Sejarah

[SEJARAH][bleft]

Politik

[POLITIK][bsummary]

Antarabangsa

[ANTARABANGSA][twocolumns]

SURAT SULTAN SELANGOR MURKA PADA PKR DAN DAP #IniKhalidLah

Oleh : AJ

Kalau kita faham makna arahan. Maka kita akan tahu apa yang perlu kita buat. Kalau perkataan arahan pun tak faham, maka nampak sangatlah bodohnya.

Drama yang berlaku di Selangor ni macam kes jawab soalan peperiksaan la.

Dekat kertas soalan, dinyatakan arahan "Jawab Semua Soalan atau Jawab 3 diantara 5 Soalan".

Pada yang FAHAM ARAHAN, seseorang calon itu akan menjawab mengikut arahan dan pada yang berlagak pandai atau bodoh mereka akan menjawab soalan ikut suka mereka.

Hasilnya, jika ada calon yang hanya menjawab 1 soalan semata-mata, ikut suka dia, maka dia akan gagal dalam peperiksaan. 

Begitu juga calon yang menjawab semua sedangkan yang diminta hanya 3 jawapan sahaja, pemeriksa akan menanda 3 soalan pertama.

Jadi jika anda gagal, jangan salahkan pemeriksa, sebaliknya salahkanlah diri anda. Sebab anda gagal memahami arahan.

Macam juga kes di Selangor. Sultan mintak 3 nama dari setiap parti, sebaliknya PKR dan DAP hanya memberikan 1 nama, maka pastilah pencalonan mereka tertolak. Dan hampir pasti calon dari PAS akan diterima menjadi MB kerana mereka memahami arahan yang telah dikeluarkan.

Pada akhirnya, jika arahan macam ini punya mudah pun tak boleh diselesaikan oleh DAP dan PKR, adakah dimasa akan datang pepuak ni akan terima perintah Sultan Selangor dalam hal-hal yang berkaitan dengan pentadbiran negerinya?

POST A COMMENT

Loading...