Terkini

AKTA KEHARMONIAN NASIONAL : PENJELASAN OLEH MENTERI DI JABATAN PERDANA MENTERI, YB HAJJAH NANCY SHUKRI

Oleh : AJ

Berikut merupakan kenyataan rasmi yang dikeluarkan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Hajjah Nancy Shukri berhubung akta Keharmonian Nasional.

Biodata

YB. PUAN HAJJAH NANCY SHUKRI
Menteri di Jabatan Perdana Menteri

YB Hajah Nancy Binti Haji Shukri telah dilahirkan pada tanggal 5 Ogos 1961 di bandaraya Kuching. 

Peguam lulusan University of Hull, England dan Sarjana Eksekutif dalam Pentadbiran Perniagaan dengan Kepujian Beta Gamma Sigma dari Universoty ITM Ohio, Amerika.

Ibu kepada tiga anak dengan suaminya Kamil Misuari, 47 seorang pegawai bank.

Kenangan zaman kanak-kanak yang paling beliau tidak boleh lupakan adalah semasa beliau dipertanggungjawabkan untuk memegang dulang yang membawa gunting yang akan digunakan oleh perdana menteri pertama Malaysia, Tunku Abdul Rahman dalam satu upacara perasmian di Santubong. 

Terlibat dengan Pertubuhan Perkumpulan Wanira dan menjadi ahli seumur hidupnya sejak tahun 1996 dan mempengerusikan pertubuhan itu dari tahun 2002 hingga 2005.

Terlibat dengan pelbagai pertubuhan NGO dengan menganjurkan kursus dan latihan.

Dalam bulan April tahun lepas dilantik menjadi naib setiausaha PBB dan Setiausaha Agung Pergerakan Wanita parti itu. 

Dengan kehadirannya Sarawak mempunyai tiga wanita dalam Parlimen iaitu Datuk Rohani Karim, Norah Abdul Rahman dan beliau sendiri.

Memiliki walah selebriti disamakan dengan Benazir Bhutto atau Sofia Janes.

Selain daripada membaca, YB Hajah Nancy Haji Shukri juga kerap menulis artikel-artikel samada untuk akhbar-akhbar tempatan atau pun disimpan dalam rekod beliau. Beliau berharap satu hari nanti tulisan-tulisan beliau akan dapat dikumpulkan dan diterbitkan sebagai sebuah buku. Beliau menyifatkan autobiografi Benazir Bhutto, The Daughter of the East, sebagai buku yang terbaik yang pernah beliau baca. Beliau begitu berminat untuk tahu bagaimana seorang pemimpin wanita Islam mampu berhadapan dengan segala rintangan dan cabaran di dalam sebuah negara yang sering dibayangi bahaya.

Berhadapan dengan calon Keadilan, Piee Ling.

Pengundi Batang Sadong Malay-majority 69.3%, 24.1 % Iban, 6.4 % Cina and 0.1 kaun lain. 

Alamat Perniagaan

N.S Training & Consultancy Services
Lot 157E, Jalan Satok, 93400 Kuching Sarawak, Malaysia.
Tel: 082-422495 | Fax : 082-423495
Email: nstcs_training@yahoo.com 
Contact person: Hajah Nancy Shukri

Sumber :

http://www.barisannasional.org.my/mp/nancy-binti-haji-shukri
http://biodatatokoh.blogspot.com/2008/03/nancy-shukri-hajjah.html

3 comments:

 1. Atas nama kebebasan bersuara dan hak asasi manusia janganlah yang ramai terpaksa tunduk kepada yang sedikit.

  Inilah ideologi Pembangkang yang sedang diguna pakai oleh hampir keseluruhan parti-parti pembangkang diseluruh dunia. Al Juburi diantara pelopor ideologi ini.

  Ingat Nancy jangan sesekali mengadai semuanya atas nama HARMONI.

  ReplyDelete
 2. Apa tujuan si LIBERAL nak hebohkan pi Umrah dan dia adalah Hajjah - sungguh GANJIL! Yg. penting KEIKHLASAN antara pembuat Ibadah dan ALLAH SWT! Lihat artikel di atas ni bagaimana MPKN-LIBERAL ini sebenaqnya adalah di bawah penyeliaan si DALANG-DUA-MUKA-kurup - dan spt. si kurup ini, si nancy-LIBERAL juga menggunakan identiti `BANGSA` Malaysia - legasi si KAPIR Malayan Union (di - http://www.khazanahbendaharaserimaharaja.com/pembentukan-persekutuan-tanah-melayu-1948.html , Pembentukan Persekutuan Tanah Melayu 1948)! Sepatutnya kita MEMPERTAHANkan hak dan identiti RAKYAT Malaysia dgn. PELBAGAI bangsa - termasuk BANGSA Bumiputera Melayu!

  Si LIBERAL Islam/Melayu yg. BODOH SEJARAHlah yg. menyebabkan habis tanah PUSAKA ISLAM kita yg. asalnya kepunyaan Kesultanan ISLAM/Melayu serta rakyat BUMIPUTERAnya, makin TERGADAI - yg. PUNCAnya, adalah kerana PENGGANAS PENJAJAH Barat/KRISTIAN-ZIONIS paksa Kesultanan Melayu berikan kerakyatan serta hak milik tanah PUSAKA pd. berjuta Pendatang Cina dan India - utk. MENJATUHkan Alam Melayu ISLAM kita ini!

  Lihat SEJARAH permulaan Kesultanan Melayu dan Tanah Melayu ISLAM kita ini yg. diROMPAK dan diJAJAH dgn. amat BUAS – lihat di http://akarimomar.wordpress.com/2014/01/16/demi-keamanan-dunia-melayu-mesti-dikekalkan/ :

  Demi Keamanan – Dunia Melayu Mesti Dikekalkan

  16 January, 2014

  ....sejarah membuktikan bahawa dunia alam Melayu ditadbir dengan nilai-nilai murni Islam dan kekal aman hinggalah datangnya penceroboh yang menjatuhkan kerajaan Islam Melaka pada tahun 1511. Malah setelah kerajaan Islam di nusantara yang pertama jatuh ke tangan PENGANAS Kristian Katolik, Raja Portugis ketika itu telah mengutuskan laporan kepada Pope Leo X bahawa tentera Salib telah mengalahkan tentera Islam.

  Alhamdulillah, simbol kekejaman PENGANAS Kristian Katolik ini masih tertegak untuk memberi pengajaran kepada umat kemudian tentang jahatnya penjajah ini merantaikan datuk nenek kita untuk dipaksa memecah masjid dan kubur sultan untuk asas binaan ini.

  Betapa jahatnya PENGANAS-PENGANAS Kristian Katolik ini tercatat juga bagaimana tawanan perang yang mereka rantaikan dipaksa untuk memecah masjid-masjid dan kubur-kubur sultan-sultan Islam Melaka untuk diambilkan batu-batanya bagi membina simbol kekejaman Kristian yang boleh kita saksikan lagi hingga ke hari ini, kota a’Famosa. Jika tidak kerana usaha-usaha jahat para penganas Kristian Eropah yang datang menjajah dengan motif untuk mengaut sekala kekayaan dari bumi Melayu sambil mencari kemegahan untuk membalas dendam atas kekalahan mereka dalam siri peperangan salib serta bersungguh untuk menyebarkan agama mereka seperti mana yang disebut oleh para sejarahwan dengan istilah “Gold, Glory and Gospel” pasti dunia alam Melayu aman dengan ketinggian budaya ketimurannya.

  Jika tiada kerja-kerja jahat penganas Kristian Eropah yang mengimport pelbagai kaum mendatang dari luar alam Melayu sudah pastinya alam Melayu akan kekal aman dengan kegemilangan dan kehebatan tamadun Melayu yang menjadi pusat dagangan terbesar dahulu berurusan baik dengan para pedagang antarabangsa dalam suasana aman dan murni......

  Makcik Sambal Belacan.

  ReplyDelete
 3. Saya tak faham la kenapa mulut makcik sambal belacan ni celupar sangat??? mana u tau diani liberal? kesian makcik sambal belacan .. org puteh kata dont judge the book by its cover, makcik sambal belacan .. kdg2 org tak pakai tudung biarpun bgelar hajah lagi baik hati dia dan mungkin tak tinggal smbhyg daripada yg tutup litup tp hipokrit macam makcik sambal belacan ...

  ReplyDelete

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

PenaMinang.com tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui ruangan ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Segala caci maki, kutukan, fitnah adalah antara anda dengan ALLAH Azza Wa'jal. Berilah komen dan kritikan yang membina. Insyallah kami akan cuba membalas komen-komen anda.