POLITIK

[POLITIK][bleft]

ANTARABANGSA

[YAHUDI][bsummary]

EBOOK PERCUMA

[EBOOK][twocolumns]

BIOMETRIK, DAKWAT KEKAL DAN MEJAR ZAIDI

Oleh : Jebat

Mungkin keputusan memecat Mejar Zaidi dianggap sebagai satu tindakan 'zalim' dikalangan mereka-mereka yang tidak mengetahui asas sebenar disebalik pemecatan anggota tentera udara berkenaan.

Mejar Zaidi tidak dipecat disebabkan laporan polisnya terhadap dakwat kekal yang dicucinya pada PRU13 yang lalu. Namun peliknya, kenapa dia sahaja dijadikan asas 'kehilangan dakwat kekal' dalam PRU13 yang lalu, sedangkan wujud kes yang hampir sama dengan beliau (Anggota Tentera), yang dituduh 'hilang' dakwatnya menafikan tuduhan yang dibuat oleh pihak pembangkang? (Baca disini

Sebaliknya beliau dipecat disebabkan perbuatan beliau menyebarkan kawat tumpangan keluar kepada pihak media. Yang mana ianya merupakan satu perlanggaran tataterbit seorang anggota tentera.

Jika ada pihak-pihak cuba mengangkat beliau sebagai 'hero dakwat' seharusnya yang mempertikaikan keputusan ini, kenapa tidak mempersoalkan mereka yang mencadangkan penggunaan dakwat kekal dalam PRU13?

Sebelum PRU13, Suruhanjaya Pilihanraya Malaysia hanya mencadangkan sistem biometrik digunakan dalam pilihanraya.

Namun cadangan SPR ini ditentang oleh Pakatan Pembangkang yang mahukan dakwat kekal digunakan.

Maka SPR pun melayanlah permintaan kumpulan ini. Maka pada PRU13, Dakwat Kekal diperkenalkan untuk kali pertama.

Namun nak dijadikan cerita, muncullah individu-individu tertentu yang cuba mencari-cari kesalahan agar SPR dapat dipersalahkan.

Maka tersembullah nama Mejar Zaidi. Beliau membuat laporan polis bahawa dakwat kekalnya hilang setelah dibasuh dengan sabun. Maka setelah berbagai-bagai perbicaraan berlansung, akhirnya beliau dipecat. Dan diulangi, dia dipecat kerana ingkar dengan arahan tidak menyebarkan kawat tumpangan keluar kepada pihak media dan bukannya kerana isu laporan polis berkenaan dakwat kekal.

Seperti yang dirancang, SPR akhirnya menjadi mangsa keadaan. SPR yang tidak pernah sesekali mencadangkan dakwat kekal dijadikan 'mangsa' pembangkang sebagai modal menjatuhkan kredibiliti SPR selaku organisasi yang mentadbir perjalanan pilihanraya di Malaysia.

Namun pelik pula disini, setelah beberapa kali PRK berlansung pasca PRU13 seperti PRK DUN Kajang, PRK Parlimen Teluk Intan, PRK Pengkalan Kubur, PRK DUN Kuala Besut, tidak pula kita menyaksikan sebarang laporan polis berkenaan dakwat kekal tersebut. 

Apa yang pasti, dakwat kekal adalah senjata Pakatan untuk terus menjadikan SPR sebagai bahan kritikan. Untuk itu, adalah sewajarnya pihak SPR menimbang semula cadangan penggunaan sistem biometrik dalam pilihanraya yang akan datang.

Rujukan: 

SPR cadang guna sistem biometrik : http://ww1.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=0523&pub=Utusan_Malaysia&sec=Politik&pg=po_13.htm

SPR Cadang Guna Sistem Biometrik Pada Pilihan Raya Umum Akan Datang : http://web6.bernama.com/bernama/v3/bm/news_lite.php?id=595439

Tuntutan bersih : http://2.bp.blogspot.com/-TzZvh0mX8zc/UoBJMMTVDEI/AAAAAAAA7mw/gTP2YILuVwY/s1600/BERSIH_targets_25250.jpg

POST A COMMENT


بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

PenaMinang.com tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui ruangan ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Segala caci maki, kutukan, fitnah adalah antara anda dengan ALLAH Azza Wa'jal. Berilah komen dan kritikan yang membina. Insyallah kami akan cuba membalas komen-komen anda.