Terkini

BILA @chelseafc BERBAHASA MELAYU

Oleh : AJ

Jika sebelum ini kami ada menampilkan artikel mengenai Bahasa Melayu diangkat menjadi Motto Skuadron Tentera Udara Diraja British. Kini Chelsea pula [Rujuk sini : https://twitter.com/chelseafc/status/518581363331440640/photo/1] . Walaupun nama 'Hari Raya' bermakna 'Hari Kebesaran' dalam terminologi makna Bahasa Melayu, tetapi perkataan 'Hari Raya' semacam sinonim dengan muslim di kepulauan Melayu - Nusantara.

Sedangkan di Negara-Negara Arab, tidak wujud istilah 'Hari Raya' sebaliknya hanya 'Eid Ul Fitr' dan 'Eid Ul Adha'.

Apa-apapun jika orang 'luar' sudi mengangkat keagungan Bahasa Melayu, mengapa kita orang Malaysia malu berbahasa Melayu?

Artikel sebelum ini : http://www.penaminang.com/2014/09/bahasa-melayu-dalam-squadron-tentera.html#axzz3FN4w3YJf

1 comment:

  1. ORANG SINI NAK ANGKAT BAHASA MELAYU ,? CHEH SEMUA PUN NAK MENGANGGUNGKAN ENGLISH.TAMBAH TAMBAH KAUM PENDATANG ,MELAYU PUN SEGELINTIR 2X5 JUGA

    ReplyDelete

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

PenaMinang.com tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui ruangan ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Segala caci maki, kutukan, fitnah adalah antara anda dengan ALLAH Azza Wa'jal. Berilah komen dan kritikan yang membina. Insyallah kami akan cuba membalas komen-komen anda.