POLITIK

[POLITIK][bleft]

ANTARABANGSA

[YAHUDI][bsummary]

EBOOK PERCUMA

[EBOOK][twocolumns]

[DOWNLOAD EBOOK PERCUMA] THE MALAY DILEMMA / DILEMA MELAYU KARYA DR. MAHATHIR MOHAMAD

Dipetik dari : Wikipedia & MPH Online

Dilema Melayu pertama kalinya diterbitkan pada tahun 1970 yang banyak menimbulkan kontroversi. Tafsiran yang dibuat oleh Dr Mahathir mengenai kejadian-kejadian yang berlaku membuatkan pengarangnya terpaksa mempertahankan pendapat dan kenyataannya.

Tun Dr. Mahathir menerbitkan "The Malay Dilemma" setelah beliau kalah dalam pemilihan 1969. Selepas itu dia telah menuduh Tunku Abdul Rahman Putra kerana kekalahan UMNO yang besar dalam pilihan raya itu. Salah satu alasannya menuduh Tunku ialah kerana terlalu memberi muka kepada kaum Cina. Almarhum Tunku yang menolak dan menafikan segala tuduhan Mahathir itu. Mahathir menyatakan bahawa Tunku telah cuai ketika menjadi wakil rakyat kerana terlalu sibuk berniaga dengan rakan Cina beliau sehingga mengabaikan kawasan parlimennya.

Setelah diterbitkan, buku ini diharamkan oleh Tunku Abdul Rahman Al-Haj. Pemikiran Dr Mahathir tidak selari dengan Tunku Abdul Rahman.

Pada 1981, buku ini dibenarkan sewaktu Dr. Mahathir Mohamad menjadi Perdana Menteri Malaysia yang keempat. Ia diterjemahkan ke Bahasa Melayu dengan tajuk Dilema Melayu oleh Ibrahim Saad pada 1982.

Tulisan ini bukanlah suatu kajian yang objektif. Bagaimanapun, buku ini diterbitkan kerana tulisannya mencerminkan cara pemikiran dan kepercayaan orang Melayu yang moden, berpelajaran dan progresif. Pada masa yang lalu, orang Melayu selalunya mereka menyelubungi pemikiran mereka yang sebenar. Inilah reaksi beliau terhadap masalah-masalah masa kini, iaitu masalah paling penting yang dihadapi oleh Malaysia.

POST A COMMENT


بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

PenaMinang.com tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui ruangan ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Segala caci maki, kutukan, fitnah adalah antara anda dengan ALLAH Azza Wa'jal. Berilah komen dan kritikan yang membina. Insyallah kami akan cuba membalas komen-komen anda.