POLITIK

[POLITIK][bleft]

ANTARABANGSA

[YAHUDI][bsummary]

EBOOK PERCUMA

[EBOOK][twocolumns]

GULA BOLEH MEMBUATKAN MULUT ANDA BERBAU!


Mengurangkan pengambilan gula adalah antara perkara pertama yang akan dinasihatkan oleh kebanyakan pakar pemakanan kepada pesakitnya yang ingin berdiet.

Ini kerana gula mempunyai reputasi dan kesan buruk terhadap badan manusia, namun sesuatu yang sedap itu memang sukar untuk ditinggalkan!

Tapi apa kata kita cuba juga untuk mengelak mengambil gula dalam pemakanan dan minuman seharian kerana ia mempunyai banyak manfaat kepada kesihatan.

Selain itu, banyak altenatif bagi makanan dan minuman manis ini. Ketahui kesan-kesannya sekiranya anda tidak mengambil gula dalam menu harian.


1. Kulit muda

Tiada siapa yang ingin kelihatan tua. Kesan pengambilan gula yang kerap mampu membuatkan anda kelihatan lebih berumur berbanding usia sebenar. Namun, anda boleh mengelakkannya daripada berlaku dengan tidak mengambil gula dalam diet harian anda.

Pakar mendedahkan bahawa molekul gula akan mengikat serta mengubah bentuk kolagen protein dalam badan dan seterusnya membuat kulit menjadi lebih muda.

Lebih menarik ia dapat mengurangkan keradangan pada kulit dengan menurunkan insulin pada darah.

2. Pernafasan yang segar

Terlalu banyak mengambil makanan yang manis boleh menyebabkan gigi anda rosak. Malah gula juga boleh dikaitkan dengan bakteria yang ada dalam mulut menyebabkan kerosakan pada gigi dan mulut berbau busuk.

3. Berat badan


Anda telah berusaha kuat untuk cuba menurunkan berat badan anda. Apa kata anda terus 'membuang' makanan yang bergula atau minuman manis dalam menu harian anda. Ini kerana gula boleh menyebabkan anda sentiasa lapar.

4. Imunisasi

Pakar-pakar juga mendedahkan gula juga boleh melemahkan imunisasi yang boleh menyebabkan anda berdepan dengan risiko batuk dan selsema.

Menurut American Journal of Clinical Nutrition, mengambil gula 100 gram boleh menyebabkan sel darah putih menurun dan 50 peratus boleh menghalang daripada melawan bakteria. - PenaMinang.com

POST A COMMENT


بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

PenaMinang.com tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui ruangan ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Segala caci maki, kutukan, fitnah adalah antara anda dengan ALLAH Azza Wa'jal. Berilah komen dan kritikan yang membina. Insyallah kami akan cuba membalas komen-komen anda.