POLITIK

[POLITIK][bleft]

ANTARABANGSA

[YAHUDI][bsummary]

EBOOK PERCUMA

[EBOOK][twocolumns]

UNDANG-UNDANG SEPINTAS LALU - 1

Oleh : Abdul Aziz Hussin

Pengenalan

Kita pernah mendengar berita tentang penjenayah dikenakan hukuman gantung sampai mati kerana mengedar dadah. Ada juga penjenayah yang dikenakan hukuman bunuh kerana membunuh orang lain. Kita juga pernah melihat pemandu dikenakan saman kerana melanggar lampu isyarat. Pesalah dan pemandu masing-masing dihukum dan disaman kerana melakukan perbuatan yang menyalahi undang-undang.

Begitu juga halnya dengan orang dewasa yang tidak membawa kad pengenalan, orang itu boleh dihukum. Kalau kita menipu atau mencuri pun kita akan dihukum. Hukuman akan dikenakan di mahkamah. Jika murid sekolah berkelakuan nakal di sekolah, mereka juga akan dihukum oleh guru sekolah. Mahkamah mengenakan hukuman mengikut undang-undang. Begitu juga sekolah akan menghukum murid-murid nakal mengikut peraturan sekolah.

Jika kira lihat kenderaan di jalan raya, kita dapati bahawa kenderaan yang datang dan yang pergi akan mengikut lorong yang berbeza. Kenderaan itu juga menggunakan jalan raya mengikut undang-undang jalan raya.

Kalau pula kita masuk ke rumah orang lain tanpa izin tuan rumah itu, tentulah kita dihalau oleh tuan rumah. Hal ini demikian kerana tuan rumah itu ada hak di sisi undang-undang atas rumahnya itu.

Jadi nampaklah jelas bahawa kehidupan seharian kita perlu mengikut undang-undang.

=========================================

Kepada pembaca yang budiman, sekiranya anda mahu mendapatkan perkembangan terkini sekaligus mendapat update & share terbaru dari PenaMinang.com ke wall FB anda, sila klik disini.

- Klik "Syndication" di sebelah kiri
- Klik "Grant Permissions"
- Klik "Add Facebook Target" dan klik "Add"

Selepas proses ini, setiap update terbaru dari PenaMinang.com akan terus di share di wall anda secara automatik. Terima kasih atas perhatian anda. ^_^

POST A COMMENT


بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

PenaMinang.com tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui ruangan ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Segala caci maki, kutukan, fitnah adalah antara anda dengan ALLAH Azza Wa'jal. Berilah komen dan kritikan yang membina. Insyallah kami akan cuba membalas komen-komen anda.