POLITIK

[POLITIK][bleft]

ANTARABANGSA

[YAHUDI][bsummary]

EBOOK PERCUMA

[EBOOK][twocolumns]

NABI MUHAMMAD S.A.W LARANG HUNUS SENJATA TANPA SEBAB

Oleh : Mromi

حدثني عمرو الناقد وابن أبي عمر. قال عمرو: حدثنا سفيان بن عيينة عن أيوب، عَنِ ابْن سِيْرِيْنَ. سَمِعْتُ أَبَا هُرَيْرَةَ يَقُوْلُ:
قَالَ أَبُوْ الْقَاسِمِ صلى الله عليه وسلم “مَنْ أَشَارَ إِلَى أَخِيْهِ بِحَدِيْدَةٍ، فَإِنَّ الْمَلاَئِكَةَ تُلْعِنُهُ. حَتَّى وَإِنْ كَانَ أَخَاهُ ِلأَبِيْهِ وَأُمِّهِ”.

125 – (2616)

Hadis riwayat Abu Hurairah Radhiallahu’anhu, dia berkata:

Abul Qasim S.A.W pernah bersabda : Barang siapa yang menghunuskan senjata ke arah saudaranya, maka malaikat akan terus mengutuknya sampai dia melepaskannya meskipun dia itu adalah saudara kandungnya sendiri.
(Hadis Sahih Muslim : 2616-125)

حدثنا محمد بن رافع. حدثنا عبدالرزاق. أخبرنا معمر عَنْ هِمَامِ بْنِ مَنْبَهٍ قَالَ: هٰذَا مَا حَدَثَنَا أَبُوْ هُرَيْرَةَ عَنْ رَسُوْلِ اللهِ صلى الله عليه وسلم. فَذَكَرَ أَحَادِيْثَ مِنْهَا:
وَقَالَ رَسُوْلُ اللهِ صلى الله عليه وسلم “لاَ يُشِيْرُ أَحَدُكُمْ إِلَى أَخِيْهِ بِالسِّلاَحِ. فَإِنَّهُ لاَ يَدْرِي أَحَدُكُمْ لَعَلَ الشَّيْطَانُ يَنْزَعُ فِي يَدِهِ. فَيَقَعُ فِي حُفْرَةٍ مِنَ النَّارِ”.

126 – (2617)

Hadis riwayat Abu Hurairah Radhiallahu’anhu, katanya :

Rasulullah S.A.W bersabda: Janganlah salah seorang kamu menghunuskan senjata kepada saudaranya, kerana dia tidak tahu jangan-jangan syaitan melepaskan senjata itu dari tangannya (sampai mengenai saudaranya), lalu orang yang menghunus senjata itu jatuh ke dalam lubang dalam neraka.
(Hadis Sahih Muslim : 2617-126)

POST A COMMENT


بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

PenaMinang.com tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui ruangan ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Segala caci maki, kutukan, fitnah adalah antara anda dengan ALLAH Azza Wa'jal. Berilah komen dan kritikan yang membina. Insyallah kami akan cuba membalas komen-komen anda.