POLITIK

[POLITIK][bleft]

ANTARABANGSA

[YAHUDI][bsummary]

EBOOK PERCUMA

[EBOOK][twocolumns]

KAIN KAFAN ABU BAKAR R.A

Abu Bakar R.A sakit selama 15 hari, sampai tiba hari Isnin malam Selasa, 22 Jumadal Akhir tahun ke 13 Hijrah, Aisyrah R.A berkata, "Abu Bakar berkata kepadaku, 'Di hari apa Rasulullah ﷺ wafat?' Aku menjawab, 'Hari Isnin.' Abu Bakar berkata, 'Apa yang ALLAH kehendaki. Sesungguhnya aku berharap wafat pada malam ini.' Abu Bakar bertanya, 'Dengan apa kalian mengkafani Baginda ﷺ?' ' Aisyah menjawab, 'Tiga helai kain Suhuliyah Yamaniyah tanpa gamis dan serban.' Maka Abu Bakar berkata, 'Lihatlah pakaianku ini, padanya terdapat celupan Za'fran atau tanah merah, maka cucilah ia lalu tambah dua helai yang lain.' Aisyah berkata, 'Ayahku, ini sudah usang.' Maka Abu Bakar menjawab, 'Orang hidup lebih utama mendapatkan yang baharu. Ini hanya untuk menunggu di alam kubur.'"

Dipetik dari Kitab As-Haburrasul ﷺ (Sahabat-Sahabat Rasulullah ﷺ), karangan Syeikh Mahmud Al-Mishri

POST A COMMENT


بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

PenaMinang.com tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui ruangan ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Segala caci maki, kutukan, fitnah adalah antara anda dengan ALLAH Azza Wa'jal. Berilah komen dan kritikan yang membina. Insyallah kami akan cuba membalas komen-komen anda.