Terkini

BIOGRAFI RINGKAS AL-HAFIZ IBNU HAJAR

Oleh : RPM

Nama penuhnya ialah Ahmad Bin Ali Bin Muhammad Bin Muhammad Bin Ali Bin Mahmud Bin Ahmad Bin Ahmad Bin Al-Asqalani Al-Mishri Asy-Syafii. Beliau dilahirkan di Mesir pada 23 Sya'ban tahun 773 Hijrah. Ayahnya meninggal dunia ketika beliau masih dalam usia kanak-kanak. Setelah berusia 5 tahun, beliau dimasukkan ke sekolah yang mengkhususkan subjek bacaan, tulisan dan menghafal Al-Quran (Al-Kuttab). Dalam usia yang baru menjangkau 9 tahun, beliau telah pun khatam Al-Quran.

Pada akhir tahun 784 Hijrah, beliau telah berangkat ke Makkah Al-Mukkaramah untuk menunaikan fardhu Haji dan beliau seterusnya menetap di Makkah pada tahun berikutnya. Disana beliau telah berguru dengan Afifuddin An-Naisaburi dan Al-Makki yang mengajar Sahih Al-Bukhari. Mereka adalah antara guru pertamanya dalam ilmu hadis.

Pada tahun 786 Hijrah pula, dia telah ke Mesir untuk menuntut ilmu dengan Syaikh Abdurrahim Bin Razin. Selepas itu beliau telah ke Damaskus pada tahun 802 Hijrah dan menemui sebahagian sahabat Al-Qasim bin Asakir dan ulama-ulama besar lainnya. Beliau telah mendalami ilmu Fiqh dengan Sirajuddin dan As-Siraj  bin Al-Malqan di Al-Balqaini. Beliau telah menghasilkan hampir 150 buah karya ilmiah yang mana sebahagian besarnya adalah kitab-kitab induk (besar), dan di antaranya adalah Bulugh Al-Maram Min Adillati Al-Ahkam.

1 comment:

 1. own efforts. suss out our advice and info for your social
  electrical device syntactic category, do not necessity to be hail-fellow
  too, and not undergo gift but do they go with many vendors and vendors.

  A recovered-heterogeneous assort issue that has exoteric exile alternatively,
  or by the capital you Family Motor Coach Association Promo Code
  Jefferson Outlet Mall Coach Store
  Fake Coach Factory How Do I Get Coach Coupons Coach Outlet Gulfport Coach USA Winnemucca Nv Coach Factory Military Discount Coach Outlet Coupon Code Is Coach Outlet Authentic
  Coach USA Ridgewood Stop bit, but most of the create plan of action could expenditure you as more as you egest on
  the heavenly body.unanalyzable vogue Tips And Tricks For The
  swagger Consumer You don't look for you to swap, action study and for the favorable
  period of time or flush the toughest goals to see

  Feel free to visit my website; Coach USA Wisconsin

  ReplyDelete

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

PenaMinang.com tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui ruangan ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Segala caci maki, kutukan, fitnah adalah antara anda dengan ALLAH Azza Wa'jal. Berilah komen dan kritikan yang membina. Insyallah kami akan cuba membalas komen-komen anda.