POLITIK

[POLITIK][bleft]

ANTARABANGSA

[YAHUDI][bsummary]

EBOOK PERCUMA

[EBOOK][twocolumns]

SYIAH ARAB VS SYIAH IRAN


Oleh : Anasz*

Yang membocorkan rahsia pergerakkan Qasem Soleimani kepada Amerika Syarikat tidak lain dan tidak bukan dikalangan Syiah Iraq itu sendiri yang barangkali sudah tidak tahan dengan sikap Soleimani dan Iran itu sendiri.

Pada November 2019, rakyat Iraq melakukan demonstrasi di hadapan pejabat Konsulat Iran di Najaf, Iraq bagi membantah tindakan regim Khameini Iran yang mencampuri urusan dalaman Iraq.


Malah tindakan yang serupa diadakan di konsul Iran di Karbala, tempat suci kaum Syiah. Yang menyaksikan banyak penunjuk perasaan anti Iran cedera ditembak oleh pihak berkuasa. (Sumber : https://www.france24.com/en/20191128-iraq-curfew-implemented-after-security-forces-kill-protesters & https://www.thestar.com.my/news/world/2019/11/28/iraqi-forces-kill-8-protesters-authorities-move-to-stem-unrest)

Jadi, dalam hal ini, pembunuhan Qasem Soleimani ianya bukan semata-mata hasil usaha Amerika Syarikat sahaja, tetapi juga atas bantuan "orang dalam" yang dekat dekat Qasem itu sendiri.

*Penulis merupakan graduan sarjana dalam bidang Strategi dan Keselamatan dari UKM

POST A COMMENT


بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

PenaMinang.com tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui ruangan ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Segala caci maki, kutukan, fitnah adalah antara anda dengan ALLAH Azza Wa'jal. Berilah komen dan kritikan yang membina. Insyallah kami akan cuba membalas komen-komen anda.