POLITIK

[POLITIK][bleft]

ANTARABANGSA

[YAHUDI][bsummary]

EBOOK PERCUMA

[EBOOK][twocolumns]

@Zahid_Hamidi USAHKAN PASS RESIDEN, NAK BAGI MEREKA JEJAK KAKI KAT MALAYSIA PUN KAMI TAK RELA!!!


Oleh : AJ

Kenyataan 1000 orang bekas rakyat Malaysia yang kemaruk nak jadi warganegara British mahu pulang di Malaysia sungguh membuatkan hati ini terbakar.

Masakan tidak, muka-muka pengkhianat yang dah lapar nak jadi 'warganegara' Queen Elizabeth ini seharusnya diajar dan dibiarkan mampus di negara berkenaan.

Kenapa kami katakan sedemikian?

1. Mereka mengoyakkan pasport mereka - bukankah itu tanda mereka menghina 'status' dan 'perlindungan' yang diberikan oleh Kerajaan Malaysia kepada pemegang pasport berkenaan?

2. Mereka-mereka yang bertindak ini kebanyakkannya bukan dari kelompok yang bodoh atau bahalol, sebaliknya mereka ini golongan 'bijak pandai' yang terlalu tamak dan kemaruk memegang kerakyatan British.

Jadi apa gunanya memberikan bantuan kepada mereka ini? Jika PR diberikan kepada warganegara lain yang mahu tinggal di Malaysia ekoran suka dan gembira dengan kerajaan Malaysia. Mereka yang hendak pulang ini pula adalah orang yang membenci Malaysia malah tidak suka dengan kerajaan Malaysia.

Maka kami berharap, puak-puak ini tidak diberikan sebarang kelebihan dan keistimewaan. Mereka seharusnya dilayan seperti seorang pengkhianat. Jika hari ini mereka berjaya 'pulang' ke Malaysia sebagai taraf 'RESIDENT PASS' kami yakin menjelang PRU14 mereka akan mula menggertak kerajaan untuk memberikan taraf kerakyatan kepada mereka. Dan tidak mungkin satu hari nanti mereka akan berusaha membawa pulang Abu Chin Peng ke Malaysia.

-----------------------------------------------------------------

KENYATAAN ZAHID HAMIDI DALAM ISU MENGEMBALIKAN SEMULA KERAKYATAN KEPADA 1,000 ORANG PEMEGANG BRITISH OVERSEAS CITIZEN (BOC)

1. Zahid Hamidi tidak pernah mengeluarkan sebarang surat rasmi untuk menganugerahkan kerakyatan kepada pemegang pasport BOC yang telah sengaja melucutkan kerakyatannya di Malaysia.

2. Jumlah yang didakwa seramai 1,000 orang seperti yang dilaporkan oleh media sosial juga adalah satu penipuan besar. Setakat ini, hanya tiga individu pemegang passport BOC yang telah diterima pulang oleh kerajaan Malaysia, itu pun dengan hanya diberi kemudahan Pass Residen.

3. Apakah kita semua mengetahui tentang status Pass Residen?

4. Pemegang  Pass Residen boleh menetap selama 10 tahun di Malaysia namun tidak layak menjadi warganegara dan tiada hak untuk mengundi di dalam pilihanraya. Pendek kata, Pass Residen adalah status paling bawah hatta dibawah Permanent Residen sekalipun lebih tinggi kedudukannya.

5. Pass Residen ini akan dikeluarkan hanya untuk membolehkan pemegang passport BOC berada di Malaysia secara sah, selaras dengan peruntukan perundangan iaitu Peraturan 16A, Peraturan Peraturan Imigresen 1963. 

6. Pemberian Pass Residen ini atas dasar Hak Asasi Manusia  kerana Malaysia memberikan kemudahan Imigresen kepada semua sama ada rakyat Malaysia atau bukan rakyat Malaysia. 

7. Zahid Hamidi tidak pernah mengkhianati kepercayaan yang diberikan bangsa Melayu kepadanya malah beliau seorang pemimpin yang tegas dan menjaga hubungan diplomatik antarabangsa.

POST A COMMENT


بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

PenaMinang.com tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui ruangan ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Segala caci maki, kutukan, fitnah adalah antara anda dengan ALLAH Azza Wa'jal. Berilah komen dan kritikan yang membina. Insyallah kami akan cuba membalas komen-komen anda.