PENJELASAN TARIF ELEKTRIK - SIRI 2

Oleh : Dr. Aznil Hisham

Tarif elektrik siri 2 - APAKAH KOS BAGI TARIF ELEKTRIK? 

Tahukah anda bahawa kos tarif elektrik dipecahkan kepada 3 iaitu

1. Generation cost (74%), 
2. Transmission cost (7%),
3. Distribution cost (19%). 

Manakala generation cost dipecahkan lagi kepada fuel cost (68%) and capacity charges cost (32%). 

--------

Tahukah anda bahawa kenaikan tarik electrik pada 1 Jan 2014 adalah sebanyak 4.99 sen per Kw, di pecahkan seperti berikut: 

1 - Fuel cost (82%)= 4.09 sen 
2 - Non - fuel cost (18%) = 0.9 sen

So apa yang kita boleh perhatikan, fuel cost adalah penyumbang terbesar kenaikan tarif electrik baru-baru ini. Detail harga pasaran bagi setiap bahan bakar adalah seperti dalam rajah di atas. 

Peningkatan harga bahan bakar adalah masalah global. Kerajaan cuma meminimun kan kos yg ditanggung kepada pengguna. Namun beban kerajaan juga perlu dilihat. 

Non- fuel cost pula adalah untuk menambah baik kemudahan-kemudahan yang sedia ada dan juga meningkat kemudahan-kemudahan baru agar rakyat dapat menikmati bekalan elektrik yang terbaik. 

Post a comment

1 Comments

  1. Masalahnya..Kenapa BONUS kakitangan terlalu tinggi...ikut cerita ada yg 5 ke 6 bulan. Jadi jika seorang hitung panjang dapat 10,000 maka kalu jumlah kakitangan 30,000 maka bonus = ???

    ReplyDelete

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

PenaMinang.com tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui ruangan ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Segala caci maki, kutukan, fitnah adalah antara anda dengan ALLAH Azza Wa'jal. Berilah komen dan kritikan yang membina. Insyallah kami akan cuba membalas komen-komen anda.