POLITIK

[POLITIK][bleft]

ANTARABANGSA

[YAHUDI][bsummary]

EBOOK PERCUMA

[EBOOK][twocolumns]

COVID-19 LEBIH BAHAYA DARI SERANGAN PENGGANAS - KETUA PENGARAH W.H.O


GENEVA: Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menyifatkan penularan virus korona COVID-19 sebagai "ancaman yang sangat serius" kepada dunia, lebih besar daripada ancaman pengganasan.

Ketua Pengarah WHO Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, berkata terdapat bukti yang semakin meningkat menunjukkan hubungan antara penyakit itu dengan kelawar spesis Rhinolophus.

"Jika dunia tidak mahu sedar dan menimbangkan virus ini sebagai musuh manusia nombor satu, saya tidak fikir kita akan belajar daripada episod ini," kata beliau.

Dalam satu sidang media, WHO mengumumkan nama rasmi virus korona sebagai COVID-19.

Dr Ghebreyesus berkata nama itu dipilih bagi mengelakkan rujukan kepada sebuah kawasan tertentu, spesis haiwan atau kumpulan manusia, dengan itu ia dapat mengelakkan penggunaan nama lain yang tidak tepat dan menimbulkan stigma.

Menurut agensi kesihatan PBB itu, vaksin pertama dijangka dapat dihasilkan dalam masa setahun setengah lagi.

Dalam masa yang sama beliau menggesa negara-negara dunia supaya melakukan segala yang termampu untuk memerangi virus tersebut. - PenaMinang.com


POST A COMMENT


بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

PenaMinang.com tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui ruangan ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Segala caci maki, kutukan, fitnah adalah antara anda dengan ALLAH Azza Wa'jal. Berilah komen dan kritikan yang membina. Insyallah kami akan cuba membalas komen-komen anda.