TOMMY THOMAS, MAJLIS PEGUAM ENGGAN BERI KERJASAMA DALAM SIASATAN - PASUKAN PETUGAS KHAS


Kuala Lumpur, 22 Oktober 2022 - Bekas eguam negara Tan Sri Tommy Thomas dan Majlis Peguam enggan memberi kerjasama dalam siasatan terhadap dakwaan kandungan buku Memoir My Story : Justice In The Wilderness, demikian menurut laporan dokumen rahsia yang telah diubah statusnya, baru-baru ini.

Laporan yang disediakan Pasukan Petugas Khas (PPK) bagi menyiasat 19 dakwaan yang terkandung dalam memoir itu turut mendedahkan bahawa Thomas menerusi surat bertarikh 5 jan lepas yang dihantar kepada pengerusi PPK menyatakan dengan tegas bahawa beliau tidak akan memberi kerjasama atau mengambil bahagian dalam prosiding pasukan tersebut.

PPK memaklumkan Thomas turut mempersoalkan mengenai penubuhan dan kesahihan pasukan berkenaan.

Surat beliau adalah berdasarkan tanggapan sendiri bahawa PPK dibentuk untuk menyiasat tindakan beliau menggunakan budi bicaranya sebagai Pendakwa Raya, di bawah perkara 145(3) Perlembagaan Persekutuan bagi membawa, menjalankan atau memberhentikan prosiding yang bersifat jenayah, menurut ppk dalam laporan itu.

Buku yang diterbitkan pada atau sekitar 30 Januari lepas telah menimbulkan kekecohan pelbagai pihak mengakibatkan kira-kira 244 laporan dibuat oleh individu mahupun kumpulan terhadap thomas dan buku itu.

PPK ditubuhkan sebagai badan siasatan pencarian fakta untuk menjalankan semakan dan analisis mendalam terhadap keseluruhan kandungan buku dan telah mengadakan tidak kurang 37 sesi perbincangan, antara lain untuk meneliti sama ada penerbitan buku itu telah menyalahi atau melanggar mana-mana undang-undang atau peraturan yang terpakai kepada pejabat Peguam Negara (AG).

Pasukan itu juga akan menentukan sama ada buku tersebuttelah mendedahkan potensi penyalahgunaan kuasa oleh pengarang, pelanggaran etika profesional, atau kelakuan oleh pengarang.

Menjelaskan lanjut, PPK berkata pandangan Thomas adalah tidak berasas dan beliau nampaknya telah salah faham tentang peranan dan tugas PPK.

"Pertama sekali, dalam apa jua keadaan sekalipun, PPK akan bertindak sebagai pengganti kepada penyiasatan jenayah yang sewajarnya oleh polis atau suruhanjaya pencegahan rasuah malaysia. kuasa siasatan telah dan akan sentiasa terletak di bawah agensi penguatkuasaan mengikut undang-undang yang berkaitan.agensi penguatkuasaan mungkin merujuk kepada laporan kami sebagai asas untuk memulakan arahan khusus dalam penyiasatan mereka namun mereka sepenuhnya boleh bertindak atas budi bicara mereka.

"Kedua, kami tidak menyiasat TSTT (Tan Sri Tommy Thomas). kami sedang menyiasat kandungan buku seperti yang didedahkan oleh beliau dan menyiasat sama ada pendedahan beliau itu telah membuktikan prima facie atau sebarang pelanggaran undang-undang," menurut laporan itu.

Mengenai Majlis Peguam, PPK menyatakan bahawa badan bebas itu dijemput untuk memberikan perspektif mereka tentang beberapa perkara yang didedahkan dalam buku itu, khususnya berkaitan pelantikan hakim, dakwaan ketidakcekapan undang-undang komersial di mahkamah rayuan, dan profesional.

Bagaimanapun, kami kesal kerana majlis peguam malaysia, melalui setiausahanya, menyatakan bahawa mereka tidak berminat untuk mengambil bahagian, kerana mereka tidak dapat mengesahkan atau mengulas mengenai dakwaan yang dibuat oleh tstt dalam buku itu," katanya.

Perkara ini merupakan antara butiran dalam dalam laporan setebal lebih 200 muka surat itu.

Penerbitan laporan yang kini boleh diakses di laman web bahagian hal ehwal undang-undang jabatan perdana menteri itu disiapkan kira-kira seminggu selepas perdana menteri datuk seri ismail sabri yaakob dilaporkan mengarahkan ia didedahkan kepada umum.

Sebelum ini, Ismail Sabri juga dilaporkan meminta agar bekas peguam negara itu disiasat atas kesalahan menghasut dan pelbagai kesalahan lain seperti yang disyorkan dalam laporan ppk.

Sumber : BERNAMA

Post a Comment

0 Comments