POLITIK

[POLITIK][bleft]

ANTARABANGSA

[YAHUDI][bsummary]

EBOOK PERCUMA

[EBOOK][twocolumns]

SIKAP TARIK TALI PENTADBIRAN UNIVERSITI MALAYA

Dihantar oleh : Jay Bone

Terhantuk Baru Tengadah! 

Kerajaan mesti belajar dari isu UM ini. Iaitu sikap pegawai pengurusan UM seperti VC, TNC HEP dan TNC Akademik yang tidak tegas. Perkara ini tidak akan berlaku sekiranya ditangani dari awal lagi. Prof Dr Mohd Amin Jalaludin Naib Canselor Universiti Malaya tidak mahu membuat keputusan dan menyerahkan pada Profesor Datuk Dr. Rohana Yusof , TNC HEP.

TNC HEP pula terpaksa buat laporan polis sebagai satu jalan keluar.

Pegawai khas VC nama Mohd Naufal Omar adalah seorang yang pro pembangkang. Kerana dialah antara yg bermain "game" untuk tempat penggunaan Dataran DTC oleh PMUM ini. Malah diberitahu sebelum ini isu-isu info UMcedel bocor didalangi oleh pegawai ini.

Mahadi Sibon, Pegawai Khas kepada TNC Akademik UM adalah Angkatan Muda Keadilan. Tidakkah itu jelas?

TNC Akademik PROF. DR. MOHD HAMDI BIN ABD SHUKOR  Bekas Amir Hizbi UK yang totok PAS tapi pro anwar pula menasihat VC ambil jalan tengah. Apa muslihat mereka?

Sejak awal dah ada "game" dari pihak pengurusan UM. Mereka nampakkan cara menghalang tetapi hakikatnya mereka seperti mahu program berkenaan diteruskan.

UM mengambil jalan untuk "Black out"kan UM satu tindakan yang memberi persepsi buruk kepada kerajaan. 

Semua org tahu Anwar mempunyai kes sedang dibicarakan di mahkamah dan sekarang hendak di bawa pula Anwar ke UM. Sepatutnya VC UM bertegas untuk tidak mengheret UM pada episod dianggap menghina mahkamah. Tapi VC UM mengikut jari telunjuk TNC akademiknya dan pegawai khasnya.

Jika perkara ini ditangani tegas dari awal tak mungkin akan mengheret kerajaan pada persepsi buruk.

Kegagalan isu ini harus diletakkan ke VC UM, TNC akademik dan HEP. Mereka wajar dipecat!.

Kepimpinan Universiti yang lemah tidak boleh menghadapi mahasiswa serta isu-isu sekitarnya tidak harus berlaku.

Komen Pena Minang :  Kami berpegang kepada prinsip kebebasan dan kuasa autonomi yang diberikan kepada pihak Universiti. Maka tindakan UM untuk tidak melibatkan pihak luar seperti PDRM bagi mengambil alih keselamatan di UM kami hormati. Selain itu tindakan PDRM yang komited mengiktiraf kuasa autonomi yang ada pada UM harus dipuji. Secara tidak lansung ianya menafikan tuduhan liar pihak pembangkang bahawasanya IPTA di Malaysia tidak bebas dari kuasa kementerian.

POST A COMMENT


بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

PenaMinang.com tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui ruangan ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Segala caci maki, kutukan, fitnah adalah antara anda dengan ALLAH Azza Wa'jal. Berilah komen dan kritikan yang membina. Insyallah kami akan cuba membalas komen-komen anda.