarikat usahasama Petronas dan Sauber dimana stake holder terbanyak adalah Peter Sauber yang memegang ekuiti saham sebanyak 60%, manakala baki saham daripada itu adalah milik Petronas sebanyak 40%. Syarikat ni ditubuhkan sewaktu Petronas mula menjadi penaja kepada pasukan formula satu Sauber atau namanya Reb Bull Sauber.

Tugas utama syarikat ni adalah R&D enjin untuk Pasukan Sauber F1, sedangkan natijahnya, Sauber F1 ni guna enjin Ferrari. Ringkas cerita syarikat ni juga ada sumbangan kepada Proton dalam penghasilan enjin dan projek sakit Petronas : Petronas GP (Selepas tu dinamakan Petronas FP1).

Tak tau aral melintang, tiba-tiba Motor superbike yang dibina ni tak boleh dibawak masuk ke Malaysia. Dan dengar khabar hanya beberapa buah sahaja terjual. Salah satunya ada di Swiss. Dan dikatakan hampir 129 buah motor ini tersimpan di  Basildon, Essex, UK dan tak dibawa ke Malaysia.

Tapi baru-baru ni, ada usaha nak bawak masuk Petronas FP1 ni ke Malaysia dengan nama baru > MOMOTO MM1. Tapi dengar khabarnye plak, Petronas kena saman dengan syarikat Momoto ni sebab Petronas Technical Team hanya daftarkan dua buah motorsikal ni dengan JPJ.



Cer tanya, pada tahun 1996 sehingga 2003 ni, sapa PM nya? Dan cuba tanya apa rasionalnya syarikat Petroleum terlibat secara langsung dalam program pembanggunan enjin. Kalau program pembanggunan teknologi minyak tu kira oklah. Ni enjin. Kenapa tak suruh jer Proton or Modenas yang bangunkan enjin? Kenapa Petronas? Tak ke tu dah lari dari 'main business' Petronas? :P

Apa-apa pun nak salahkan dia pun tak boleh gak kan? PM tu hanya merancang, dan dia tak ada kuasa nak menentukan kesudahannya. Jadi apa nak buat.... Diam jer laaa...

Cuma satu jer la nak tanya : Apa rakyat dapat dari hasil Motosikal ni? Nak kata dijual, berapa orang jer bleh beli. Tu pun bukan mudah nak dapat. Benda rare. Dan kalau rare, pastilah harganya super duper mahal. Yang pasti, EX5 Dream gak jadi pilihan. :P

Rujukan :

http://www.themalaysianinsider.com/malaysia/article/petronas-unit-sued-for-rm260-million-over-contraband-superbikes

https://en.wikipedia.org/wiki/Petronas_FP1

http://www.asphaltandrubber.com/popular/momoto-sues-petronas-fp1/

http://www.visordown.com/motorcycle-news-new-bikes/foggy-fp1-reborn/21060.html

http://us.ridexperience.metzeler.com/2012/04/top-secret-petronas-fp1-ridden-2-2/

http://www.motorcyclenews.com/news/2013/june/jun0613-smoggy-petronas-f1/
Read more ...

Friday, 27 November 2015

[FAIL LAMA] PROTON JUAL MV AGUSTA DENGAN 1 EURO!

Oleh : Jebat

Dulu Proton beli MV Agusta (Syarikat Pengeluar Motorsikal Berkuasa Tinggi Itali) dengan harga 70 Juta Euro. TERMASUK SEKALI DENGAN HUTANG-HUTANG MV AGUSTA berjumlah 107 juta Euro.

Lepas tu, tak tahan dengan beban hutang, Proton jual semula MV Agusta dengan harga 1 Euro. Peliknya kenapa Proton jual MV Agusta dekat Harley Davidson tak kat Perodua? Tak kat Modenas?

Soalnya sekarang, siapa laa yang menasihati Proton pi beli MV Agusta ni pada awalnya? Kenapalah nak sangat tanggung hutang MV Agusta ni?

Apa-apa pun aku yakin dan percaya, faktor utama kenapa kerajaan meminta Proton untuk menjual sahamnya dalam MV Agusta adalah untuk memastikan syarikat berkenaan tidak terbeban dengan hutang. Lagipun bukan semua rakyat Malaysia gunakan MV Agusta ni. Dan jualan MV Agusta di Malaysia ni taklah sehebat jualan ex-5 Dream Honda. 

Namun apa yang penting, syarikat yang beli MV Agusta (Harley Davidson) pun tak terikat dengan perjanjian kena jual motorsikal dengan harga yang murah berbanding syarikat lain di Malaysia.

Akhir kalam, bayarlah hutang PTPTN anda!



Baca selanjutnya disini :

http://anilnetto.com/governance/accountability/proton-sold-mv-augusta-for-1-euro-harley-buys-it-for-us109m/
http://chedet.cc/?p=111
http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/3268745.stm
Read more ...

Sunday, 22 November 2015

DAKWAAN NILE BOWIE [KOLUMNIS RUSSIA TODAY] BAHAWA PEMBANGKANG & BERSIH AGEN AMERIKA TERBUKTI BENAR AKHIRNYA.

Nile Bowie
Oleh : Jebat

Dakwaan Nile Bowie pada tahun 2013, dalam artikelnya yang bertajuk 'US seeks allied regime in Malaysia as millions funnelled to opposition' bahawa pembangkang di Malaysia dan beberapa NGO seperti Bersih merupakan 'anjing-anjing' tajaan Amerika di Malaysia semakin terbukti benar.

Ini dapat dibuktikan dengan kehadiran kali kedua Presiden Amerika Syarikat ke Malaysia, dan kali kedua pertemuan yang sama berlaku diantara Presiden dari negara Uncle Sam itu dengan NGO-NGO tajaan mereka disamping pertemuan dengan pemimpin pembangkang.


[Gambar Perjumpaan kali pertama pada tahun 2014 di Kuala Lumpur]
Sumber : Kedutaan U.S Kuala Lumpur

Jika pada tahun sebelumnya, 2014, Dr Ahmad Farouk Musa [Vice Chairman of BERSIH 2.0], Zuraida Kamaruddin [PKR], Kamaruddin Jaafar [IKD] kelihatan bersama dalam perbincangan dengan presiden tersebut. Tahun ini kita nampak muka-muka lain seperti Ambiga [Ex-Bar Council President, Bersih De Facto Leader], Cynthia Gabriel [Suaram], Maria Chin Abdullah [Bersih Chairman] dan lain-lain yang tak dapat dikenal pasti.



Kalau Najib jumpa Obama, ok lah, kita boleh accept sebab antara G to G (Goverment to Goverment]. Tapi yang Obama jumpa NGO ni, apa kepentingan NGO dan pembangkang ni kepada Obama sampai perjumpaan ini dijadualkan dalam list mesyuaratnya semasa sidang kemuncak Asean di Kuala Lumpur.

Kalau korang masih buta hati, tak tau la. Apa yang penting, kami yakin dan percaya... Duit dah nak pam masuk untuk PRU akan datang.

Edisi terjemahan tulisan Nile Bowie boleh dilayari disini.
Read more ...

Friday, 20 November 2015

DOKTOR PAKAR 'SEKOLAHKAN' USTAZ GARA-GARA KES SAKIT GIGI

KLINIK GIGI BAGI APPOINTMENT TAHUN DEPAN?

Oleh : Dr. Abdul Rahman Abdul Kadir*

Ini adalah contoh orang yang bercakap tanpa ilmu dan tidak bersyukur.

Saya tidak mengenali ustaz ini tetapi printscreen ini dikirimkan oleh rakan saya.

Beliau merungut tentang kawannya yang pergi ke klinik gigi kerajaan kerana sakit gigi dan bengkak gusi namun diberikan appointment tahun depan. Kemudian dia melalut cakap pasal kerajaan pau duit kiri kanan dan konon berkira nak berbelanja untuk kesihatan rakyat.

Pertama sekali, saya bukanlah doktor gigi. Namun ramai rakan2 saya adalah doktor gigi baik di kerajaan mahupun swasta.

Lebih utama lagi, saya sendiri pernah sakit gigi dan mendapatkan rawatan. Jadi saya tahu prosedurnya.

Sekitar tahun 2013, saya kena sakit gigi yang amat teruk. Hingga ke tahap bila lidah saya tersentuh gigi sikit saja pun rasa macam elektrik sakitnya. Saya tak boleh makan kerana bila terkena makanan saja sakitnya bukan kepalang.

Saya pergi ke Jabatan Bedah Mulut HKL dan Fakulti Pergigian UKM. Kedua2nya enggan cabut gigi saya pada masa itu. Depa kata, ada infection tak boleh cabut. Depa bagi antibiotik dan appointment untuk mai jumpa dalam 3 minggu selepas itu.

Masalahnya sakitnya terlalu dahsyat dan saya tak sabar. Jadi saya pergi ke 4 buah klinik pergigian swasta. Hanya pada klinik ke 4 sahaja, doktor tersebut sudi mencabut gigi saya. 3 klinik swasta lain memberikan jawapan yang sama, habiskan antibiotik dan mai jumpa depa balik lepas 1 minggu (appointment cepat di private). 

Saya tak tahan lagi kerana nak kerja dan tido pun x boleh lagi kerana sakit. So, doktor ke 4 di klinik swasta menjadi pilihan saya.

Hangpa tau apa yang jadi? Doktor tersebut injek bius hingga ke dos maksimum tapi langsung tak jalan! Sikit pun tak kebas walau aku tunggu utk 20 minit. Last2 lepas aku kata cabut saja, dia cabut hidup2 beb! Korang pernah kena cabut gigi tanpa ubat pelali tak? Itulah yang aku rasa. Ia sakit paling sakit yang aku pernah rasa dalam riwayat hidup aku. Semacho2 aku, air mata aku mengalir beb.

Keluar dari bilik rawatan aku rasa macam nak pitam. Aku baring kat kerusi pelanggan tunggu je. Kerani panggil bayar bil dan dia beri aku Ponstan 2 biji utk makan time tu bagi kurangkan sakit.

Ponstan je beb! Pain score aku 10 masa tu. Aku turun dari klinik dan menuju motosikal aku (masa kat KL mmg aku bawak motor utk elak jem). Mata aku kelam macam nak pengsan. Peluh2 sejuk keluar. Sakit mcm nak mampus! Aku terus duduk je tepi jalan tu dan call wife aku. Wife aku bawak aku balik, pasang jarum dan bagi aku Morphine di spital! Baru sakit aku kurang.

Baru aku faham kenapa kawan2 dental aku tak mau buat prosedur pada aku.

Ketika ada jangkitan aktif pada gigi, berkemungkinan ada nanah/abscess di bawah gigi/gusi yang akan menghalang tindakan local anesthesia yg disuntik. Sebab tu depa bagi antibiotik dan pain killer supaya kasi infection settle dan lepas tu plan cabut elok2. Kalau tak merana beb. Rasa macam nak tercabut nyawa.

Juga, segala prosedur invasive dental ketika jangkitan aktif mempunyai risiko merebaknya jangkitan ke anggota lain dalam mulut hingga masalah injap jantung seperti infective endocarditis. Oleh itu doktor gigi mmg amat berhati2 merawat dan memilih jalan paling selamat. Tapi kalau memandai macam aku, tanggunglah sendiri. Padan muka.

Ustad dalam gambar ni pertikai appointment yg diberi adalah pada tahun depan. Sebenarnya, bila dibaca komen di bawahnya ternyata appointmentnya hanya dalam 1 bulan setengah saja lagi (dah nak masuk 2016). Tempoh ini adalah tempoh yang agak cepat di hospital kerajaan memandangkan waiting list yang amat panjang. Doktor akan memilih kes berdasarkan priority kecemasan (urgency). Jika infection adalah teruk, appointment akan diawalkan (seperti kes saya 3 minggu). Jika appoinment diberi adalah 2 bulan mcm kes ni, nampak sangat infection x teruk sangat dan boleh tunggu.

Waiting list adalah panjang kerana harga maksimum untuk rawatan ini adalah hanya RM 50 (bagi kakitangan awam macam saya Free lagi). Lagipun ada kes2 complicated seperti Minor Oral Surgery (MOS) yang memakan masa yang panjang juga perlu dilakukan pada setiap hari. Memang jadual harian adalah padat dan tidak pernah kosong berlenggang tunggu pelanggan seperti klinik swasta.

Di private appointmentnya adalah 1 minggu. Waiting list tidak banyak kerana harga bagi rawatan ini adalah mencecah RM 800 hingga RM 1200! Rakan saya dentist di private siap gelak bila saya beri dia printscreen di bawah. Dia siap kata, "hantar patient tu pada aku. Kalau dia mengada2 lagi aku bagi nitrous oxide lagi. Boleh tambah charge jadi RM 2K. Bangsa tak geti bersyukur ni mmg kita kena charge lebih kata beliau."

So, ustad kalau nak cepat sangat, bawaklah rakan ustad tu pergi private. Nak buat hari yg sama pun boleh macam saya. Tapi tanggung le sendiri. Kih333.

#‎Kesimpulan:

1. Ustad cuba membuat persepsi bahawa gomen pau duit dan tak berbelanja untuk rakyat. 
Ustad banding le RM 50 (maksimum) dengan RM 1200. Subsidi sampai 95% beb! Lagi mau tanya berapa kerajaan berbelanja untuk rakyat?

2. Saya kira agak memalukan kerana seorang doktor seperti saya terpaksa mengajar seorang ustad supaya tidak kufur nikmat.

*Penulis merupakan Doktor Pakar Perubatan Kecemasan dan Trauma di Hospital Melaka.

Komen Pena Minang :

Apa kaitan appointment date ngan bajet?

Contoh camnilah. Hang nak pinjam buku. Buku memang ada kat Library, tapi Librarian cakap hang kena tunggu sat, sebab buku yang hang nak pinjam ada orang lain pinjam. Hang dikira sebagai peminjam buku dalam 'waiting list'.

Dan menjadi 'waiting list' tak memerlukan perpustakaan mengeluarkan bajet tambahan untuk beli buku yang anda mahukan. 

Analoginya disini, tak ada kaitan jadi waiting list dengan bajet.

So please En. Rosli. Tunjukkan kebodohan tu dalam skala minima agar tidak menjejaskan title 'Ustaz' yang anda pakai tu.

Komen-komen daripada Netizen :


Read more ...

Monday, 9 November 2015

[VIDEO] TONY PUA YANG MULA MENCABAR ARUL KANDA - SPEAKER DEWAN RAKYAT


Oleh : AJ

Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia menyatakan bahawa beliau tidak sesekali menghalang perdebatan diantara Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Pua dengan Presiden dan CEO 1Malaysia Development Berhad (1MDB). Namun beliau amat berharap agar debat yang hendak dilaksanakan itu perlulah diadakan selepas prosiding PAC selesai.

Dalam masa yang sama Tan Sri Speaker juga menyelar sikap Tony Pua yang menjadi punca kepada isu berkenaan.

"Saya hanya mahu mempertahankan integriti parlimen." ujarnya.

Untuk rekod, Tony Pua merupakan ahli dalam Penyata Kira-Kira Wang Negara (PAC).
Read more ...

[VIDEO] PERKARA YANG LAMA DIRAHSIAKAN OLEH ORANG BARAT




Kengkadang kita terlupa
Kengkadang kita dilupakan
Tentang siapa kita

Kita diperbodohkan
Kita dibodohkan
Kita membodohkan
Diri kita sendiri

Semoga kita sedar
Semoga kita cepat belajar
Semoga kita segera insaf
Semoga kita kekal usaha
Demi kejayaan dunia dan akhirat

Jebat
UKM
Read more ...

Sunday, 8 November 2015

[VIDEO] DEBAT 1MDB - ARUL KANDA KETAWA MELIHAT KELETAH TONY AYAM A.K.A @tonypua



Oleh : Jebat

Nampaknya debat diantara MP PJ Utara, Tony Pua a.k.a Tony Ayam ni tak menjadi gara-gara Tony Ayam dah melarikan diri. 

Dulu bukan main sakan mencabar Arul Kanda, tapi bila cabaran dah diterima, si cina DAP ni boleh plak dok main lari-lari.

Arul Kanda secara konsisten menyatakan secara konsisten bahawa dia dah bersedia untuk menjawab segala persoalan Tony dengan syarat si Ayam ni kena letak jawatan dalam PAC kerana mahu menjaga kredibiliti PAC. Tapi nampaknya si Tony ni tak berani nak letakkan jawatan untuk menegakkan keadilan dan kebenaran, sebaliknya asyik main tarik tali.

Kesudahannya Si Ayam melarikan. Dan untuk cover malu, si Ayam ni suruhlah beberapa ekor rakannya yang lain buat helah dengan letakkan si Jambu Rafizi Ramli sebagai galang gantinya.

Apa-apa pun jawapan Arul Kanda mengenai 'penggantian' Si Ayam dengan Si Jambu memang stail.... 

"YB Rafizi Ramli pula, saya tak tahu datang dari mana."



Meh tengok statement si Tony Ayam ni waktu dia mula-mula buat cabaran...



Dan meh dengar apa yang Arul Kanda jawab mengenai syarat yang beliau kemukakan...



Jadi rakyat Malaysia sekalian.... Ni lah perangai MP CINA DAP. Sembang cam babi. Lari cam ayam.
Read more ...
© 2008-2017 PM Institute