POLITIK

[POLITIK][bleft]

ANTARABANGSA

[YAHUDI][bsummary]

EBOOK PERCUMA

[EBOOK][twocolumns]

RINGGIT JATUH? SALAH SIAPA? SATU PENJELASAN.

Oleh : Dr. Aznil Hisham

1- Isu kejatuhan matawang negara mengata bahan agenda jahat pembangkang serta segelintir anai-anai dalam UMNO. Jika anda baca petikan-petikan akhbar yg mereka sertakn jelas ianya bukan lah masalah secara "isolated" tetapi ianya adalah masalah global. Semua negara terlibat. Kenapa?? Adakah salah Najib dan penasihat-penasihat beliau?

2- Isu ini di timbulkan oleh portal "BeritaSemasa". Jika kita rujuk kembali portal ini, punca utama kejatuhan mata wang negara adalah di sebabkan kejatuhan harga minyak dunia. (Figure 1)3- Persoalan yg timbul :

a) Apa kaitan harga minyak dunia dgn mata wang negara?

b) Kenapa Matawang kita terjejas teruk?

4- Sebelum tu kita lihat pola matawang kita berbanding Thai Baht secara menyeluruh (Figures 2-4).

5- Kurang pasti kenapa mereka (beritasemasa) membandingkan dgn nilai Baht Thai. Apapun, dari pola-pola ni, matawang kita senantiasa fluctuating dari masa ke semasa. Adakala kita lebih baik dari mereka dan adakala mereka lebih baik dari kita (Figure 4). Namun ianya di lihat pada paras baseline. Jadi kenapa ianya di jadikan isu sekiranya punca utama adalah akibat harga pasaran minyak dunia jatuh?

6- Ini bukan kali pertama portal beritasemasa memainkan propaganda jahat mereka. Tahun lepas, isu yg sama dimainkan. Tahun depan pun mereka akan mainkkn pada isu yg sama. 

Lihat : http://www.beritasemasa.com.my/matawang-ringgit-malaysia-kuasa-beli

7- Akibat penurunan harga minyak secara terlampau, ini menyebabkan permintaan dollar terus meningkat. Ini mengakibatkan matawang negara-negara Asia terjejas. US terus membekalkan minyak kepada pasaran. OPEC tidak mahu mengurangkan pengeluaran mereka. Apa yg terjadi "Supply" melebihi "demand". 

8- Kita perlu akui bahawa matawang negara kita lebih terjejas teruk berbanding matawang negara-negara Asia Tenggara yg lain. Ini yg perlu di perjelaskan kenapa. 

Sebabnya :

a)- Ini di sebabkan penurunkan harga minyak dunia. 

b)- Untuk makluman semua, 40% pendapatan negara adalah dari minyak. Jika harga minyak global jatuh, ini bermakna Pendapatan kita juga turun berkurangan (Figure 6)c)- Sepertimana kita ketahui, OPEC tetap mengeluarkan minyak dengan banyak di pasaran walaupun mengetahui bahawa pengeluaran melebihi dari penggunaan. Ini mempengaruhi nilai harga minyak kita dan secara tak langsung mempengaruhi nilai matawang kita.

9- Kita mendapat tempias yg lebih teruk kerana kita adalah pengeluar yg lebih tinggi dari negara2 lain di Asia Tenggara di samping 40% adalah sumber pendapatan negara. 

10- Persoalan yg mungkin timbul adalah Indonesia  mengeluarkan minyak lebih tinggi dari Malaysia namun impak matawang Indonesia tak seteruk Malaysia (Figure 5).11- Walaupun Indonesia mengeluarkan minyak lebih tinggi dari Malaysia, namun Indonesia bukan pengeksport minyak utama. Malaysia mengeksport minyak lebih tinggi dari Indonesia (Figure 8)

Atas sebab itu, matawang Indonesia kurang terjejas berbanding Malaysia.

12- Penggunaan minyak Indonesia melebihi dari pengeluaran nya di samping simpanan minyak Indonesia makin berkurangan (Figure 7)13- Menjawab persoalan kenapa DS Najib tidak mengekalkn "kaedah kawalan mata wang dgn penambatan nilai ringgit" seperti yg di utarakn oleh saudara Nazrul Hilmi Mohammad (Gambar)Jawapan : Nilai yg ditambat ketika itu adalah RM 3.80 bagi setiap 1 USD. 

Nilai terkini adalah RM 3.42 per USD. 

Selepas pemansuhan kaedah penambatan nilai ringgit, nilai matawang kita pernah mencapai RM 2.90 per USD.

Adalah satu tindakan yg kurang bijak mengekalkn kaedah tambatan ringgit pada RM 3.80 walhal nilai wang kita lebih mahal dari itu.

Kesimpulan

Isu kejatuhan matawang negara adalah isu global. Bukan salah DS Najib dan penasihat beliau. 

Namun, Najib dan barisan penasihat beliau mengambil langkah yg cukup bijak mengendali masalah ini apabila memperkenalkan kaedah pengiraan harga secara apungan. Ini adalah serampang dua mata!!!

Mengikut sistem pengiraan lama (APM), Harga minyak lebih mahal dari harga pasaran. Ini menyebabkan pengurangan nilai eksport negara seterusnys mengakibatkn peningkatan kos. Apabila nilai eksport berkurangan maka nilai matawang juga turut jatuh. 

Di samping itu, akibat lambakkan minyak di pasaran dgn harga yg murah, sudah pasti pembelian akan meningkat. Permintaan dollar turut meningkat. Dan akhirnya mata wang kita yg terjejas. 

Dgn sistem pengiraan baru, harga minyak negara akan di apungkan berdasarkan nilai pasaran. Dengan kaedah ini, nilai eksport negara akan lebih "terangsang" dan seterusnya memperbaiki nilai matawang negara. 

Maka, usah risau. Apabila di sebabkan isu Global maka ianya hanya bersifat sementara. Biarlah pembangkang dan Pembangang (anai-anai) mengilai. Sebab depa mmg dilahirkan utk jadikan sebagai pontianak.

POST A COMMENT


بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

PenaMinang.com tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui ruangan ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Segala caci maki, kutukan, fitnah adalah antara anda dengan ALLAH Azza Wa'jal. Berilah komen dan kritikan yang membina. Insyallah kami akan cuba membalas komen-komen anda.