Terkini

PAS TARIK BALIK BENTANG RANG UNDANG-UNDANG HUDUD DI PARLIMEN

Oleh : AJ

Hari tu kecoh benar di portal-portal dan blog pembangkang, yang kononnya UMNO menarik balik semula usul Hudud di DUN Selangor walaupun usul berkenaan sudahpun dibenarkan untuk dibincangkan dalam DUN. 

Dan macam biasa, portal dan blog pembangkang menggunakan peluang ini tanpa membaca kenyataan sebenar yang dikeluarkan oleh Datuk Mohd Shamsudin Lias. Berdasarkan laporan Bernama yang dipetik oleh Sinar Harian, ternyata maksudnya berlainan;

Berikut merupakan kenyataan yang dilaporkan oleh bernama;

"Selepas mengadakan perbincangan lanjut dengan semua Adun termasuk Pakatan Rakyat semalam, kita putuskan untuk menarik balik usul itu daripada dibentangkan pada sidang Dun minggu depan.

"Sebenarnya, usul yang ingin kita bawa itu bukan untuk kemukakan rang undang-undang mengenai pelaksanaan hudud di negeri ini tetapi kita hanya mahu tahu kesediaan kerajaan negeri untuk menjalankan hukum hudud,"

Nah... ini pointnya.

Adun BN sekadar nak bertanya kepada Kerajaan Negeri Selangor yang dikuasai Pakatan, adakah mereka bersedia melaksanakan hudud di Selangor.

Dan bersandarkan kepada rekod, PAS Selangor sendiri secara konsisten menyatakan mereka tidak akan melaksanakan Hudud di negeri berkenaan. Sebagai contoh video dibawah ini;Namun lain pula hal yang berlaku tatkala UMNO memberikan sokongan kepada PAS untuk membentangkan Rang Undang-Undang Perlaksanaan Hudud di Kelantan, PAS menarik semula cadangan berkenaan pada 11 Mei 2014, kononnya mahu memberikan masa kepada mereka susulan pembentukan Jawatankuasa Teknikal oleh kerajaan Pusat dan kerajaan Kelantan, yang bersetuju untuk meneliti semula isu-isu teknikal berkaitan pelaksanaan hukum hudud di bawah Enakmen Kanun Jenayah Syariah II Negeri Kelantan 1993.


Jadi antara Usul dengan Pembentangan Rang Undang-Undang, mana satu yang boleh merangka undang-undang? 

Disini rakyat perlu membezakan antara Usul dan Pembentangan Rang Undang-Undang. Secara amnya apa yang penulis fahami :

Usul : Merupakan cadangan yang berbentuk dasar kerajaan yang akan dilaksanakan di dalam negara. Wakil Rakyat daripada Pihak Kerajaan hendaklah mengemukakan hujah untuk menyokong usul tersebut manakala Wakil Rakyat daripada pihak Pembangkang pula akan mencadangkan pihak dewan untuk menolak usul berdasarkan hujah yang telah diberi. Sebagai contoh : Usul tidak percaya kepada Perdana Menteri. Dalam usul ini, tidak ada sebarang pertukaran perlembagaan atau undang-undang akan berlaku. Kerana ianya hanya melibatkan Ahli Dewan yang tidak bersetuju dengan Perdana Menteri dan mahukan Perdan Menteri meletakkan jawatan.

Pembentangan Rang Undang-Undang : Sesuatu undang-undang yang telah dirangka (pada kebiasaannya oleh kementerian) akan dibentangkan bagi mendapat persetujuan ahli dewan rakyat bagi proses perwartaan dan perlaksanaan. 

Bagaimanakah rang undang-undang menjadi undang-undang?

Sebelum sesuatu rang undang-undang diluluskan menjadi undang-undang, ia mesti melalui proses di bawah:

Jadi sekarang ini jangan tertipu dengan perkataan yang digunakan pembangkang. Usul tidak melibatkan sebarang perubahan undang-undang negara, sebaliknya pembentangan rang undang-undang adalah proses yang melibatkan penambahan atau pengurangan dalam proses undang-undang negara Malaysia. 

Gunakan akal bila berbicara. Usah beremosi. Selidik dan kaji fakta sebelum berbicara.

Sumber rujukan :

http://www.parlimen.gov.my/soalan-lazim.html?uweb=p
http://www.astroawani.com/news/show/pas-tangguh-bentang-rang-undang-undang-laksana-hudud-di-kelantan-35619
http://www.sinarharian.com.my/nasional/adun-bn-selangor-tarik-balik-usul-hudud-1.289879

2 comments:

 1. Dah tiba masanya negeri-negeri yg. kuat ISLAM spt. K'tan, Terengganu, Kedah dan Perlis laksanakan HUKUM HUDUD!

  Dah tiba masa NGO-NGO ISLAM/Melayu buat repot kpd. MAIN dan polis dgn. lebih AGRESIF, kat mana-mana individu/ahli politik/hakim/peguam, terutamanya puak si PENDATANG KAPIRDAJAL yg. makin KURANG AJAQ MENGHINA ISLAM/umatnya; yg. jelas melanggar UTAMAnya, undg-undg SYARIAH dan berikutnya, Perlembagaan Persekutuan, termasuk nak masuk campur HUKUM ISLAM! Dan dah tiba masanya PEMGGUBALAN dibuat supaya undg-undg SYARIAH/PERSEKUTUAN boleh MENGHUKUM mana-mana si KAPIRDAJAL yg. MENGHINA ISLAM/umatnya, kat NEGARA ISLAM ini!

  Dah puas umat ISLAM/Melayu merana di NEGARA ISLAM kami sendiri akibat diTINDAS PENGKHIANATAN pemimpin Islam/Melayu-LIBERAL yg. mempermainkan kedaulatan ISLAM dan hak umatnya! Maka si KAPIRDAJAL pun makin galaklah MENGHINA/ENGGERTAK Islam/umatnya!

  Kerana itulah kita patut minta kuasa EKSEKUTIF DYMM Yang di-Pertuan Agong dan seluruh Kesultanan Melayu, diKEMBALIKAN mengikut Perlembagaan Persekutuan terutamanya Perkara-Perkara 3(1), 37(1), 153 dsbnya - terutamanya kat negeri-negeri bawah pemerintahan RASIS-BUAS si KAPIRDAJAL DAPBANGKAI/PKRSODOM!

  Kalau pemimpin Islam/Melayu dlm. UMNO/PAS dah tak boleh bela lagi nasib BUMIPUTERA Islam/Melayu; pd. Kesultanan Melayulah, kita harus berpaling untuk minta pertolongan! Tengoklah si LIBERAL-mamat-kari yg. memang makin MELOYAkan ini, yg. asyik BERANGAN dia ni memang bakal PM akibat dipuja EvangeliSStar, yg. asyik nak MEMPERTAHANkan Musuh Islam/umatnya! Lihat di http://paneh.blogspot.com/2014/06/kj-nak-hapuskan-kuasa-mahkamah-syariah.html , KJ nak hapuskan kuasa Mahkamah Syariah?!, Coretan: paneh, June 12, 2014!

  Lihat artikel yg. sungguh BERNAS ini yg.membuktikan tentang Majlis Agama Islam Negeri (MAIN) di bawah kuasa DYMM YDPA/Kesultanan Melayu sbg. Ketua/Penjaga Agama Islam, lebih berkuasa dari K'jaan negeri mengikut Perlembagaan Persekutuan pun! Dan artikel yg. sungguh BERNAS ini juga membuktikan begitu jelasnya PENGIKTIRAFAN pelansongan kuasa EKSEKUTIF Raja/Sultan Melayu (Executive Monarchy - walau tidak mutlak) dari sebelum PENJAJAHAN British-ZIONIS; semasa Perlembagaan Persekutuan digubal, bukan sekadar “Hiasan/Simbol Adat“ (Ceremonial Monarchy), terutamanya dlm. MEMPERTAHANkan ISLAM/umatnya – sepatutnya PENASIHAT-PENASIHAT mcm Haji Mahamad Naser bin Disa, Peguam Kanan Persekutuan, Ahli Lembaga Pemegang Amanah Dewan Amal Islami (DAMAI) - di lantik sbg. PENASIHAT TULEN dlm MT UMNO, Utusan Melayu dan JPM (ketiganya yg. disyaki sudah dikuasai si LIBERAL-plg-merbahaya) – lihat di https://akarimomar.wordpress.com/tag/perlembagaan-persekutuan/ , Hijrah Minda: Agenda Transformasi Islam , Haji Mahamad Naser bin Disa[1], 7 April, 2012!

  Dan lihat bagaimana YAB Ayahanda Tun sendiri telah MEMERTABATkan kuasa Mahkamah Syariah dlm. Perlembagaan Persekutuan, dari genggaman MUSUH ISLAM, yg. begitu galak menggunakan undg-undg sivil si KAPIRDAJAL Barat-ZIONIS, utk.menjatuhkan KEDAULATAN ISLAM dan hak umatnya di NEGARA ISLAM ini - di
  http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2012&dt=0223&sec=Bicara_Agama&pg=ba_04.htm ,
  Jangan usik perkara 121 Perlembagaan, Oleh ZAINUL RIJAL ABU BAKAR, 23/02/2012!

  Makcik Sambal Belacan.

  ReplyDelete
 2. Malulah dengan negara Brunie! Mereka tidak kecoh dan heboh seperti di Malaysia tetapi dengan tersusun melaksanakan Hudud, hokum Allah. In Shaa Allah negara Brunei, sultan dan rakyatnya akan diberkati Allah swt!

  ReplyDelete

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

PenaMinang.com tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui ruangan ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Segala caci maki, kutukan, fitnah adalah antara anda dengan ALLAH Azza Wa'jal. Berilah komen dan kritikan yang membina. Insyallah kami akan cuba membalas komen-komen anda.