POLITIK

[POLITIK][bleft]

ANTARABANGSA

[YAHUDI][bsummary]

EBOOK PERCUMA

[EBOOK][twocolumns]

ARAB SAUDI LARANG SAMBUT HARI JADI DAN PERAYAAN KEAGAMAAN DI HOSPITAL

Dipetik dari : Arab News

Kementerian Kesihatan Arab Saudi telah mengarahkan semua hospital milik kerajaan untuk tidak membenarkan sambutan sebarang sambutan keagamaan atau hari lahir di dalam kawasan hospital.

Ahad lalu, Kementerian Agama Arab Saudi mengeluarkan pekeliling berkenaan berdasarkan fatwa yang dikeluarkan oleh Lembaga Fatwa Arab Saudi (Dar Al-Ifta) 27 tahun yang lalu.

Pada tahun 1409 Hijrah, Dar Al-Ifta telah membuat keputusan tersebut ekoran mendapat makluman bahawa terdapat sebuah hospital kerajaan membenarkan pekerja bukan Islam untuk meraikan Krismas di kawasan perumahan untuk jururawat.

Dalam masa yang sama Arab Saudi juga turut tidak membenarkan sambutan Hari Keputeraan Nabi Muhammad ﷺ , memandangkan ianya merupakan satu perkara bid'ah selain tidak pernah dicontohi oleh Nabi dan para sahabat r.a

Sheikh Mohammed Al-Oraifi, yang merupakan salah seorang ulama di Saudi berkata, umat Islam tidak dibenarkan untuk menyambut dan meraikan perayaan bukan Islam seperti hari Krismas. 

"Jika mereka menyambut kelahiran anak Allah dan anda turut menyambutnya bersama... ini bermakna anda menyokong kepercayaan mereka," katanya.

Sumber : http://www.arabnews.com/saudi-arabia/news/691766

POST A COMMENT


بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

PenaMinang.com tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui ruangan ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Segala caci maki, kutukan, fitnah adalah antara anda dengan ALLAH Azza Wa'jal. Berilah komen dan kritikan yang membina. Insyallah kami akan cuba membalas komen-komen anda.