Terkini

USTAZ FATHUL BARI KENA TITIK DI KEDAH!!!


Oleh : AJ

Ustaz Fathul Bari dari CEO iLMUAN MALAYSIA memberikan respon kepada soalan yang dimanakah wujudnya KAFIR MENGKAFIR dalam amanat Hadi Awang 1981. Sedangkan yang diperkata dan dibangkitkan oleh Hadi Awang dalam AMANATNYA ialah :

a) BN / UMNO MENGEKALKAN PERLEMBAGAAN PENJAJAH

b) Mengekalkan PERATURAN KAFIR

c) Mengekalkan PERATURAN JAHILIAH.

Baik. Sekarang marilah kita sama-sama mendengar pula IKRAR PAKATAN RAKYAT pada KONVENSYEN KALI KE 3 yang berlansung di Stadium Sultan Abdul Halim, Alor Setar, pada 14 Januari 2012 yang lalu. Untuk makluman majlis ini turut dihadiri oleh Mursyidul AM PAS, Nik Abdul Aziz Nik Mat dan Hadi Awang.


Maka berdasarkan IRAR ini AJ mengajak para pembaca yang budiman sekalian berfikir sejenak, adakah amanatnya ini sudah termakan kepada dirinya sendiri dan ahli PAS umumnya??? Jika UMNO ditentang oleh PAS kerana atas dasar UMNO yang dikatakan MENGEKALKAN PERLEMBAGAAN PENJAJAH, maka persoalan yang sama perlu dilontarkan kepada mereka antaranya ialah ;

a) Berdasarkan video yang dirakamkan, Pakatan Rakyat BERJANJI akan MEMPERTAHANKAN PERLEMBAGAAN PERSEKUTUAN. Adakah amanat ini terpakai kepada kelompok PAKATAN PEMBANGKANG termasuk PAS sendiri ekoran PAS merupakan KOMPONEN dalam PAKATAN PEMBANGKANG??? Jika tidak kenapa? Dan jika hanya untuk UMNO mengapa? Adakah PAS merasakan diri mereka lebih maksum dari orang lain?

b) Sejauh manakah usaha PAS yang berada dalam PAKATAN PEMBANGKANG di negeri KELANTAN, KEDAH, PULAU PINANG, dan SELANGOR untuk mengubah sistem undang-undang KAFIR kepada undang-undang ISLAM. Kenapa hampir 4 tahun (kecuali Kelantan) Pakatan dan PAS masih tidak menjalankan usaha yang drastik merangka undang-undang ISLAMIK. Adakah ini juga membolehkan PAS di KELANTAN, KEDAH, PULAU PINANG dan SELANGOR dianggap kafir?

c) Adakah PAS dalam PAKATAN telah berjaya mengubah peraturan-peraturan kecil dibawah bidang kuasa Kerajaan Negeri Pakatan kepada nilai-nilai yang lebin ISLAMIK berdasarkan Al-Quran dan hadis. Jika YA, mana buktinya. Dan jika Tidak mengapa?

Jika diteliti ternyata Amanat Hadi Awang adalah amanat yang telah memakan dirinya sendiri dan PAS secara amnya. PAS kini dalam kehancuran hasil tangan-tangan pemimpinya yang ego, perasan maksum dan gemar mengkafirkan orang ISLAM yang lain.

==================================================================

BUKTI HADI AWANG TIDAK KONSISTEN DALAM SETIAP PERKATAANYA.

4 comments:

 1. BOLEH PERCAYAKAH KAMERA TV YANG DIANGGAP “BESI” ?
  Berikutan desakan bertubi-tubi oleh beberapa NGO, serta beberapa individu termasuk bekas pemimpin PAS sendiri supaya Presiden PAS sekarang menarik balik “Amanat Hj Abdul Hadi b Awang” yang mengkafirkan ahli-ahli UMNO yang dibuat oleh beliau pada tahun 1980 an, Presiden PAS itu mula bersuara mengenai perkara tersebut dengan mengenakan syarat supaya beliau diberi peluang muncul di TV1 atau TV3 untuk menjelaskan isu tersebut mungkin sebelum membuat keputusan sama ada menarik balik amanat itu atau sebaliknya. Mengikut laporan beberapa akhbar, Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan telah memberi respon positif bersedia memberi peluang tersebut kepada Presiden PAS itu. Bagaimanapun, beberapa pihak tidak bersetuju ke atas permintaan Presiden itu dengan alasan masing-masing.
  Pada hemat saya, YB Menteri berkenaan perlu meneliti permintaan Presiden PAS itu dari berbagai sudut termasuk sudut politik sebelum membenarkan Presiden PAS itu muncul di kaca TV berdasarkan factor-faktor berikut:-
  i) Pertama: Semasa YB Hj Abdul Hadi bin Awang mengeluarkan “Amanat” itu pada tahun 1980an ianya tidak dibuat melalui mana-mana media kerajaan. Oleh itu mengapakah baru sekarang beliau meminta peluang itu sedangkan ahli-ahli PAS sendiri tidak percaya dengan apa yang disiarkan oleh TV milik kerajaan termasuk TV swasta yang mereka dakwa milik parti pemerintah. Adalah disarankan supaya YB Hj Abdul Hadi bin Awang menggunakan media “alternative” seperti “HARAKAH DAILY” milik PAS yang pasti tidak akan “bias” dalam laporannya. Ini adalah untuk mengelakkan sebarang tuduhan terhadap TV kerajaan atau swasta memenupulasi apa yang disiarkan, sama ada siaran secara langsung atau secara rakaman. Saya yakin ahli-ahli serta penyokong PAS bersetuju terhadap saranan saya ini.

  ii) Kedua: Siaran TV adalah dengan menggunakan lensa kemera sedangkan YB Presiden PAS dan seluruh ahli PAS menganggap kemera sebagai ‘BESI” yang tidak boleh diterima sebagai bahan bukti di bawah system keadilan PAS. Jika pihak TV menyiarkan juga penjelasan Presiden PAS itu menerusi TV, percayalah seluruh kepimpinan, ahli dan penyokong PAS serta rakan sekutu politik PAS tidak akan menerima apa yang disiarkan oleh TV walaupun disiarkan secara langsung kerana mereka hanya akan percaya jika kenyataan seperti itu dilakukan di pentas ceramah PAS/DAP/PKR atau di Masjid/Surau dibawah kuasa mereka. Akhirnya pihak pembangkang akan menyalahkan TV dan kerajaan dengan membuat berbagai tuduhan dan tohmahan. Sedangkan kes yang telah diputuskan oleh Mahkamah tertinggi di negara ini pun dipertikaikan oleh mereka, inikan siaran TV.

  iii) Ketiga: Dalam apa keadaan, biar media “milik” mereka menyiarkan kenyataan pemimpin mereka sendiri. Tugas media massa hanya petik apa yang disiarkan oleh media “milik” mereka itu untuk mengelakkan media kerajaan atau swasta di saman di Mahkamah atas berbagai alasan. Kesian media massa sekarang. Tugas mereka sekarang bukan sahaja menyiarkan berita tetapi termasuk sibuk membela diri masing-masing terhadap samam yang dikemukakan oleh pemimpin politik pembangkang yang secara tidak langsung mencari “ political mileage” kepada sepanjang masa.

  ReplyDelete
 2. Terima kasih atas pandangan dan perkongsian anda. Kami akan naikkan komen anda dalam posting terbaru.

  ReplyDelete

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

PenaMinang.com tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui ruangan ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Segala caci maki, kutukan, fitnah adalah antara anda dengan ALLAH Azza Wa'jal. Berilah komen dan kritikan yang membina. Insyallah kami akan cuba membalas komen-komen anda.