POLITIK

[POLITIK][bleft]

ANTARABANGSA

[YAHUDI][bsummary]

EBOOK PERCUMA

[EBOOK][twocolumns]

BANDUAN WANITA DI BRITAIN TERTEKAN : SEKS SEBAGAI HABUAN ROKOK DAN ARAK

BRITAIN, 25 FEBUARI 2014 : Banduan Wanita di Britain kini menghadapi tekanan apabila terpaksa melakukan hubungan seks dengan kakitangan penjara sebagai balasan memperolehi minuman alkohol dan rokok.

"Wanita dipenjara kini terdedah kepada mangsa seksual akibat dari penyalahgunaan kuasa dikalangan kakitangan penjara" ujar Chris Sheffield, pengerusi Suruhanjaya mengkaji kes gangguan seksual di penjara.

Tambah beliau lagi, kebanyakkan kakitangan di penjara tidak diberikan latihan dan panduan bagi menguruskan banduan wanita.

"Adalah penting bahawa dasar mengiktiraf perbezaan ini perlu dihormati bagi melindungi golongan yang mudah terjejas."

Selain gangguan seksual, banduan wanita juga didakwa tertekan dengan serangan yang dikenali sebagai 'decrotching', di mana banduan wanita dipaksa untuk memasukkan dadah ke dalam faraj untuk diberikan kepada banduan lain.

Walaubagaimanpun jurucakap di penjara Britain mendakwa bahawa kes berkenaan adalah satu kes terpencil.

"Sekiranya wujud serangan seksual sepertimana yang didakwa, kami pasti menyiasat kejadian itu dan akan melaporkan kepada pihak polis untuk tindakan selanjutnya."

Sumber : Metro.co.uk

POST A COMMENT


بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

PenaMinang.com tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui ruangan ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Segala caci maki, kutukan, fitnah adalah antara anda dengan ALLAH Azza Wa'jal. Berilah komen dan kritikan yang membina. Insyallah kami akan cuba membalas komen-komen anda.