POLITIK

[POLITIK][bleft]

ANTARABANGSA

[YAHUDI][bsummary]

EBOOK PERCUMA

[EBOOK][twocolumns]

PERMULAAN IMAN ADALAH UCAPAN KALIMAH TAUHID

Al-Musayyab bin Hazn R.A berkata : "Ketika Abu Talib akan meninggal, datanglah Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam ke rumahnya dan mendapati di sana ada Abu Jahal bin Hisyam, Abdullah bin Abi Umayyah bin Al-Mughirah, mana Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam berkata kepada Abu Talib : 'Wahai pak cikku, ucaplah La illaha ilallah, kalimat yang dengannya aku akan menjadi saksi untukmu di sisi ALLAH SWT.' Lalu Abu Jahal dan Abdullah bin Abi Umayyah berkata : 'Wahai Abu Talib, apakah engkau akan meninggalkan agama Abdul Muttalib?' Kemudian Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam menawarkan kembali kepada Abu Talib, namun kedua-duanya menyanggah kembali, sehingga akhirnya Abu Talib berkata bahawa dia tetap pada agama Abdul Muttalib, dan menolak kalimah La ilaha illallah. Lalu Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam bersabda : 'Demo ALLAH, aku akan tetap membacakan istighfar untukmu selama aku tidak dilarang untuk itu.' Maka ALLAH SWT menurunkan ayat 113 Surah At-Taubah : "Tiadalah dibenarkan bagi nabi dan orang-orang yang beriman untuk meminta ampun kepada ALLAH bagi orang-orang musyrik meskipun kerabat yang dekat, sesudah nyata bahawa mereka orang-orang ahli neraka jahim." (At-Taubah : 113)

(Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim)

Disalin dari : Sahih Al-Lu'lu Wal Marjan Karya Muhammad Fuad Abdul Baqi'

POST A COMMENT


بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

PenaMinang.com tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui ruangan ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Segala caci maki, kutukan, fitnah adalah antara anda dengan ALLAH Azza Wa'jal. Berilah komen dan kritikan yang membina. Insyallah kami akan cuba membalas komen-komen anda.