POLITIK

[POLITIK][bleft]

ANTARABANGSA

[YAHUDI][bsummary]

EBOOK PERCUMA

[EBOOK][twocolumns]

[SIRI PERANGI SYIAH] APAKAH YANG DIMAKSUDKAN DENGAN AQIDAH RAJ'AH YANG DIIMANI OLEH SYIAH AR-RAFIDHAH?

Oleh : Keris Research Institute for Syiah Ideology (KERiS)

Orang Rafidhah telah membuat bidah Raj’ah, berkata Al Mufid : "Telah sepakat mazhab Imamiyah atas wajibnya terjadi Raj’ah di kebanyakkan dari para orang yang telah mati"[1]. Iaitu (yang mereka maksudkan dengan Raj’ah ini) bangkitnya penutup imam-imam mereka, yang bernama Al Qaaim pada akhir zaman. Dia keluar dari bangunan di bawah tanah, lalu menyembelih seluruh musuh-musuh politiknya, dan mengembalikan kepada syiah hak-hak mereka yang dirampas oleh kelompok-kelompok lain sepanjang masa (yang telah berlalu)[2]. 

Berkata sayid Al Murtadho di dalam kitabnya "Al Masail An Nashiriyah" : "Sesungguhnya Abu Bakar dan Umar disalib pada saat itu di atas suatu pohon di zaman Al Mahdi -yakni imam mereka yang kedua belas- yang mereka namakan sebagai Qaaim Ali Muhammad (penegak keluarga Muhammad), dan pohon itu pertamanya basah sebelum penyaliban, lalu menjadi kering setelahnya[3]. 

Berkata Al Majlisi di dalam Kitab "Haqul Yakin" dari Muhammad Al Baqir (berkata) : "Jika Al Mahdi telah keluar, maka sesungguhnya dia akan menghidupkan 'Aisyah Ummul Mukminin dan dia melaksanakan (menjatuhkan) hukum had (hudud) atas diri Aisyah".[4] 

Kemudian bagi mereka, pemahaman Raj’ah ini berkembang, dan mereka mengatakan (berlakunya) Raj’ah (hidup semula) seluruh orang syiah dan imam-imam mereka dan seluruh musuh mereka bersama imam-imam mereka. Akidah khurafat ini membuktikan rasa dengki yang tersembunyi di dalam diri mereka, yang mereka ungkapkan rasa dengki itu dengan cerita dongeng seperti ini. Keyakinan ini merupakan sarana (kaedah) yang diambil oleh orang-orang Sabaiyah untuk mengingkari hari akhirat. 

-----------------------------------------

Rujukan :

[1] Awaailul Maqaalaat, oleh Al Mufiid, Hal : 51

[2] Al Khuthuthul 'Ariidhah, oleh Muhibbudin Al Khatiib, hal : 80

[3] Awaailul Maqaalaat, oleh syeikh mereka yang bergelar Al Mufiid, Hal : 95.

[4] Haqul Yakiin, oleh Muhammad Al Baqir Al Majlisi, hal : 347.

POST A COMMENT


بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

PenaMinang.com tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui ruangan ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Segala caci maki, kutukan, fitnah adalah antara anda dengan ALLAH Azza Wa'jal. Berilah komen dan kritikan yang membina. Insyallah kami akan cuba membalas komen-komen anda.