POLITIK

[POLITIK][bleft]

ANTARABANGSA

[YAHUDI][bsummary]

EBOOK PERCUMA

[EBOOK][twocolumns]

NGO AQSA SYARIF MENYEBARKAN FITNAH TERHADAP KERAJAAN ARAB SAUDI

Oleh : Anasz*

1. Aku agak terkejut bila mana sebuah  NGO yang terkenal dengan aktiviti kutipan derma untuk rakyat Palestin telah memetik dan menyebar laporan Middle East Monitor tanpa membuat kajian secara mendalam terhadap artikel berkenaan.

2. Disini aku nak katakan bahawa laporan MEMO yang menyatakan bahawa Putera Mahkota Arab Saudi sedang merangka untuk menerima 'Israel' sebagai sebuah negara 'saudara' adalah suatu dakwaan palsu. Kenapa aku katakan ianya palsu / Fake News?

3. Laporan berkenaan hanya memetik kenyataan seorang pengguna twitter. Yang katanya memetik dari sumber dalaman Saudi. Tetapi apa autoriti sumber berkenaan?

4. Selain itu, tidak ada sebarang bukti yang menyokong dakwaan berkenaan.

5. MEMO adalah sebuah laman web Pro-Ikhwan yang gemar menyebarkan berita-berita palsu bagi memburukkan negara-negara yang anti dengan Ikhwan terutama sekali Arab Saudi. 6. Malah salah seorang daripada lembaga penasihat MEMO, Tariq Ramadan merupakan cucu kepada Hassan Al-Banna.

7. Peliknya MEMO tak pernah cerita pasal hubungan sulit Israel dan Qatar walaupun telah ada bukti video Lawatan Shimon Peres ke Doha pada 1996 dan Menteri Luar Israel, Tzipi Livni pada 2008. Sedangkan bukti video wujud. 
8. Jadi tak kesah la jika MEMO sering mengeluarkan banyak berita-berita Palsu apatah lagi sekiranya ianya boleh memfitnah pemerintah penjaga dua tanah suci bagi umat Islam.

9. Cuma peliknya yang Aqsa Syarif pun turut sama "sumbang tenaga" menyebarkan berita palsu ni kenapa? 

-------

Dasar Luar Arab Saudi keatas Israel amat jelas. Mereka tidak mengiktiraf kedudukan Israel di bumi Palestin, dan sebarang usaha pendamaian perlulah bersandarkan kepada pelan damai Arab Israel pada tahun 2002. Yang secara jelas menyatakan ;

(a) Complete withdrawal from the occupied Arab territories, including the Syrian Golan Heights, to the 4 June 1967 line and the territories still occupied in southern Lebanon; (b) Attain a just solution to the problem of Palestinian refugees to be agreed upon in accordance with the UN General Assembly Resolution No 194. (c) Accept the establishment of an independent and sovereign Palestinian state on the Palestinian territories occupied since 4 June 1967 in the West Bank and Gaza Strip with East Jerusalem as its capital. [Sumber : http://news.bbc.co.uk/2/hi/world/monitoring/media_reports/1899395.stm]

*Penulis merupakan graduan Sarjana dalam bidang Strategi dan Keselamatan dari Universiti Kebangsaan Malaysia.

POST A COMMENT


بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

PenaMinang.com tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui ruangan ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Segala caci maki, kutukan, fitnah adalah antara anda dengan ALLAH Azza Wa'jal. Berilah komen dan kritikan yang membina. Insyallah kami akan cuba membalas komen-komen anda.