DIPLOMAT ISRAEL MASUK MALAYSIA? SATU PENJELASAN MUDAH.


Oleh : Anasz*

1. Just nak bagi tau korang, sesetengah negara mewajibkan seseorang itu membuatkan permohonan Visa ke pihak kedutaan mereka sebelum memasuki negara berkenaan.

2. Misalnya orang Malaysia nak ke Russia. Mereka perlu buat permohonan Visa kepada Kedutaan Russia di Kuala Lumpur. Ini bagi mereka yang memegang Passport Antarabangsa Awam.

3. Namun, bagi pegawai kerajaan yang banyak berurusan dengan pihak luar, mereka ada keistimewaan tertentu. Mereka menggunakan Passport Diplomatik. Diplomatic passport ni hanya dikeluarkan untuk pegawai negara berkenaan untuk memudahkan urusan mereka di negara yang bakal mereka lawati tanpa memerlukan mereka membuat permohonan Visa ke negara yang mereka tujui.

4. Dalam kes kemasukan diplomat Israel ke Malaysia. Dia masuk atas tiket diplomat Israel di UN yang menghadiri event UN di Kuala Lumpur. Bila dia masuk sebagai diplomat ke sebuah negara yang misalnya tidak mempunyai hubungan diplomatik dengan negaranya, ianya tak bermakna kita mengiktiraf Israel. Sebaliknya kita memberikan kebenaran dia masuk ke Malaysia atas dasar dia seorang diplomat Israel yang mewakili negaranya. Dan Israel juga, mahu tak mahu, suka tak suka, kita kena akui bahawa dia adalah sebuah negara ahli dalam PBB.

5. Ambil contoh wakil Korea Utara 🇰🇵 atau Cuba 🇨🇺 ke UN. Mereka dibenarkan masuk ke New York atas tiket diplomat yang mewakili negara berkenaan ke PBB yang beribu pejabat di New York. Walaupun dibenarkan masuk (malah membuka pejabat perwakilan di U.S), ianya tidak bermakna U.S ada hubungan diplomatik dengan negara berkenaan.



(Macam mana wakil Korea Utara dan Cuba boleh berucap di Persidangan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu di New York jika tak masuk ke melalui lapangan terbang yang terdapat di New York, Amerika Syarikat? Pastilah untuk ke ibu pejabat PBB tu, mereka perlu mendarat di US kan? Inilah yang dikatakan imuniti / keistimewaan diplomat yang nak masuk ke mana-mana negara atas urusan rasmi. Mereka diberikan pengecualian dan perlindungan oleh negara berkenaan, walaupun negara tersebut tidak mempunyai hubungan diplomatik atau dianggap negara musuh oleh tuan rumah.)

6. Jadi isu ni tak ada la besar sangat pun. Simple jer. Cuma yang tak faham bagaimana diplomasi dunia berjalan jer yang emosi.

7. Kesimpulan, jangan emosi. Kerajaan kita bagi dia masuk atas tiket dia sebagai diplomat Israel ke UN. Bukannya diplomat Israel di Kuala Lumpur.

Tambahan : negara kita konsisten dalam memperjuangkan hak rakyat Palestin. Kita tak hipokrit macam Turki yang ada hubungan diplomatik rasmi dengan negara Zionist tersebut. 😉 ✌️

*Penulis merupakan graduan sarjana dalam bidang Strategi dan Keselamatan dari Universiti Kebangsaan Malaysia.

#WeAreResearchers 
#LessTalkMoreEvidence 
#RujukSumberBerautoriti
DIPLOMAT ISRAEL MASUK MALAYSIA? SATU PENJELASAN MUDAH. DIPLOMAT ISRAEL MASUK MALAYSIA? SATU PENJELASAN MUDAH. Reviewed by pena minang on February 15, 2018 Rating: 5

No comments:

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

PenaMinang.com tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui ruangan ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Segala caci maki, kutukan, fitnah adalah antara anda dengan ALLAH Azza Wa'jal. Berilah komen dan kritikan yang membina. Insyallah kami akan cuba membalas komen-komen anda.

Powered by Blogger.