POLITIK

[POLITIK][bleft]

ANTARABANGSA

[YAHUDI][bsummary]

EBOOK PERCUMA

[EBOOK][twocolumns]

PRU 13 : KHALID IBRAHIM SEDANG BAKAR FAIL DI PEJABAT MB?

Oleh : Beruang Biru

Kelemahan Khalid Ibrahim mentadbir Selangor semakin jelas apabila gagal menangani isu air di Selangor sehingga menyebabkan rakyat mengalami kesukaran menjalankan urusan seharian. Kumpulan ahli perniagaan mula merungut apabila terpaksa menanggung kerugian ekoran masalah air yang tidak dapat diselesaikan Khalid, sedangkan air adalah sumber utama bukan sahaja untuk perniagaan, tetapi juga kepada rakyat biasa.

Kedegilan Khalid apabila lebih rela mempolitikkan isu air daripada menyelesaikannya amat dikesali rakyat Selangor, malah beliau juga telah membuatkan rakyat Selangor semakin menyampah dengan Pakatan Rakyat. Khalid pula sibuk menyalahkan Umno dan Barisan Nasional (BN) serta menjadikan Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) sebagai mangsa sedangkan puncanya adalah kelemahan pentadbiran beliau sendiri.

Beliau juga seringkali menafikan Selangor tidak mempunyai masalah air, sedangkan 500,000 penduduk Selangor terseksa apabila tidak menerima bekalan air selama empat hari. Daripada menyelesaikan isu air Khalid pula sebaliknya meluluskan pembinaan projek solar : SOLAR PHOTOVALTAIC POWER PLANT yang kosnya mencecah RM 1 bilion.

Lebih mengejutkan, projek itu dilaksanakan melalui runding terus yang melibatkan kepentingan pemimpin DAP seperti Teresa Kok menerusi proksinya seorang ahli DAP, Kok Chee Keong yang mempunyai kepentingan dalam syarikat tersebut, dan diluluskan hanya dalam tempoh lapan hari selepas dicadangkan.

Mungkin Khalid mempunyai masalah membuat pilihan ataupun sengaja memekakkan telinga untuk menyelesaikan maslaah air penduduk Selangor. Bukan sehari dua isu air ini menjadi perhatian rakyat, sebaliknya pentadbiran Khalid cuba menyalahkan Syabas apabila menuduh syarikat konsesi air itu gagal menjalankan tanggungjawab sedangkan beliau telah menghalang syarikat itu menjalankan kerja-kerja penyelenggaraan.

Kemudian keluarkan idea untuk teknologi membran dan lebih teruk lagi nak beli Syabas. Apa cerita teknologi membaran? Apa cerita nak beli Syabas? Mana satu pilihan Khalid juga tidak dapat dipastikan ... makin caca marba pentadbiran Khalid. Kerajaan Negeri Sembilan cuba membantu namun ditolak mentah-mentah.

Bodoh sombong. itulah yang paling tepat untuk Khalid, lebih mementingkan diri sendiri daripada kepentingan rakyat. Mungkin bila rumah beliau sendiri tiada air baru menyesal tidak diteruskan Projek Langat 2.

POST A COMMENT


بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

PenaMinang.com tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui ruangan ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Segala caci maki, kutukan, fitnah adalah antara anda dengan ALLAH Azza Wa'jal. Berilah komen dan kritikan yang membina. Insyallah kami akan cuba membalas komen-komen anda.