POLITIK

[POLITIK][bleft]

ANTARABANGSA

[YAHUDI][bsummary]

EBOOK PERCUMA

[EBOOK][twocolumns]

[LEAKED DOCUMENTS] BUKTI QATAR MEMUNGKIRI PERJANJIAN

Berikut merupakan dokumen mengenai perjanjian Riyadh 2013 dan 2014 yang mana pemerintah Qatar sendiri menandatangani perjanjian tersebut. Jadi sekarang ni, bila orang melanggar perjanjian, maka boleh tak mereka yang berpegang pada janji berkenaan memboikot atau memulaukan pihak yang melanggar perjanjian?


عَنْ عَبْدِ اللهِ بْنِ عَمْرٍو أَنَّ النَّبِيَ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وسلم قالَ: أَرْبَعٌ مَنْ كُنَّ فِيْهِ كَانَ مُنَافِقًا 
خَالِصًا، وِمَنْ كَانَتْ فِيْهِ خَصْلَة ٌمِنَ النِّفَاقِ حَتَّى يَدَعَهَا: إِذَا اؤْتُمِنَ خَانَ، وَإِذَا وَعَدَ أَخْلَفَ،
وَإِذَا حَدَّثَ كَذَبَ، وَإِذَا عَاهَدَ غَدَرَ، وَإِذَا خَاصَمَ فَجََرَ 
(رواه البخاري ومسلم)

Ertinya: “Dari Abdullah ibn ‘Amr bahawa Nabi S.A.W bersabda: “Empat sifat yang barang siapa mengerjakannya, maka ia menjadi munafik tulen, dan barang siapa yang melakukan salah satu dari empat sifat itu, maka di dalam dirinya terdapat sifat nifak sehingga ia meninggalkannya, iaitu: (1) apabila diberi kepercayaan, ia berkhianat, (2) apabila dia berbicara, dia dusta, (3) apabila berjanji, dia tidak menepati, dan (4) apabila bertengkar, dia curang (mahu menang sendiri) (HR al-Bukhari dan Muslim) 

POST A COMMENT


بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

PenaMinang.com tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui ruangan ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Segala caci maki, kutukan, fitnah adalah antara anda dengan ALLAH Azza Wa'jal. Berilah komen dan kritikan yang membina. Insyallah kami akan cuba membalas komen-komen anda.