POLITIK

[POLITIK][bleft]

ANTARABANGSA

[YAHUDI][bsummary]

EBOOK PERCUMA

[EBOOK][twocolumns]

ANCAMAN KERAS BAGI MEREKA YANG BERDUSTA DI ATAS NAMA RASULULLAH S.A.W


BAB : ANCAMAN KERAS BAGI MEREKA YANG BERDUSTA DI ATAS NAMA RASULULLAH S.A.W

1. Ali R.A berkata : Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam bersabda : "Janganlah kalian berdusta atas namaku, maka sesungguhnya siapa yang berdusta atas namaku pasti masuk neraka." (HR Bukhari dan Muslim)

2. Anas R.A berkata : "Sesungguhnya yang menahan diriku untuk memperbanyak riwayat hadis kepadamu kerana Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam bersabda : 'Siapa yang berdusta atas namaku, maka dia telah menyiapkan tempatnya di negara." (HR Bukhari dan Muslim)

3. Abu Hurairah R.A berkata : "Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam bersabda : 'Siapa yang berdusta atas namaku dengan sengaja, maka dia telah menyiapkan tempatnya di dalam neraka." (HR Bukhari dan Muslim)

4. Al-Mughirah R.A berkata : 'Saya telah mendengar Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam bersabda : "Sesungguhnya semua dusta, tidak sama dengan berdusta atas namaku, siapa yang dusta atas namaku dengan sengaja maka hendaknya menyiapkan tempatnya di neraka." (HR Bukhari dan Muslim)

Disalin dari : Sahih Al-Lu'lu Wal Marjan Karya Muhammad Fuad Abdul Baqi'

POST A COMMENT


بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

PenaMinang.com tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui ruangan ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Segala caci maki, kutukan, fitnah adalah antara anda dengan ALLAH Azza Wa'jal. Berilah komen dan kritikan yang membina. Insyallah kami akan cuba membalas komen-komen anda.