Terkini

SEKURITI UNIT AMAL JADI BALACI RONNIE LIUOleh : AJ

Korang tengok? Yang jadi sekuriti siapa? Yang jadi Bos siapa? Still orang Melayu jadi balaci... Dan untuk makluman korang, Unit Amal PAS ini tertubuh hasil dari aspirasi Pertubuhan Amal Syiah di Iran. Tak percaya? Boleh baca dalam kertas kerja Mat Sabu di Jerman.

Pengaruh pemikiran Imam Khomeini dan gerakan di Iran juga dirasakan di kalangan pemuda di PAS. Sejumlah kecil ahli Pemuda PAS menjadi pengikut bersemangat mesej Imam Khomeini. Beberapa dari mereka menghadiri program yang diadakan di Iran untuk memahami keunikan dan kejayaan gerakan Islam di sana. Kursus-kursus ini tidak ada hubungannya dengan latihan senjata kerana beberapa mungkin berfikir, tetapi hanya tentang belajar tentang mengulangi kejayaan gerakan Islam dan bagaimana bisa begitu dekat dengan orang-orang di Iran. Di antara kejayaan interaksi tersebut adalah pembentukan Unit Amal yang disalin kejayaan gerakan Sazendagi Jihad (JZ) di Iran. The JZ adalah semua sukarelawan gerakan pemuda meliputi yang membantu petani miskin meningkatkan hasil mereka, membawa pendidikan ke kawasan luar bandar dan melakukan kerja kesejahteraan di antara massa. Kejayaan ini dipengaruhi Pemuda PAS untuk menubuhkan sebuah gerakan yang sama dan pada pertengahan 1980.....(Mat Sabu 18 Mei 2011)

No comments

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

PenaMinang.com tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui ruangan ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Segala caci maki, kutukan, fitnah adalah antara anda dengan ALLAH Azza Wa'jal. Berilah komen dan kritikan yang membina. Insyallah kami akan cuba membalas komen-komen anda.