POLITIK

[POLITIK][bleft]

ANTARABANGSA

[YAHUDI][bsummary]

EBOOK PERCUMA

[EBOOK][twocolumns]

UNDANG-UNDANG SEPINTAS LALU - 2

Oleh : Abdul Aziz Hussin

Apakah Undang-Undang?

Undang-undang kadangkala disebut juga hukum. Undang-undang adalah aturan yang mengawal perjalanan hidup kita atau masyarakat. Ia dibuat oleh kerajaan atau negara. Ada juga undang-undang yang mengikut agama. Undang-undang bertujuan agar kehidupan masyarakat menjadi aman dan sejahtera. Undang-undang mengandungi apa-apa perbuatan yang dilarang atau ditegah, dan apa pula perbuatan yang perlu kita buat atau lakukan. Jika orang tidak mematuhi larangan itu maka dia juga akan dihukum. Ada juga undang-undang yang gunanya untuk memastikan semua pihak mendapat hak masing-masing.

Sumber undang-undang akan dibincangkan dalam bab berikutnya manakala jenis-jenis hukuman yang dikenakan kepada orang-orang yang tidak mematuhi undang-undang juga akan dibincangkan selepas ini.

=========================================

Kepada pembaca yang budiman, sekiranya anda mahu mendapatkan perkembangan terkini sekaligus mendapat update & share terbaru dari PenaMinang.com ke wall FB anda, sila klik disini.

- Klik "Syndication" di sebelah kiri
- Klik "Grant Permissions"
- Klik "Add Facebook Target" dan klik "Add"

Selepas proses ini, setiap update terbaru dari PenaMinang.com akan terus di share di wall anda secara automatik. Terima kasih atas perhatian anda. ^_^

POST A COMMENT


بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

PenaMinang.com tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui ruangan ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Segala caci maki, kutukan, fitnah adalah antara anda dengan ALLAH Azza Wa'jal. Berilah komen dan kritikan yang membina. Insyallah kami akan cuba membalas komen-komen anda.