ARTIKEL TERKINI

SUNNAH

SYIAH

SASTERA

EBOOK

Sunday, 21 May 2017

MASA BERLEMBUT DENGAN IRAN SUDAH TAMAT

Oleh : Anasz*

Zaman Allahyarham Raja Abdullah memerintah Arab Saudi. Beliau lebih berlembut dengan Iran malah ada yang menyatakan bahawa, zaman pemerintahan beliau, hubungan diplomatik Iran - Arab Saudi berada di tahap terbaik.

Namun setelah berlakunya Arab Spring, selain turunnya Ahmadinejad dari kerusi kepresidenan dan Iran ditadbir oleh Hasan Rouhani. Raja Abdullah mula mengambil langkah menjarakkan diri.

Ingatkah fanomena Arab Spring yang berlaku di Bahrain yang menyaksikan rakyat Bahrain yang majoriti Syiah (Bahrain majoriti rakyatnya Syiah diperintah oleh Raja yang beraqidah Ahli Sunnah) hampir-hampir menumbangkan kerajaan negeri kecil berkenaan.



Atas permintaan Hamad bin Isa bin Salman Al Khalifa, Raja Bahrain, Arab Saudi dan UAE bertindak menghantar pasukan keselamatan mereka ke negara berkenaan, bagi mematahkan kebangkitan Syiah di sana (tindakan ini adalah sebahagian dari perjanjian Peninsular Shield Forces). Malaysia pun ada offer diri kalau tak salah. Dan akhirnya, kebangkitan 'rakyat' di negara pulau berkenaan akhirnya berjaya diredakan.

Kemangkatan Raja Abdullah pada 2015 dan digantikan oleh putera mahkota pada ketika itu, Salman bin Abdul Aziz. Berbanding Raja Abdullah yang kelihatan banyak berlembut dengan Iran, Raja Salman yang terkenal dengan karekter tegas selain dikenali sebagai 'guru disiplin' dalam keluarga diraja Al-Saud, melihat Iran sebagai sebuah negara yang tidak boleh diberikan muka.

Pengkaji Keselamatan dalam rantau MENA (Middle East and North Africa) amat terkejut dengan tindakan Raja Salman yang mengarahkan tentera udara Arab Saudi melancarkan serangan udara ke atas kedudukan Syiah Houthi di Yaman. Ini adalah suatu diluar kebiasaan Arab Saudi, yang selama ini lebih gemar membiarkan Amerika Syarikat bertindak terlebih dahulu dalam meredakan konflik yang berlaku di rantau berkenaan.



Dibawah pemerintahan beliau, menyaksikan hubungan diplomatik antara kerajaan Iran dan Arab Saudi berada di tahap terburuk. Proses pemodenan Arab Saudi melalui vision 2030 dan Transformation Plan 2020 adalah sebahagian strategi Arab Saudi mempersiapkan negara berkenaan berhadapan dengan keadaan yang tidak menentu (dengan kejatuhan harga minyak mentah dunia). Terbaru Arab Saudi buat kali pertamanya mempertontonkan kepada masyarakat dunia, kemampuan negara berkenaan menghasilkan drone pemusnah yang dinamakan Saqr 1. Drone yang dibina oleh pasukan King AbdulAziz City for Science and Technology (KACST) ini dilihat sebagai salah satu cara Arab Saudi melakukan Deterrence (Cegah Rintang) kepada Iran.

Malah dalam satu temuramah tv dengan Menteri Pertahanan Arab Saudi merangkap timbalan putera mahkota negara berkenaan, Mohammad bin Salman menyatakan, sudah tiba masanya peperangan dialihkan ke sempadan negara yang menjadi penaja kekacauan.




* Penulis merupakan graduan dalam bidang Strategi dan Keselamatan dari UKM
Read more ...

Wednesday, 17 May 2017

PELACURAN BERKASTA DI PULAU PINANG


Oleh : Tan Geck Choon Rumah Pelacuran di Pulau Pinang dibahagikan kepada tiga ketegori, iaitu rumah pelacuran kelas pertama dikenali sebagai da zhai, kelas kedua ialah xi zhai dan rumah pelacuran kelas yang paling rendah tarafnya ialah pao zhai (Man Sang Pao, 12 Mei 1987). Menurut Ong Seng Huat, rumah-rumah pelacuran yang terkenal pada abad ke-19 ialah Sai Yue Lou, Xin Sai Feng, Gui Yue Lou, De Yue, Chui Feng, Shang Yue, dan Xin Yan. Bilangan rumah pelacuran di Lembuh Campbell dan Lebuh Cintra dianggarkan lebih daripada 100 buah. Rumah pelacuran kelas pertama biasanya terdiri daripada bangunan tiga atau empat tingkat yang telah diubah suai (Man Sang Pao, 12 Mei 1987). Tingkat paling bawah ialah tempat menyembah dewa dewi dan dikenali sebagai sheng ting atau 'ruang dewa'. Tingkat kedua dan ketiga merupakan bilik yang disediakan untuk melakukan aktiviti pelacuran. Tingkat keempat ialah zhai ting, iaitu tempat mengadakan jamuan makan malam. Rumah pelacuran kelas pertama ini dihias mengikut cita rasa masyarakat kelas pertama. Rumah ini berperabot lengkap, menekankan gaya dan kualiti kehidupan si penghuni seperti menggunakan camca (sudu) perak dan mangkuk berjenama yang diimport dari China. Pelanggan rumah pelacuran kelas pertama ini terdiri daripada saudagar-saudagar dan pengusaha-pengusaha Cina yang kaya. Selain itu, tempat ini juga merupakan tempat pejuang-pejuang parti Kuo Min Tang berhimpun atau bermesyuarat secara sulit untuk menentang kerajaan Manchu. Pemimpin-pemimpin kongsi gelap sering mengunjungi rumah ini. Pada musim perayaan seperti Tahun Baru Cina dan perayaan kuih bulan Cap Goh Mei, pelanggan akan mengadakan jamuan makan di zhing ting (Man Sang Pao, 23 Mei 1987) dikenali sebagai kai ting (jamuan makan malam). Kai ting biasanya diadakan pada malam Ahad. Tuan kai ting akan ditemani seorang ketua pelacur bersama-sama pelacur lain. Ketua pelacur itu akan mewakili tuannya melayani tetamu dengan minuman keras. Pelacur-pelacur lain akan duduk bersama tetamu sambil berbual-bual, bermain finger games[1] manakala tuan kai ting bertujuan untuk mendapatkan perniagaan, mengambil kesempatan berbincang dengan pelanggan mereka. Sebelum jamuan tamat, pelacur akan memberi sebiji buah pinang kepada setiap tetamu. Kai ting tidak semestinya melibatkan kegiatan seks. Kadangkala anak-anak orang kaya di Pulau Pinang mengadakan kai ting untuk menunjukkan kedudukan[2]. Kai ting perlu ditempah terlebih dahulu. Kebenaran mengadakan kai ting bergantung pada kesangupan Ah Ku (pelacur kelas pertama) untuk melayani mereka. Hal ini kerana Ah Ku kelas pertama memilih tetamu. Mereka tidak mementingkan wang tetapi menekankan perhubungan persaudaraan atau semangat setia kawan. Lantaran itu, bagi anak-anak muda yang kaya dan ingin bersuka ria melalui kai ting akan berasa kurang senang dan malu jika mereka ditolak Ah Ku. Sebaliknya, sesiapa yang mendapat layanan Ah Ku di rumah pelacuran kelas pertama akan berasa amat bangga. Tambahan pula, kos untuk mengadakan kai ting boleh menelan belanja sebanyak 60 sterling untuk satu malam, iaitu lebih daripada 25 dolar selat[3]. Namun mereka sanggup membayar. Disini dapat dilihat sikap 'murah hati' mereka yang mengadakan kai ting ini memandangkan sekati beras cuma dapat dijual dengan harga 3 sen sahaja sedangkan orang kaya ini sanggup berbelanja lebih 25 dolar Selat semalam. Rumah pelacuran kelas kedua atau xi zhai berpusat di sekitar Lebuh Citra. Kemunculan rumah pelacuran kelas kedua adalah untuk memenuhi keperluan pelanggan yang tidak mampu ke rumah pelacuran kelas pertama. Hal ini kerana bayaran di rumah pelacuran xi zhai ini adalah dua kali ganda lebih murah daripada rumah pelacuran kelas pertama. Perbezaan rumah pelacuran kelas pertama dengan rumah pelacuran kelas kedua ialah dinding rumah pelacuran kelas kedua mempunyai sedikit hiasan dinding berbanding rumah pelacuran kelas pertama. Dinding rumah pelacuran kelas pertama dihiasi dengan tulisan kaligrafi cina dan lukisan pemandangan yang indah. Peralatan yang digunakan di rumah pelacuran kelas pertama lebih mahal dan mewah, contohnya penyepit makanan diperbuat dari kayu yang bermutu tinggi. Bekas makanan yang dipakai adalah daripada jenis import yang berkualiti. Hal ini bertujuan untuk menunjukkan kelainan taraf si pengguna daripada orang biasa. Rumah pelacuran kelas ketiga atau pao zhai kelihatan ringkas; hanya terdapat sebuah katil dan almari dalam sesebuah bilik. Rumah pelacuran ini dikenali sebagai 'banggunan tangga batu' kerana pelacur kelas ketiga kebiasaanya duduk di atas tangga batu banggunan untuk menarik pelanggan. Phao zhai berpusat di sekitar Jalan Kuala Kangsar, jalan-jalan di sekitar rumah pelacuran kelas ketiga dikenali sebagai Da Pao Jie atau Da Pao Jian yang bererti 'bilik mercun'. Istilah ini merujuk kepada perkhidmatan seks di rumah pelacuran yang sangat pantas seperti "mercun yang sedang dibakar, sekelip mata sahaja sudah habis dibakar" (Wong Sin Kiong, 1998). ------ [1] Finger games atau permainan jari ialah sejenis permainan yang dimainkan semasa mengambil minuman keras. Permainanya terdiri daripada dua orang; pihak yang kalah akan didenda meminum segelas arak atau lebih mengikut arahan pemenang; Goh Chin Kooi (1987:12) [2] Dikatakan seorang usahawan abad ke-19 telah menggunakan cara kai ting dalam perniagaan beliau. Pada dasarnya, beliau tidak mempunyai wang yang cukup untuk mengadakan kai ting, namun, beliau berikhtiar untuk memperolehi wang melalui pinjaman. Tujuan beliau berbuat sedemikian ialah untuk meningkatkan status agar mendapat kepercayaan daripada saudagar-saudagar yang berprestij. Beliau berjaya dan mula muncul sebagai salah satu jutawan di Pulau Pinang; Man Sang Pao (23 Mei 1987) [3] Satu dolar Selat boleh ditukarkan dengan 2 sterling dan 4 pence mengikut catatan pertukaran wang sejak tahun 1904. Satu sterling boleh menukar 12 pence. Dengan perkataan lain, 1 dolar Selat bersamaan dengan 28 pence. Oleh itu, 60 sterling boleh menukar 25 dolar Selat dan bakinya 20 pence. Hal ini bererti nilai 60 sterling ialah lebih daripada 25 dolar Selat; Li Dun Jen (1981); Lim Teck Ghee (1977). Nota : Disalin dari buku berjudul 'Pelacur Imigran Cina di Pulau Pinang' : 2013. Penerbit USM.
Read more ...

Tuesday, 16 May 2017

MOPTEE KATA PESTA BUKU LESU TANDA EKONOMI MERUDUM? INI CERITA SEBENARNYA

Oleh : Anasz*

Aku adalah seorang pengunjung tegar Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur (PBAKL). Boleh dikatakan tiap-tiap tahun aku turun mencari bahan bacaan dari pelbagai disiplin ilmu. Bagi aku, PBAKL ini bolehlah dikirakan sebagai "Hari Raya" bagi pembaca buku, dan penulis buku selain menjadi medan terbaik penerbit buku mempromosi keluaran terbaru syarikat mereka selain memperluaskan jaringan penjualan buku Malaysia ke arena antarabangsa.

Baik, kembali kepada isu dakwaan seorang penjual meja yang katanya jualan buku merudum, akibat dari faktor ekonomi. Biarlah aku mulakan disini dengan memberikan sisi sebenar salah satu faktor daripada pengurangan jualan buku pada pesta kali ini. Kurangnya pembelian bahan bacaan pada PBAKL 2017 kali ini bukanlah disebabkan kepada kelembapan ekonomi semata-mata, sebaliknya ianya turut disumbangkan atas dasar kerajaan yang telah menggantikan baucer buku 1Malaysia (BB1M) dengan kad debit diskaun 1 Malaysia (KADS1M Debit) yang mana pelajar memperolehi 'tunai' dalam tangan.

Jika dahulunya Baucer Buku 1 Malaysia tidak boleh dicashkan (Melainkan ada Sindiket yang tunaikan Baucer berkenaan) dan 100% hanya boleh digunakan untuk beli buku dan alat tulis semata-mata, dengan liberalisasi keatas KADS1M ini, pelajar diberikan pilihan menggunakan wang berkenaan mengikut keperluan hemat diri.


Pemilik syarikat penerbitan Pelita Dhihin antara yang memberikan komentar berkenaan perlaksanaan KADS1M menggantikan Baucer Buku 1Malaysia (BB1M)

Mungkin ramai yang tidak tahu bahawa, kerajaan sebenarnya sudah membuat perkiraan yang sewajarnya menukar baucer buku 1 Malaysia ini kepada bentuk tunai. Sebagai pengguna Baucer Buku 1 Malaysia, aku tak nafikan ianya bagus, tapi dalam masa yang sama mengurangkan kuasa pembeli. Aku mengambil contoh pada diriku sendiri. Sewaktu aku menggunakan baucer buku untuk melakukan pembelian keatas buku akademia di PBAKL, hanya disebabkan aku menggunakan baucer, aku tidak diberikan diskaun oleh penerbit-penerbit akademik. Alasan mereka, baucer tak boleh mendapat diskaun. Jika aku terlebih harga pembelian bahan bacaan, aku perlu menambah dengan wang sendiri dan jika terkurang, tidak ada baki yang akan diberikan.

Jadi disitu aku merasakan hak aku dinodai. Jadi bilamana kerajaan meliberalisasikan Baucer Buku kepada KADS1M ini, aku boleh membeli buku dengan cash dan mendapat diskaun dari penjual. Sekali gus menambahkan menambahkan hak aku sebagai pembeli.

Namun bila Baucer Buku 1 Malaysia ini di liberalisasikan, maka ianya juga membuka option kepada pelajar untuk membeli keperluan yang berbeza yang tak ada kaitan dengan keperluan akademia mereka. Namun inilah sikap kerajaan yang memberikan hak kebebasan kepada pelajar untuk merancang pembelian mereka tanpa menetapkan kepada buku semata-mata. Kerana kerajaan percaya, setiap pelajar ada keperluan yang berbeza. Jadi jika wang sudah ditangan, adakah kerajaan boleh memastikan setiap pelajar akan membeli buku semata-mata? Tentu sekali tidak! 

Jadi, tuduhan Moptee yang katanya jualan di pesta buku Malaysia adalah tanda kelembapan ekonomi Malaysia adalah sekadar ritorika ayat beliau semata-mata yang cuba mengumpan amarah rakyat pada kerajaan. Jika benar ekonomi Malaysia ini lembab, maka tanyakan padanya semula, adakah dengan kelembapan ekonomi Malaysia sebegini, pengurusan kelabnya boleh menawarkan harga Iftar berbeza kasta dengan nilai tertinggi 30ribu???

Cukup-cukuplah isu fitnah Jet Kerajaan dipermainkan di media sosial beberapa tempoh masa dahulu. Dah kantoi berkali-kali masih tak sedar diri? 

Tambahan : Pasal Pasar lenggang tu, tu kat tempat hang, bukan kat tempat aku. Tempat aku penuh jer. Kalau tak ramai kat pasar malam atau pekan nat (pasar hari) dorang maybe gi Tesco ke, Jusco ke, Giant ke, The Store ke, Langkawi ke..takkan tu pun aku nak ajar?

* Penulis merupakan Graduan Sarjana dari Bidang Strategi dan Keselamatan dari UKM, penerima baucer buku 1 Malaysia sebanyak 2 kali.
Read more ...

Sunday, 14 May 2017

[SAJAK] IFTAR BERKASTA

[Gambar Hiasan]

Bila agamawan mula berkasta
Jadilah jurang antara manusia
Si kaya disini si miskin disana
Hanya kerana bayaran meja

Bila agamawan mula berkasta
Mula menjual acara dunia
Lalu diselit urusan agama
Meragut setiap harta manusia

Bila agamawan mula berkasta
Iftar yang mulia mula dikira
Kasta kaya bertentangan mata
Kasta miskin melihat songkok semata.


Jebat
Johor Bahru
2.00pm
13 Mei 2017
Read more ...

Tuesday, 2 May 2017

BILA TAK DILAYAN OLEH RAKAN HAJINYA DI BUKIT AMAN, MOPTEE PERLI MULA MEROYAN TAK KETAHUAN

Oleh : AJ

Bila Mantan Calon Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang, Pak Moptee Perli nampak kereta polis Uzur di satu lebuhraya, kita kena Tabbayun dulu... Sebab dah banyak kali si Pak Moptee ni buat dan kantoi fitnah....antaranya isu 15K (Rujuk Sini) dan Jet Rasmi Negara (Rujuk Sini)

Pertama. Tanya dia, kat area lebuhraya mana Pak Moptee nampak kereta polis yang uzur tu?

Kedua. Tanya dia, adakah dia dah tanya anggota polis berkenaan bahawa benarkah kereta berkenaan itu uzur.

Ketiga. Tanyakan pada dia, apakah buta matanya melihat Kuaters-Kuaters baru dibina disetiap IPD diseluruh Malaysia (Rujuk : http://www1.hmetro.com.my/node/136647)

Keempat. Apakah dia tak tahu bahawa sejak PM Pak Lah dan Najib memegang tampuk kuasa, tangga gaji anggota sudah dinaikkan lebih baik berbanding era pemerintah 22 Tahun Tun Mahathir (Rujuk : http://docs.jpa.gov.my/docs/pp/2012/pp022012.pdf )

Pengurusan PDRM taklah sebodoh Pak Moptee. Mereka tidak akan meletakkan kereta polis yang sudah 'tua' di lokasi-lokasi Hot Spot jenayah di seluruh Malaysia. Jika anda pergi ke kawasan-kawasan tumpuan manusia atau hot spot jenayah, korang boleh lihat bahawa PDRM mempersiapsiagakan anggotanya dengan keperluan lain seperti senjata submachine gun dan lain-lain selain kenderaan yang diatur gerak adalah yang telah melalui pemeriksaan berkala.

Kalau hang sekadar nampak sebuah kereta polis yang uzur, dan hang balun semacam, itu menunjukkan hang jenis buat persepsi jahat.

Aku taulah hang dah panaih sebab puisi hang tu dan "kawan" hang kat Bukit Aman tu malas layan perangai bodoh hang tu akibat dari Puisi hang tu...

Aku tau lah kawan Haji hang tu yang menyebabkan hang akhirnya terpaksa "Mintak Maaf" pada orang India sedangkan aku tau perangai hang ni jenis ego dan tak mau mintak maaf. Tengok la waktu isu Jet Kerajaan tu, hang punya admin pula mintak maaf kat hang, sedangkan orang yang hang dah difitnah tu, haram hang tak mintak maaf pun.

Tetapi, salah satu kenapa ada kereta polis yang nampak cam uzur, sebab ada peruntukkan tu terpaksa dibagikan kepada Pak Moptee dalam bentuk elaun, wang keraian, wang dobi, wang driver dan kereta rasmi...

Lagi satu aku pelik, hang ni kata kawan baik dengan Menteri di JPM. Tapi awat tak reti nak mintak kawan hang tu pi habaq kat PM atau mintak kawan hang arrange meeting hang ngan PM macam hang pernah katakan sewaktu nak dekat PRU13 yang lalu, kononnya PM nak jumpa hang... (walhal bila aku check kat PMO, hang rupanya sakan melobi nak jumpa PM).

Hang mintak macam-macam dari kerajaan. Tapi hang nak bayar GST 6% kat popcorn pun hang liat.

Apa-apapun aku tau hang sebenarnya dah panas hati bila kawan haji hang tak backup hang kan???

P/S : Tang ayaq naik sampai 100% kat negeri asal dia tu, dia buat buta plak. Kot ya pun nak secure seat....Wakakakakak
Read more ...

Friday, 28 April 2017

RAJA SALMAN LANTIK ANAKNYA SEBAGAI DUTA ARAB SAUDI BARU KE AMERIKA SYARIKAT

Oleh : Anasz*

Khadimul Haramain As-Syarifain, Salman bin Abdul Aziz Al-Saud Hafizahullah melantik anaknya, Putera Khaled bin Salman bin Abdul Aziz Al-Saud sebagai duta Arab Saudi yang baru ke Amerika Syarikat mengantikan tempat Putera Abdullah bin Faysal bin Turki.

LATAR BELAKANG KHALED BIN SALMAN

PENDIDIKAN.

Putera Khalid memiliki Ijazah Sarjana Muda Sains Aero Angkasa dari Akademi Udara Raja Faisal. Beliau kemudiannya menyambung pelajarannya di Amerika Syarikat di Universiti Harvad dalam bidang Keselamatan Nasional dan Antarabangsa, selain turut mempelajari bidang peperangan elektronik di Paris.

Beliau telah melanjutkan pelajaran (pasca siswazah) di Georgetown University dalam bidang Pengajian Keselamatan, namun tertangguh ekoran menyelesaikan tugasan yang diberikan oleh ayahanda beliau sebelum dilantik menjadi Duta Arab Saudi di Amerika Syarikat.

KARIER DALAM KETENTERAAN

Selepas bergraduasi dari Akademi Udara Raja Faisal, Putera Khaled menyertai Tentera Udara Diraja Arab Saudi. Beliau memulakan kerjaya sebagai seorang juruterbang dengan menerbangkan dua pesawat model Texan-6 dan T-38 semasa menerima latihan di Columbus Air Force Base di Mississippi.

Beliau seterusnya menyertai program latihan juruterbang bagi pesawat F-15 dan diberikan tugas tambahan sebagai pegawai perisikan taktikal di 3rd Flying Wing yang terletak di Pengkalan Udara Abdul Aziz di Dhahran, Arab Saudi.


Dilatih sebagai seorang juruterbang jet pejuang, Khaled yang mempunyai rekod penerbangan selama seribu jam ini telah menyertai pelbagai operasi udara seperti operasi serangan ke atas kedudukan Daesh (yang turut melibatkan negara-negara lain seperti Jordan, Turki dan US.). Beliau turut mengambil bahagian dalam Operation Decisive Storm dan Operation Renewal of Hope yang tertumpu kepada membebaskan Yaman dari cengkaman Syiah Houthi.

KARIER PASCA TENTERA

Beliau bertugas ke pejabat Menteri Pertahanan selepas sebab-sebab kesihatan sekaligus menamatkan karier beliau sebagai juruterbang pesawat pejuang. Beliau kemudiannya menjadi penasihat kanan (awam) di Kementerian Pertahanan Arab Saudi selepas menamatkan tempoh perkhidmatan dalam ketenteraan.

Penghujung 2016, beliau diarahkan berpindak ke Amerika Syarikat dan dilantik menjadi penasihat kepada Kedutaan Arab Saudi di Arab Saudi.

Tambahan : Kami tak tau anak Raja Salman ni ada berapa orang sebenar-benarnya. Ada cakap 3. Ada cakap 5. Ada cakap 9. Isterinya juga kami tak tau berapa.




* Penulis merupakan graduan sarjana dalam bidang Strategi dan Keselamatan dari UKM.
Read more ...

Wednesday, 26 April 2017

ULAMA ARAB SAUDI : TIDAK GOPOH DALAM BERFATWA, TIDAK EMOSI DALAM BERBICARA

Kedudukan Khadimul Haramain As-Syarifain (Bertanda Kuning) diapit oleh kiri dan kanannya oleh Ulama, dimana di sebelah kirinya adalah Syeikh Abdul Aziz Al-Syeikh manakala disebelah kanannya pula Syeikh Fawzan al-Fawzan, melambangkan betapa besarnya pengaruh Ulama dalam menentukan hala tuju Arab Saudi.

Oleh : Jebat


Ulama Saudi tidak gopoh dalam berfatwa atau mengeluarkan kenyataan.

Mereka juga tidak mengeluarkan fatwa dan kenyataan dalam keadaan marah, beremosi ataupun bersandarkan kepada kenyataan media massa semata-mata.

Sebaliknya segala fatwa dan kenyataan yang dikeluarkan adalah hasil dari kajian, penilitian, dan perbincangan mereka dengan para ulama lain berkenaan satu-satu isu.

Sebab itulah, tatkala Prof Dr. Yusof Al-Qaradawi mengeluarkan kenyataan menyokong Hezbollah (yang mana pada ketika itu Hezbollah amat Popular dan dianggap sebagai pejuang Islam yang berusaha membebaskan Palestin), ulama Saudi pula menganggap Hezbollah sebagai fitnah terbesar kepada rakyat Palestin.



Sekarang, Qaradawi sendiri mengakui dia tersilap dalam mengeluarkan kenyataan.

Sayangnya penyakit gopoh dalam mengeluarkan kenyataan ini dah sampai ke anak murid dia.

Paling best, bila mereka dah tak mampu membendung tahi yang mereka lemparkan kepada pihak lain, kerajaan pula dikambing hitamkan untuk masuk campur dan membersihkan najis mereka.

Sedangkan sebelum ini, apabila kerajaan melalui Mufti Wilayah Persekutuan meminta agar bersatu dan jangan berbeza pendapat berkenaan RUU355, mereka membuka jalan kepada pintu perbezaan sekaligus diangkat menjadi hujjah oleh pepuak kafir yang anti dengan RUU355.

Kesimpulan : Berfikir sebelum menulis. Bertenang sebelum mengkritik. Bermoral sebelum berbicara.
Read more ...
© 2008-2016 Pena Minang Institute