POLITIK

[POLITIK][bleft]

ANTARABANGSA

[YAHUDI][bsummary]

EBOOK PERCUMA

[EBOOK][twocolumns]

HUKUM MENGUCAPKAN 'MERRY CHRISTMAS' MENURUT MAZHAB SYAFIE


Oleh : Ustaz Musyafa Ad Darini.
Terjemahan : Jebat

Asy-Syarbini (wafat 977 H) -rahimahullah-, salah seorang ulama besar Mazhab Syafi’i mengatakan:

“Dan diberi hukuman ta’zir*, seorang yang mengikuti orang-orang kafir dalam merayakan hari raya mereka. Begitu pula orang yang memberikan ucapan selamat kepada seorang kafir zimmi di hari rayanya” (Mughnil Muhtaj, Asy-Syarbini, 5/526).

Hal yang sama juga disebutkan dalam banyak kitab syafi’iyyah yang lain, diantaranya: Al-Iqna’ fi halli Alfazhi Abi Syuja’ (2/526), Asnal Matholib (4/162), Tuhfatul Muhtaj (9/181), Hasyiata Qolyubi wa Amiroh (4/206), Annajmul Wahhaj (9/244).Bahkan Ibnu Hajar Al-Haitami (wafat 982 H) -rahimahullah- dengan nada yang lebih tegas mengatakan: 

“Kemudian aku lihat ada sebahagian para imam kami yang muta’akhirin telah menyebutkan keterangan yang sesuai dengan apa yang telah kusebutkan, mereka mengatakan:

‘Diantara bid’ah yang paling buruk adalah tindakan kaum muslimin mengikuti kaum Nasrani di hari – hari kebesaran mereka, dengan menyerupai mereka dalam makanan mereka, memberi hadiah kepada mereka, dan menerima hadiah dari mereka di hari kebesaran mereka itu. Dan orang yang paling banyak memberi perhatian dalam hal ini adalah orang-orang Mesir, padahal Nabi -sallallahu alaihi wasallam- telah bersabda: "Barangsiapa menyerupai suatu kaum, maka dia termasuk dari mereka".Bahkan Ibnul Hajj mengatakan: ‘Tidak halal bagi seorang muslim menjual kepada seorang Nasrani apapun yang termasuk dalam keperluan hari kebesarannya, baik daging, atau lauk, mahupun baju. Dan mereka tidak boleh diberi pinjam apapun (untuk keperluan itu), walaupun hanya haiwan tunggangan, kerana itu adalah tindakan membantu mereka dalam kekufurannya, dan wajib bagi para penguasa untuk melarang kaum muslimin dari tindakan tersebut'” (Fatwa Fiqhiyyah Kubra, Ibnu Hajar Al-Haitami, 4/239).Mungkin sebahagian dari orang Islam beranggapan bahawa dengan mengucapkan selamat untuk hari hari kebesaran mereka, ianya dapat menarik minat mereka untuk memeluk Islam. Tapi tidakkah sebahagian muslim itu mengingati Firman Allah ta’ala (yang ertinya):

"Orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak sekali-kali akan bersetuju atau suka kepadamu (wahai Muhammad) sehingga engkau menurut agama mereka (yang telah terpesong itu)." (Al Baqarah: 120).

Begitu pula firmanNya (yang ertinya):

"Dan mereka (orang-orang kafir itu) sentiasa memerangi kamu hingga mereka (mahu) memalingkan kamu dari ugama kamu kalau mereka sanggup (melakukan yang demikian)" (Al-Baqarah : 217).Jika mereka ingin umat lain masuk Islam, maka hendaklah mereka mendakwahi mereka dengan sesuatu yang dibenarkan oleh syariat, misalnya dengan akhlak mulia dan dakwah yang penuh hikmah. Ingatlah tujuan yang mulia haruslah ditempuh dengan jalan yang mulia pula. Wallahu a’lam.

---------
* ta’zir adalah hukuman yang diberikan waliyul amr dalam rangka untuk memberi kesan terhadap perbuatan yang melanggar syariat namun tidak ditentukan hukuman dan kafarahnya dari syariat, kerana melihat adanya maslahah, dan jenis hukumannya ditentukan berdasarkan ijtihad hakim.POST A COMMENT


بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

PenaMinang.com tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui ruangan ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Segala caci maki, kutukan, fitnah adalah antara anda dengan ALLAH Azza Wa'jal. Berilah komen dan kritikan yang membina. Insyallah kami akan cuba membalas komen-komen anda.