HARAM MENGGUNAKAN GELATIN DARI BAHAN YANG DIHARAMKAN SEPERTI KHINZIR - MAJLIS FIQH ISLAM ANTARABANGSA

قرار مجلس الفقه الإسلامي بشأن استفادة المسلمين من عظام الحيوانات وجلودها في صناعة الجيلاتين

Keputusan Majma' Al-Fiqh Al-Islami (Islamic Fiqh Council) Jeddah Arab Saudi tentang Umat Islam mengambil manfaat daripada tulang dan kulit haiwan dalam pembuatan gelatin.


Perjumpaan ke 15

11-7-1419H bersamaan 31-10-1998


أولاً: يجوز استعمال الجيلاتين المستخرج من المواد المباحة، ومن الحيوانات المباحة، المذكاة تذكية شرعية، ولا يجوز استخراجه من محرم: كجلد الخنزير وعظامه وغيره من الحيوانات والمواد المحرمة. 

Pertama: Dibenarkan menggunakan gelatin yang dibuat daripada bahan yang mubah (dibenarkan/halal) dan daripada haiwan yang mubah (dibenarkan/halal) dan disembelih dengan cara Islamik. Tidak dibenarkan membuat gelatin daripada bahan yang haram seperti kulit khinzir, tulangnya dan selainnya daripada haiwan dan bahan-bahan yang diharamkan.


ثانياً: يوصي المجلس الدول الإسلامية، والشركات العاملة فيها، وغيرهما أن تتجنب استيراد كل المحرمات شرعاً، وأن توفر للمسلمين الحلال الطيب. 

Kedua: Majlis ini mewasiatkan negara-negara Islam dan syarikat-syarikat yang beroperasi di situ dan selain keduanya (negara-negara Islam dan syarikat yang beroperasi di situ) agar menjauhi daripada mengimport semua benda yang haram dalam agama; serta menyediakan benda yang halal dan suci untuk umat Islam.


وصلى الله على سيدنا محمد وعلى آله وصحبه وسلم تسليماً كثيراً، والحمد لله رب العالمين. 

Ditandatangani oleh:
1- Abdul Aziz bin Abdullah Bin Baz
2- Dr Abdullah bin Salih Al-Ubaid
3- Muhammad bin Jubair
4- Abdullah Al-AbdurRahman Al-Bassam
5- Dr Bakr Abdullah Abu Zaid
6- Muhammad bin Abdullah Al-Subayyil
7- Muhammad Salim bin Abdul Wadud
8- Dr Yusuf Al-Qaradawi
9- Dr Muhammad Al-Habib Ibn Al-Khujah
10- Abul Hasan Ali Al-Hasani Al-Nadawi
11- Dr Ahmad Muhammad Al-Muqri

Rujuk : http://www.themwl.org/Common/Forms/Download.aspx?aid=7&fid=20&atid=162&cname=PDF_AR

Post a comment

0 Comments