Terkini

MELAYU TAK WUJUD DI DUNIA - PROFESSOR SINGAPURA

Oleh : Beruang Biru

Kaum Cina di rantau ini nampaknya mempunyai masalah psikologi yang kronik apabila tidak mampu menerima hakikat bahawa mereka bukanlah penduduk asal di sini. Berbagai-bagai percubaan dilakukan mereka untuk menafikan sejarah, hatta kewujudan bangsa Melayu di muka bumi. Semuanya berpunca dari dendam kesumat dan sifat rasis tegar yang enggan menjadi ‘nombor 2’ dalam meletakkan hak ke atas bumi sebelah sini. 

Tidak cukup dengan Cina Malaysia yang tidak jemu-jemu mencuba untuk mengubah sejarah, kini Cina Singapura pula menulis buku konon Melayu tidak pernah wujud. Buku tersebut yang bertajuk ‘Contesting Malayness’ dengan sendirinya membuktikan masalah psikologi penulisnya yang ingin mencabar kewujudan Melayu. Apa yang didapati ialah, buku tersebut dihasilkan berdasarkan penyelidikan rambang dari buku-buku tertentu dan selebihnya kita pasti hanyalah pendapat dari pemikiran dan emosi penulisnya sendiri. 


Hakikatnya, etnologi (suku bangsa), linguistic (bahasa) dan arkeologi (material) mengenai teori migrasi dan asal usul ras (bangsa) Melayu telah pun dibuktikan melalui kaedah DNA oleh penyelidik tempatan, Wan Hashim Wan Teh. Kaedah ini mampu membuktikan umur rumpun bangsa, asal usul dan jejak penghijrahan.  Apa yang didapati ialah Melayu adalah penghijrah asal. 


Dalam mengekspresi kebenciannya kepada bangsa Melayu, Professor Singapura tersebut nampaknya telah terlepas pandang bahawa sekiranya beliau ingin menafikan kewujudan Melayu, beliau perlu terlebih dahulu menafikan sejarah Siam, Filipina dan Indonesia kalaupun tidak mengiktiraf sejarah yang tertulis di Malaysia. 

Malah, beliau juga mungkin perlu menafikan sejarah Melayu Cape Town di Afrika dan juga Guam. 

Dalam rujukan sejarah mengenai Guam, tertulis bahawa penduduk asalnya adalah orang-orang Austronesian dari Asia Tenggara yang tiba di sana seawal 4,000 tahun sebelum Masehi. Mereka mempunyai bahasa dan budaya yang mirip dengan masyarakat Malaysia, Indonesia dan Filipina. Mereka juga dikatakan sebagai tamadun terawal di Pasifik. 


Dan di dalam buku Declaracan de Mala e India Meridional oleh seorang Portugis Godinho de Eredia menyebut: 

“It is to be noted that the eastern coast of Ujontana was peopled and frequented before the other or western coast; thus the histories relate that Malayos inhabited Pattane and Pam before the foundation of Malacca. At that time the ruler of Pam governed Sycapura and the Monarch who resided in Pattane, the metropolis of the Malayos.”

Ini bermakna sejarah Siam mengenai Melayu itu adalah benar, dan sejarah Kedah purba mengenai Melayu juga benar. Sekali gus sejarah kaum Melayu yang membuka Melaka juga benar. 


Salah satu cara untuk menjejak sejarah sesuatu bangsa ialah melalui bahasa, termasuk nama-nama mereka. Daripada sejarah serantau, jelas didapati bahawa nama-nama Raja-raja dahulukala turut berbunyi Melayu, bukan Cina atau Eropah. Nama-nama mereka mungkin berbeza sedikit mengikut pengaruh agama tetapi ia tetap membawa identiti Melayu. 

Contohnya, Raja Ijau (1584-1616), Raja Biru (1616-1624), Raja Ungu (1624-1635) iaitu adik Sultan Bahdur (1573-1584) serta anak Raja Ungu, iaitu Raja Kuning (1635-1649) membuktikan bahawa Bahasa Melayu merupakan bahasa yang digunakan secara meluas di rantau ini. 


Terdapat juga sejarah yang menyatakan nama Pattani juga didapati dari perkataan Melayu ‘Pantai ini’ dan ini juga membuktikan yang Melayu merupakan kaum yang mula bertapak di situ. Oleh kerana Pattani juga termasuk dalam Kedah purba, maka jelaslah bahawa keseluruhan sejarah yang tertulis mengenai kaum ini adalah benar. 

Nampaknya, Hujah Professor Singapura jelas tidak punya kredibiliti kerana tidak konsisten dengan kajian DNA mahupun catatan fakta oleh kesemua negara-negara rumpun Melayu di Asia serta pengembara-pengembara Eropah.   

6 comments:

 1. Sudah tidak dapat menanduk, dapat pulas telinga pu jadilah....cina beng bangsa bangsat,

  ReplyDelete
 2. ini puak yg termasuk dari teori darwin. beruukkk. beruk mana tahu usul keturunan sebab evolusi lepas ini puak ini jadi babi

  ReplyDelete
 3. Syukur Alhamdulillah di atas usaha MURNI, CENDIAKAWAN gemilang, Penyelidik sejarah bangsa Melayu kita ini, Zaharah Sulaiman!

  Kem. Pendidikan kena pastikan SEJARAH benar bumi tercinta kita ini, warisan dan korban berzaman (dari sebelum dijajah British lagi) nenek moyang BUMIPUTERA Melayu/Islam dan BUMIPUTERA lain, di ajar dengan SEGERA di semua sekolah/universiti, termasuk sekolah-sekolah amat benci Melayu Dong Songsang serta universiti-universiti!

  Dan si amat-benci-Melayu/Islam Cina/Bukan Bumiputera/Bukan Islam dari Malaysia/S'pura jangan nak tunjuk lagak lagi, dengan MENIPU pasal sejarah Tanah Melayu kami ini, dengan menggunakan sejarah PENIPU dan BODOH dari PENJAJAH GANAS dan amat TAMAK Barat-Israel dan sekutu kuat mereka, DAP/PKR/PAP (S’pura)! Sudahlah itu, si DAP serta si DALANG-DUA-MUKA, MCA terus MENGGERTAK K'jaan BN untuk berhenti mengajar Tamaddun Islam di Universiti swasta (patut dimula dari sekolah rendah lagi), dengan membandingkan Universiti luar - tak sedar diri, ini Malaysia, di mana bukan hanya pencapaian akademik dan kemewahan dunia menentukan MARUAH dan KEDAULATAN bangsa, agama dan negara, terutamanya NEGARA ISLAM esperti Malaysia, bumi PUSAKA tercinta kita ini sebagai warisan dan korban berzaman (dari sebelum dijajah British lagi) nenek moyang BUMIPUTERA Melayu/Islam dan BUMIPUTERA lain.

  Alhamdulillah juga di atas kelantangan MURNI dan sentiasa BERANI seperti Pendekar Melayu/Islam turun temurun kita, Presiden PERKASA, Datuk Ibrahim Ali, di dalam menentang PENJAJAHAN DAP dan mempertahankan hak BUMIPUTERA Melayu/Islam!

  Sila lihat juga SERANGAN berterusan terhadap Islam dan umatnya di http://www.utusan.com.my/utusan/Politik/20130712/po_04/Chung-Sen-biadab-tidak-hormati-Agong---Ibrahim-Ali, Chung Sen biadab, tidak hormati Agong - Ibrahim Ali:

  KUALA LUMPUR 11 Julai - Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) menyifatkan Ahli Parlimen DAP Kampar, Dr. Ko Chung Sen sebagai biadab kerana menggesa Kementerian Pendidikan mengeluarkan subjek Tamadun Islam sebagai subjek wajib kepada penuntut institusi pengajian tinggi swasta (IPTA).

  Presidennya, Datuk Ibrahim Ali berkata, gesaan Chung Sen itu melampau kerana tidak menghormati kedudukan Islam sebagai agama Persekutuan serta kedaulatan Yang di-Pertuan Agong sebagai simbol negara yang menjaga kepentingan Islam.

  Beliau berkata, gesaan itu juga menunjukkan pemimpin DAP berkenaan tidak menghormati kepentingan ilmu.
  "Kenyataannya jelas tidak menghormati Yang di-Pertuan Agong dan biadab dari segi konsep di mana bumi dipijak, di situ langit dijunjung.

  "DAP makin melampau dan malangnya Pas dan UMNO diam sahaja. Saya menggesa Kementerian Pendidikan bertegas mempertahankan subjek itu," katanya dalam kenyataan di sini hari ini....

  MAKCIK Tempurung – Pertahan Islam dan umatnya, UMNO/PM/Raja-Raja Melayu/Bahasa Melayu/K‘jaan BN, hak BUMIPUTERA Melayu dan BUMIPUTERA lain; dan hak orang miskin dari semua bangsa yang hormat Islam, dan bangsa dan hak Bumiputera.

  (PERHATIAN TERBARU: ada PENYAMUN penakut disyaki dari PENGGANAS/SAMSENG DAP/PKR/Red beans militia yang sekarang meniru gelaran saya sebagai “Pakcik/MAKCIK Tempurung/Temporung” untuk mengelirukan pembaca – mereka juga telah menyamar dengan identiti dan tulisan saya kononnya saya benci dan nak menggulingkan PM kita, dan juga saya seolah bersikap lucah, dan saya telah repot terus ke KDN dan Wanita UMNO!)

  ReplyDelete
 4. PEMBETULAN:

  Dan si amat-benci-Melayu/Islam Cina/Bukan Bumiputera/Bukan Islam dari Malaysia/S'pura jangan nak tunjuk lagak lagi, dengan MENIPU pasal sejarah Tanah Melayu kami ini, dengan menggunakan sejarah PENIPU dan BODOH dari PENJAJAH GANAS dan amat TAMAK Barat-Israel dan sekutu kuat mereka, DAP/PKR/PAP (S’pura)! Tetapi jika ada pengembara sejarah Barat yang TIDAK menipu fakta sejarah seperti Godinho de Eredia, pengembara Portugis itu, tidak pula mahu didengar oleh si si amat-benci-Melayu/Islam dari Cina/Bukan Bumiputera/Bukan Islam DAP/PKR/PAP di Tanah Melayu TERMASUK S'pura!

  MAKCIK Tempurung – Pertahan Islam dan umatnya, UMNO/PM/Raja-Raja Melayu/Bahasa Melayu/K‘jaan BN, hak BUMIPUTERA Melayu dan BUMIPUTERA lain; dan hak orang miskin dari semua bangsa yang hormat Islam, dan bangsa dan hak Bumiputera.

  ReplyDelete
 5. Anak pungut tetapi tidak mengaku ia anak pungut lalu dikatakan anak kandung juga sebenarnya anak pungut juga. Inilah mentaliti berpenyakit atau kata lain tidak waras. Kias kepada Cina yang tidak mahu dikatakan mereka pendatang lalu dikatakan Melayu juga pendatang. Tidak mahu menerima realiti lalu menafikan realiti tersebut. Cina bangang sebegini sewajarnya diberi penjelasan dan jika tidak menerima keadaan sebenarnya penggalkan terus.

  ReplyDelete
 6. Org ni x baca sejarah melayu ke?.. Langkasuka, gangga negara.. U punya dynasty han pun xleh lawan ma..

  ReplyDelete

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

PenaMinang.com tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui ruangan ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Segala caci maki, kutukan, fitnah adalah antara anda dengan ALLAH Azza Wa'jal. Berilah komen dan kritikan yang membina. Insyallah kami akan cuba membalas komen-komen anda.