POLITIK

[POLITIK][bleft]

ANTARABANGSA

[YAHUDI][bsummary]

EBOOK PERCUMA

[EBOOK][twocolumns]

PAS TARIK BALIK BENTANG RANG UNDANG-UNDANG HUDUD DI PARLIMEN

Oleh : AJ

Hari tu kecoh benar di portal-portal dan blog pembangkang, yang kononnya UMNO menarik balik semula usul Hudud di DUN Selangor walaupun usul berkenaan sudahpun dibenarkan untuk dibincangkan dalam DUN. 

Dan macam biasa, portal dan blog pembangkang menggunakan peluang ini tanpa membaca kenyataan sebenar yang dikeluarkan oleh Datuk Mohd Shamsudin Lias. Berdasarkan laporan Bernama yang dipetik oleh Sinar Harian, ternyata maksudnya berlainan;

Berikut merupakan kenyataan yang dilaporkan oleh bernama;

"Selepas mengadakan perbincangan lanjut dengan semua Adun termasuk Pakatan Rakyat semalam, kita putuskan untuk menarik balik usul itu daripada dibentangkan pada sidang Dun minggu depan.

"Sebenarnya, usul yang ingin kita bawa itu bukan untuk kemukakan rang undang-undang mengenai pelaksanaan hudud di negeri ini tetapi kita hanya mahu tahu kesediaan kerajaan negeri untuk menjalankan hukum hudud,"

Nah... ini pointnya.

Adun BN sekadar nak bertanya kepada Kerajaan Negeri Selangor yang dikuasai Pakatan, adakah mereka bersedia melaksanakan hudud di Selangor.

Dan bersandarkan kepada rekod, PAS Selangor sendiri secara konsisten menyatakan mereka tidak akan melaksanakan Hudud di negeri berkenaan. Sebagai contoh video dibawah ini;Namun lain pula hal yang berlaku tatkala UMNO memberikan sokongan kepada PAS untuk membentangkan Rang Undang-Undang Perlaksanaan Hudud di Kelantan, PAS menarik semula cadangan berkenaan pada 11 Mei 2014, kononnya mahu memberikan masa kepada mereka susulan pembentukan Jawatankuasa Teknikal oleh kerajaan Pusat dan kerajaan Kelantan, yang bersetuju untuk meneliti semula isu-isu teknikal berkaitan pelaksanaan hukum hudud di bawah Enakmen Kanun Jenayah Syariah II Negeri Kelantan 1993.


Jadi antara Usul dengan Pembentangan Rang Undang-Undang, mana satu yang boleh merangka undang-undang? 

Disini rakyat perlu membezakan antara Usul dan Pembentangan Rang Undang-Undang. Secara amnya apa yang penulis fahami :

Usul : Merupakan cadangan yang berbentuk dasar kerajaan yang akan dilaksanakan di dalam negara. Wakil Rakyat daripada Pihak Kerajaan hendaklah mengemukakan hujah untuk menyokong usul tersebut manakala Wakil Rakyat daripada pihak Pembangkang pula akan mencadangkan pihak dewan untuk menolak usul berdasarkan hujah yang telah diberi. Sebagai contoh : Usul tidak percaya kepada Perdana Menteri. Dalam usul ini, tidak ada sebarang pertukaran perlembagaan atau undang-undang akan berlaku. Kerana ianya hanya melibatkan Ahli Dewan yang tidak bersetuju dengan Perdana Menteri dan mahukan Perdan Menteri meletakkan jawatan.

Pembentangan Rang Undang-Undang : Sesuatu undang-undang yang telah dirangka (pada kebiasaannya oleh kementerian) akan dibentangkan bagi mendapat persetujuan ahli dewan rakyat bagi proses perwartaan dan perlaksanaan. 

Bagaimanakah rang undang-undang menjadi undang-undang?

Sebelum sesuatu rang undang-undang diluluskan menjadi undang-undang, ia mesti melalui proses di bawah:

Jadi sekarang ini jangan tertipu dengan perkataan yang digunakan pembangkang. Usul tidak melibatkan sebarang perubahan undang-undang negara, sebaliknya pembentangan rang undang-undang adalah proses yang melibatkan penambahan atau pengurangan dalam proses undang-undang negara Malaysia. 

Gunakan akal bila berbicara. Usah beremosi. Selidik dan kaji fakta sebelum berbicara.

Sumber rujukan :

http://www.parlimen.gov.my/soalan-lazim.html?uweb=p
http://www.astroawani.com/news/show/pas-tangguh-bentang-rang-undang-undang-laksana-hudud-di-kelantan-35619
http://www.sinarharian.com.my/nasional/adun-bn-selangor-tarik-balik-usul-hudud-1.289879

POST A COMMENT


بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

PenaMinang.com tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui ruangan ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Segala caci maki, kutukan, fitnah adalah antara anda dengan ALLAH Azza Wa'jal. Berilah komen dan kritikan yang membina. Insyallah kami akan cuba membalas komen-komen anda.