POLITIK

[POLITIK][bleft]

ANTARABANGSA

[YAHUDI][bsummary]

EBOOK PERCUMA

[EBOOK][twocolumns]

SPRM, GTP DAN NAJIB

Oleh : Jebat

Hebatnya Permainan Najib.

Dalam sedar tak sedar, Program Transformasi Kerajaan (GTP) semakin membuahkan hasil. Dan ternyata bahawa orang ramai semakin mempercayai SPRM adalah satu agensi yang bebas. Dan inilah yang dimahukan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Bin Tun Haji Abdul Razak dalam Program Transformasi Kerajaan (GTP).

Satu ketika dahulu, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) atau nama lamanya Badan Pencegah Rasuah (BPR) adalah antara agensi yang paling tidak dipercayai oleh pembangkang selepas Suruhanjaya Pilihanraya Malaysia (SPR)

Ramai diantara penyokong dan pemimpin pembangkang bukan main payah nak percaya kepada SPRM. Mereka menuduh SPRM menipu, tak telus, tak jujur dan tak amanah. Cuba kalian ingat kembali kes kematian Teoh Beng Hock?(Rujuk sini dan sini) Bagaimana SPRM telah dituduh sebagai pembunuh oleh Ronnie Liu (Mantan Exco Selangor dari DAP)Ronnie Siap pergi menyerang pejabat SPRM yang terletak di Plaza Masalam. Malah wujud desakan agar Suruhanjaya diraja dan inkues kes Teo Beng Hock diwujudkan oleh pihak-pihak tertentu. Bagi mengembalikan kepercayaan rakyat terhadap badan tersebut. Namun semasa siasatan dan inkues Teoh Beng Hock berjalan, dalam tahun yang sama, SPRM sekali lagi diuji apabila dituduh sebagai punca kepada kematian seorang pegawai Kastam di Pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Wilayah Persekutuan di Jalan Cochrane. (Rujuk sini , sini & sini)

Tatkala 2 kes ini berlaku, wujud suara-suara sumbang dari pemimpin dan penyokong pembangkang agar agensi ini dibubarkan. Namun kepimpinan negara tetap percaya dengan integriti agensi ini malah terus memberi jaminan bahawa SPRM adalah sebuah badan yang bebas dari mana-mana pengaruh politik. Namun ternyata, jaminan yang diberikan oleh pemimpin negara tidak diendahkan oleh pembangkang, malah terus menerus menuduh SPRM sebagai 'kuda tunggangan'.

Namun sejak SPRM mula menyiasat kes mengenai penyaluran dana RM 2.0 bilion dari Timur Tengah ini (sekaligus mengesah makluman Najib Razak kepada Tan Sri Muhyiddin Yassin berkenaan dana dari Timur Tengah itu - berdasarkan rakaman video sekerat yang disebarkan di Youtube), secara tiba-tiba moral dan integriti SPRM meningkat. Badan ini secara tiba-tiba mendapat sokongan bukan sahaja dari mereka yang setia menyokong SPRM tetapi juga dari mereka-mereka yang pernah mencaci maki agensi ini. Ini secara tidak langsung 'mengiktiraf' SPRM sebagai sebuah badan bebas dari mana-mana pengaruh.Siasatan SPRM keatas penyaluran dana kedalam akaun peribadi Najib Razak sekaligus membuktikan iltizam Najib dalam meletakkan SPRM sebagai sebuah badan yang bebas dan dinyakini. Dan ternyata hasil siasatan awal SPRM semakin diterima apabila SPRM sendiri mengesahkan bahawa duit sebanyak RM 2.0 Bilion Ringgit itu sememangnya datang dari derma yang disalurkan dari Timur Tengah. (Rujuk sini

Dalam masa yang sama, Najib juga membuktikan bahawa, pengakuan beliau kepada mantan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin adalah benar (sepertimana yang diucapkan oleh TSMY dalam video yang tersebar di Youtube).

Apa-apa pun, kita seharusnya memberikan penghargaan tertinggi kepada Mantan Perdana Menteri Malaysia, Tun Abdullah Ahmad Badawi, kerana berani menjadikan Badan Pencegah Rasuah (BPR) sebagai satu unit Suruhanjaya, yang mana ianya merupakan suatu tindakan yang tidak pernah diambil oleh kepimpinan terdahulu hatta pemimpin yang paling lama menjawat jawatan sebagai Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri.

Semoga SPRM terus kekal utuh menghadapi ujian yang mendatang.

POST A COMMENT


بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

PenaMinang.com tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui ruangan ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Segala caci maki, kutukan, fitnah adalah antara anda dengan ALLAH Azza Wa'jal. Berilah komen dan kritikan yang membina. Insyallah kami akan cuba membalas komen-komen anda.