Terkini

[MUAT TURUN PERCUMA] MENGENALI AHLI SUNNAH WAL JAMA'AH

Oleh : AJ

Seorang pensyarah kami pernah berkata,

"Sebenarnya kita di Malaysia tidak berpegang kepada Mazhab Syafie. Sebaliknya orang Malaysia mengikut Mazhab Mufti. Apa yang mufti tu cakap, semua diikut dan tidak sekalipun dibantah. Jika ada yang membantah kenyataan mufti itu, maka yang membantah itu akan dikritik hatta mereka membawa hujjah dan dalil dari Al-Quran dan Hadis. Maka saya suka menyatakan, mazhab masyarakat Malaysia adalah mengikut mazhab para mufti."

Inilah yang terjadi di Malaysia. Kebanyakkan dari kita menerima bulat-bulat sebarang kenyataan Mufti tanpa menyelidiki kebenaran hujjah yang dibawa oleh mufti berkenaan. Berlaku adillah wahai saudaraku. Tidak semua perkataan mufti itu benar. Ada juga yang mereka tersilap. Kerana yang pasti mereka hanya seorang manusia yang tidak dapat lari dari melakukan kesilapan.

Berilmulah dalam beramal.
Berilmulah dalam berhukum.

Berikut merupakan penjelasan siapakah Ahli Sunnah Wal-Jamaah yang dikeluarkan oleh Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur. [Nota : Lihat pada rujukan sekali]

3 comments:

 1. Izinkan saya berikan pandangan yg sedikit berbeza.
  Ahli Sunnah wal Jamaah adalah golongan yg selamat dr 73 firqah pecahan umat Nabi Muhammad saw. Dipadankan pula dgn ayat ayat Al Quran, golongan yg selamat adalah golongan muttaqin, iaitu org org yg bertaqwa. Mk semestinyalah Ahli Sunnah wal Jamaah itu adalah golongan org org yg bertaqwa.

  ReplyDelete
 2. SALAFI, WAHABI ADALAH ISTILAH KEPADA GOLONGAN KHAWARIJ ZAMAN MODEN

  ReplyDelete
 3. Ikut mufti bukan bermakna bermazhab mufti, tp atas keyakinan tuan tuan mufti lbh memahami agama dr org awam biasa, dan tuan tuan mufti adalah wakil ulil amri yg diberi tanggungjawab dlm hal agama.
  Jika masing masing ikut pendapat sendiri sendiri, terutama dlm perkara perkara yg melibatkan masyarakat umum tentu celaru jadinya.
  Wahabi yg masing masing rasa alim sendiri mmg mengelirukan org awam dan lbh menimbulkan perpacahan dan semmgnya ciri khawarij agak ketara.

  ReplyDelete

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

PenaMinang.com tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui ruangan ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Segala caci maki, kutukan, fitnah adalah antara anda dengan ALLAH Azza Wa'jal. Berilah komen dan kritikan yang membina. Insyallah kami akan cuba membalas komen-komen anda.