POLITIK

[POLITIK][bleft]

ANTARABANGSA

[YAHUDI][bsummary]

EBOOK PERCUMA

[EBOOK][twocolumns]

OPS SULU : MENJAWAB FITNAH BLOGGERS PEMBANGKANG MILO SUAM

Oleh : Jebat

Aku terpanggil untuk menjawab dakwaan bodoh Milo Suam. Kalau tengok dari kaedah penulisan dia, tak adalah fakta apa pun, melainkan hanya satu dakwaan tanpa sebarang bukti yang kukuh....

Dakwaan dia berdasarkan berita yang dikeluarkan oleh Mb.com.ph pada Februari 21, 2013. Dimana antara ayat yang dihightlightkan beliau ialah :

"When he was in Jolo, Sulu, over the week, Misuari said that what he heard was that the group of the Crown Prince Rajah Muda Agbimuddin Kiram, younger brother of Kiram, crossed the sea to the island because they were allegedly promised to be settled in Sabah by Prime Minister Dato Seri Haji Mohammad Najib bin Tun Haji Addul Razak."

Milo Suam nampaknya GAGAL menganalisis perkataan berkenaan. Mungkin dia tak faham bahasa Inggeris. Takpa kami tolong translate, makna perkataan 'Misuari said that what he heard' membawa maksud 'Misuari bercakap demikian setelah dia mendengar'. Jadi disini aku nak persoal, adakah cukup sekadar 'Mendengar' maka ianya boleh diangkat menjadi satu fakta??? Tentu sekali tidak.... Kalau sekadar mendengar dah boleh jadi bukti, maka tak perlulah Mahkamah sibuk-sibuk minta bukti, cukup sekadar dakwaan mendengar mahkamah dah boleh buat hukuman.... Kejadian 'mendengar' ini sama seperti dakwaan Azhar Idrus kepada Ustaz UMNO dapat 15K sebulan.Bila melihat ketidak mampuan Milo Suam memahami Bahasa Inggeris, ini telah mengingatkan aku kekantoian Anwar dalam memahami Bahasa Inggeris dalam Parlimen video kat bawah ni....Lagi menarik Milo Suam GAGAL memberikan bukti bergambar atau video pertemuan antara Najib dengan Putera Raja Muda Agbimuddin Kiram sebagai menyokong kenyataan Misuari tersebut. 

Sekarang mari kita lihat laporan yang dikeluarkan oleh Reuters pada 14 Febuari 2013 diikuti Manila Times pada 16 Febuari 2013 yang masing  mengambil sumber dari pihak berkuasa (Kerajaan Sah Negara Berkenaan) menyebut :

"Another Philippine military officer said the men were followers of the heirs of the Sultan of Sulu - an island group off the southern Philippines - who had been invited to Sabah by a Malaysian opposition politician to discuss land issues." - Reuters

"The intrusion occurred just as former Malaysian leader Datuk Seri Anwar Ibrahim, also Pakatan Rakyat de facto leader, proposed that Sabah be granted autonomy.” Anwar Ibrahim, a Rizalian scholar, is known as a stalwart against the ruling UMNO party-led coalition in Malaysia. Now we should not be involved in the domestic politics of Malaysia." - Manila Times.

Yang mana kedua-dua laporan (Reuters & Manila Times) berkenaan dipetik melalui  kenyataan dari Pegawai Tentera Filipina. Jadi disini, sumber mana yang anda rasa lebih berautoriti? Adakah kenyataan Nur Misuari yang menyatakan beliau 'hanya mendengar' ataupun dari Pegawai Tentera Filipina yang telah menilai laporan risikan yang telah dijalankan oleh pihak intelligentnya?

Menjawab pula tuduhan Milo Suam yang mempersoalkan mengapa Kerajaan Malaysia tidak melabelkan kumpulan berkenaan sebagai kumpulan Pengganas, Milo Suam perlu memahami bahawasanya Kerajaan Malaysia telah pun mengesyaki bahawasanya kumpulan penceroboh ini sebagai Kumpulan Pemberontak, namun dipihak Kerajaan Filipina, mereka hanya menganggap ianya satu kumpulan penceroboh tanpa senjata sekaligus tidak boleh diletakkan status sebagai pengganas. Kenyataan ini boleh dilihat dalam laporan Reuters dan Manila Times seperti yang berikut :

"Malaysian security forces have surrounded about 100 armed men believed to be from a breakaway rebel faction in the southern Philippines, Malaysian police and a government official said on Thursday, but a Philippine official said they were unarmed Filipinos who had been promised land." - Reuters

"Malaysian officials earlier suspected the intruders to be members of a Moro rebel group, but Philippine officials said they were unarmed Filipinos who had been promised land." - Manila Times

Sepertimana yang kita tahu Kerajaan Malaysia dan Filipina sentiasa mementingkan semangat setiakawan ASEAN. Maka kerajaan Malaysia bersetuju tidak meletakkan Status Penceroboh ini sebagai Pemberontak ataupun Pengganas, kerana pemberian status 'Pengganas' kepada kumpulan berkenaan, pastilah akan menarik minat kuasa asing untuk 'berpura-pura' menghulurkan bantuan. Lagipun Kerajaan Malaysia dan Filipina tidak mahu mencacatkan semangat perjanjian damai yang telah ditandatagani pada 15 Oktober 2012 di Istana Malacanang.

Persoalan yang berbangkit disini pula, kenapa Reuters lebih memilih untuk menyatakan kenyataan Pegawai Tentera Filipina berbanding kenyataan Nur Misuari?

Jawapan yang mudah, kerana Nur Misuari bukanlah pemimpin kepada Bangsa Moro. Beliau adalah seorang yang dipinggirkan oleh Kerajaan Filipina dalam rundingan damai dengan BangsaMoro. Kerajaan Filipina tidak lagi mengiktiraf beliau dan MNLF sebagai jurucakap bagi Bangsa Moro, sebaliknya Manila lebih mengiktiraf MILF dibawah pimpinan EBRAHIM MURAD AL-HAJ. Sekaligus ini telah mengecewakan beliau dari diangkat menjadi seorang pemimpin agong Bangsa Moro.

Namun dakwaan yang perlu dilihat disini ialah wujudnya 'jemputan' dari Pemimpin Pembangkang sepertimana yang didakwa oleh Reuters. Dalam hal ini Reuters tidak menyatakan penama individu berkenaan sebaliknya hanya meletakkan status jawatan pemimpin berkenaan - PEMBANGKANG.

Sedangkan laporan menerusi Manila Times dengan jelas mengaitkan insiden ini dengan Ketua Pembangkang Malaysia, Anwar Ibrahim.

Tuduhan ini dikuatkan lagi dengan gambar pertemuan diantara Nur Misuari dan Anwar Ibrahim di satu lokasi hotel yang tidak dikenal pasti. Ini sekaligus memperkuatkan laporan perisikan Filipina sepertimana yang diakui oleh Pegawai Tentera negara berkenaan.Jadi dalam hal ini, lu Milo Suam dah kantoi dalam membuat fitnah. Aku listkan kekantoian MILO SUAM disini.

1. GAGAL MEMAHAMI BAHASA INGGERIS.
2. GAGAL MENGENAL PASTI SUMBER BERITA YANG LEBIH UTAMA.
3. GAGAL MEMBEZAKAN ANTARA DENGAR 'KHABAR' DENGAN FAKTA.
4. GAGAL NAK MEMPERKUATKAN HUJJAH DENGAN BUKTI TAMBAHAN.

Sumber :

http://news.abnxcess.com/2012/10/najib-malaysia-has-to-help-sustain-milf-peace-deal/

http://www.manilatimes.net/index.php/opinion/editorials/41591-our-sultan-of-sulu-and-sabah

http://www.reuters.com/article/2013/02/14/us-malaysia-philippines-idUSBRE91D0BY20130214

http://www.mb.com.ph/articles/394999/don-t-harm-sultan-s-men-nur-warns-malaysia#.UTQPQTArKqy


POST A COMMENT


بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

PenaMinang.com tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui ruangan ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Segala caci maki, kutukan, fitnah adalah antara anda dengan ALLAH Azza Wa'jal. Berilah komen dan kritikan yang membina. Insyallah kami akan cuba membalas komen-komen anda.