POLITIK

[POLITIK][bleft]

ANTARABANGSA

[YAHUDI][bsummary]

EBOOK PERCUMA

[EBOOK][twocolumns]

UNDANG-UNDANG SEPINTAS LALU - 4

Oleh : Abdul Aziz Hussin

Cabang Undang-Undang

Cabang undang-undang dibahagikan mengikut bidang atau jenis pemakaiannya. Diantara cabang undang-undang ialah seperti yang berikut :

Undang-Undang Jenayah

Yang paling popular ialah undang-undang jenayah. Undang-undang jenayah ialah undang-undang yang dibuat oleh negara bagi menghukum pesalah-pesalah yang melakukan kejahatan. Negara juga akan mendakwa orang berkenaan. Contohnya kesalahan jenayah ialah mencuri, merompak, merogol, membunuh orang, membakar rumah, atau harta orang lain, berjudi, mengedar dadah, mencederakan orang dan lain-lain lagi. Orang yang didapati bersalah akan dihukum bunuh. Orang yang mencuri atau merompak pula akan dihukum penjara. Orang yang merogol akan dipenjara dan disebat dengan rotan. Orang yang berjudi akan dikenakan membayar sejumlah wang sebagai denda.

Undang-Undang Kontrak

Undang-undang kontrak pula ialah mengenai janji antara dua pihak atau beberapa pihak. Misalnya anda menjual sesuatu jenis barang dan orang lain berjanji membeli barang itu. Katakan orang itu enggan membeli atau tidak mahu membayar harga barang tersebut selepas barang itu diambilnya. Maka sinilah undang-undang kontrak dipakai untuk memaksa orang itu membayar harga barang itu. Begitu juga jika barang yang dibeli itu rosak atau tidak seperti yang dijanjikan. Maka undang-undang kontrak akan digunakan bagi menyelesaikannya.

Undang-Undang Keluarga

Jika pihak-pihak dalam sesuatu keluarga berbalah maka undang-undang keluarga akan digunakan bagi menyelesaikannya. Misalnya jika suami isteri bercerai atau mereka berebut untuk mendapatkan hak penjagaan anak maka kaedah dan undang-undang keluarga akan digunakan. Begitulah juga jika isteri atau janda itu menuntut nafka (Sara diri)

Undang-Undang Pusaka

Orang yang meninggal dunia biasanya meninggalkan harta. Harta itu diberi nama harta pusaka. Harta pusaka akan dibahagi-bahagikan kepada yang berhak di sisi undang-undang. Maka undang-undang yang digunakan ialah undang-undang pusaka.

Undang-Undang Antarabangsa

Jika perbahalahan berbangkit diantara sebuah negara dengan yang lain maka ia akan melibatkan satu lagi cabang undang-undang. Undang-undang itu dikenali sebagai undang-undang antarabangsa. Undang-undang antarabangsa juga akan digunakan dalam menyelesaikan perbalahan diantara orang-orang persendirian atau rakyat negara-negara yang berbeza. Ia juga digunakan dalam menyelesaikan perbalahan mengenai perkapalan, penerbangan udara, perdagangan antarabangsa dan yang lain.

Undang-Undang ISLAM

Satu lagi kelompok undang-undang yang penting di negara kita ialah undang-undang Islam. Ia terpakai kepada orang-orang Islam. Ia juga boleh dipakai kepada orang-orang bukan Islam yang mengaku taat kepada pemerintahan Islam. Undang-undang Islam mengandungi undang-undang jenayah, kontrak , undang-undang harta, pesaka dan juga undang-undang keluarga serta bentuk lain undang-undang. Hal ini kerana undang-undang Islam mengenakan tanggungjawab akhirat kepada orang-orang yang ingkar. Undang-undang Islam juga mengenakan hak dan tanggungjawab sesama manusia dan negara. Jadi undang-undang Islam lebih luas daripada cabang atau jenis undang-undang yang lain.

POST A COMMENT


بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

PenaMinang.com tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui ruangan ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Segala caci maki, kutukan, fitnah adalah antara anda dengan ALLAH Azza Wa'jal. Berilah komen dan kritikan yang membina. Insyallah kami akan cuba membalas komen-komen anda.