POLITIK

[POLITIK][bleft]

ANTARABANGSA

[YAHUDI][bsummary]

EBOOK PERCUMA

[EBOOK][twocolumns]

DR. MUHAMMAD IBRAHIM (PENSYARAH UIA) KENA 'SEKOLAH' DENGAN @ustazfathulbari
Oleh : AJ

Dalam Video pertama, si Dr. ni memperkatakan tentang 'disaster' dalam bidang pendidikan apabila banyak Universiti dibuka oleh kerajaan tetapi tidak ada kualiti. Dr. yang kami tak tahu latar belakang beliau ini mengkritik kononnya penubuhan Universiti yang banyak di Malaysia tidak ada dasar dan visi yang jelas. Katanya pembinaan universiti di Malaysia lebih mementingkan kepada keuntungan dan ekonomi.

Baiklah, kami nak jawab dengan mudah bagi menjawab soalan Dr. ini. 

Pertama :

Tidakkah tuan Dr. membuka mata, bila dibuka banyak Universiti di Malaysia, maka peluang anak bangsa untuk menyambung pengajian lebih cerah dan mudah. Sebagai contoh, bandingkan ketika British memerintah Tanah Melayu. Berapa peratus anak Melayu yang masuk ke Institusi Pengajian Tinggi, mengambil contoh Universiti Malaya? 

Dan bandingkan pula selepas Malaysia merdeka dimana banyak IPTA ditubuhkan oleh kerajaan, berapa banyak pula anak Melayu ISLAM yang berjaya ditempatkan ke dalam IPTA dengan bantuan KOUTA yang diberikan?

Kedua :

Adakah membanyakkan peluang untuk rakyat Malaysia masuk ke Universiti itu bukan satu perkara yang positif? 

Ketiga :

Dan jika tuan Dr. tidak berpuas hati dengan 'yuran' yang dikenakan kepada pelajar, kami nak bertanya, adakah tuan sanggup menyedekahkan keseluruhan wang gaji tuan Dr. kepada mahasiswa? Mungkin ini kaedah terbaik buat masa ini bagi membantu 'Mahasiswa Cerdik Pandai' yang tuan Dr. maksudkan itu....

Masih banyak lagi hujjah bantahan yang nak kami kemukakan. Tetapi cukuplah yang ini buat masa ini. Bagi kami, orang yang hebat mengkritik tetapi masih mengharapkan orang lain menjalankan sesuatu, adalah tanda-tanda lemahnya iman seseorang itu.

Dalam video kedua tuan Dr. ada berkata tentang menggunakan 'Correct Methodology' dalam kehidupan seharian, malah dalam video pertama tuan Dr. ada menyebutkan mengenai perlunya sesuatu perkara itu dikembalikan kepada pakarnya.

Baik ini respon untuk jawapan Tuan Dr. mengenai Demonstrasi.

Jadi merujuk kepada 'Correct Methodology & Serahkan kepada pakar', maka seharusnya Tuan Dr. menyerahkan urusan penafsiran Hadith kepada Ustaz Dr. Fathul Bari, kerana beliau memiliki PHD dalam bidang hadith dalam Kelas Mumtaz (Cemerlang) dan bukannya sekadar Jayyid Jiddan.

Maka adalah elok sekiranya Tuan Dr. BERMUHASABAH dengan kebodohan yang terakam dalam video ini. Tuan Dr. mungkin boleh menipu mahasiswa di UIA yang terpesona dengan RITORIK PENGUCAPAN TUAN DR. di kampus, namun tuan Dr. tidak boleh menipu seorang pakar DALAM BIDANG HADIS yang tak makan gaji di UIA.

POST A COMMENT


بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

PenaMinang.com tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui ruangan ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Segala caci maki, kutukan, fitnah adalah antara anda dengan ALLAH Azza Wa'jal. Berilah komen dan kritikan yang membina. Insyallah kami akan cuba membalas komen-komen anda.